Srpski tehnički list

а РТ И Рана зе пети не

— 362 —

врема и као једини изгубљени пад, у дужини 390 т. (одмах по изласку из пожешке станице). Остали успони варирају између 14» и 7'500/њ. Према привременој нивелети била би: дужина хоризонтала = 7+130 Кт. » успона =28--900 >, <= падова = 04390,

Обележавање трасе и остали претходни радови отпочети су у почетку априла месеца ове године, а [. Јула били су сви послови на терену свршени.

Готово цео тахиметарски оперативни полигон обновљен је и при том је констатовано, да се тахиметарски планови врло лепо слажу са садашњом ситуацијом на терену.

Обележавање кривина вршено је по методи од тамгенте, изузев свега 3—4 неприступна темена, код којих је обележавање вршено поларном методом.

При штационирању у равном терену дозвољен је највећи размак профила од 20 т.

При нивелању уздужног профила почетна кота за сад је узета према тахиметарским котама; а кад буде сд Сталаћа до Ужица спроведен прецизни нивелман, ове садашње коте замениће се са прецизним. На више места вршено је контролно надовезивање на неке тачке тахиметарског оперативног полигона, и нове коте са тахиметарским доста се добро слажу. Тако нпр. код једне полигоне тачке на Кт. 142+100 разлика између старе тахимераске и нове нивелманске коте била је само 9 ст., а на крају Секције, према кт. 163-900, та је разлика изнела 38 ст.

Поред детаљног извршен је још и контролни нивелман, при чему се на крају Секције, дакле на 31 Кт. дужине појавила разлика од само 11 ти.

Дедаљни пројекти за објекте у овој Сек“ цији још нису готови, а према генералном пројекту има на броју:

отворених пропуста од 0:00 т. =49 ком покривених та „ 060), =16 », отворених х о ОВ а а иу МЕ И па О не » » » 2'00 ди д »

5 " = 4:00 „ = 1 » гвоздених мостова ~ „ 600 ,„ =1 , » за ~ Обе 5,

Свега =82 ком.

Као што се види, у овој Секцији већих објеката нема. — Највећи објекат је мост преко Скрапежа Кт. 141+170 са предвиђеним распоном од 20:00 т. Међутим према многим, месним околностима овај отвор биће и сувише мали. Истина за инундациони терен Скрапежа предвиђена сујош два инундациона пропуста по 2,00 т. распона, али

ни то неће бити цовољно. За одредбу потребних отвора у овом инундационом терену може најбоље послужити стара ,„камена ћуприја“ преко Скрапежа, баш код саме Пожеге, а на окружном путу Пожеа — Ужице. Овај мост састављен из више сводова, има укупни отвор преко 30. т. „Осим тога има поред њега и неколико омањих инундационих пропуста, па опет поред свега тога, при иоле већој води, сви ови отвори загуше се, те вода преко пута прелива и поплавом прети и самој вароши Пожези. Значи, да су сви ови друмски отвори, скупа узети, ипак недовољни за количину велике воде у Скрапежу. Па како још железница пресеца Скрапеж око 2 кт. ниже од овог друмског моста, то опет значи. да отвор кроз железнички насип у овом кнундационом терену треба да буде још већи, него п:т) је потребно за овај друмски мост.

Како осим тога Скрапеж на овом делу протиче кроз зиратно Пожешко поље (које је ваљда једина боља житница у целом ужичком округу), то он често наноси својим поплавама огромне штете дотичним имањима. Срапеж на овом делу има веома искривудано корито, које поред тога сопсвеници додирних имања на више места засађивањем врба доводе на веома малу ширину, по 5,0 –6,0 т,

С тога би било веома потребно и корисно, да се Скрапеж на овом делу регулише,

Исто тако, могло би се на више места у „Гугаљском“ и „Пријанском“ пољу извршити корекције и просецање окука на Морави, што би такође много смањило птете од поплава, а и траса железничка могла би тада бити повољнија и јефтинија.

Осим тога, траса кроз гелу ову Секциг ју готово стално иде поред новог „овчарскопута“, који кроз Овчарску Клисуру још није сасвим довршен. Овај пут трасиран је ваљда тек пре неколико година, и велика је п.тета и незгода, што се при повлачењу трасе овога пута није водило више рачуна и о траси будуће железнице. Да су обе ове трасе једновремено штудиране и утврђиване, избегла би се садашња колизија пута и железнице, у коју они на толико места долазе. — Па како овај пут има и даље да остане као главни паралелни пут поред пруге,то ће се одмах морати радити корекције пута на свима местима, где пут са железницом у колизију долази,

Истина, за ове корекције дозволиће се и нешто већи местимични успони него што их пул сад има, и тако и мања пирина пута (5,0 уместо 7,0 т.), али ипак на много места

коштаће корекција пута можда скупље него

одговарајући трут железнички.

РЈ

14 фарса а а. СЕТ

о а а а а а