Srpski tehnički list

БРОЈ 46.

У Београду 18. Новембра 1907. год.

хУШ год

па

СРПОНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИС

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА.

РРА РА ВИ ПРУ КАНЦЕВА - У МИ СЕ,

1 Секција Крушевац -— Третеник

У Српском Техничком Листу, штампан је до сада три пута, извештај о радовима на прузи Сталаћ-Обилићево, из кога су се наши читаоци могли упознати са тим делом пруге. Ну да би се добила потпуно веза између тих извептаја о прузи Сталаћ-Обилићево, и садањег извештаја о прузи Крушевац-Трстеник, ја ћу се у неколико речи дотаћи грађења пруге Сталаћ—Обилићево.

Пре годину и по дана отпочето је грађење пруге Сталаћ — Обилићево која има дужину од 14.500 км. На км. 12 поменуте пруге налази се постаја Дедине, одакле се једним краком продужава пруга до Обилићева а други крак иде за Крупевац. Тај крак Дедине— Крушевац тек је у мају месецу ове године, дат у израду истом. предузимачу, који гради пругу Сталаћ—Обилићево — Мишовићу и Михајловићу из Крушевца.

На делу Дедине—Крушевац, осим гвозденог моста од 60 м. преко реке Расине, за који је извршено фундирање са оплатом и бетонском плочом од 1,00 м. и свршено зидање у темељу, није више ништа рађено, пошто земљиште још није предато предузимачу, што ће бити учињено тек ових дана, јер су планови за експропријацију земљишта одобрени тек на шест месеци после уступања пруге предузимачу !

Пошто је пруга од Сталаћа до Обилићева, грађена за нормални колосек, то је и овај део Дедине — Крушевац пројектован за нормални колосек, а пошто се пруга од Круп евца до Ужице гради са колосеком 0.76 то ће станица Крушевац бити станица за претоваривање, за ону робукоја иде за Београди Ниш, дакле нормалним колосеком. Међутим се узан колосеки од Крушевца продужава и даље ка Сталаћу уметањем треће шине, тако, да се роба из Ужица, која иде за Зајечар и Дунав, неће претоваривати у Крушевцу, него ићи директно узаним колосеком до Зајечара.

Пошто се потребна дужина од 1400 м. за станицу Крушевачку, која је пројектована за нормалну и за узану пругу, није могла добити у једној правој, то је правац станице преломљен једном кривином тако, да се станица за нормалну пругу налази у једној, а станица за уску пругу у другој правој. Осим тога, те две станице раздваја окружни пут Крушевац—Јасика, а прелаз преко пута, налази се баш на поменутој кривини, тако да су обе станице лепо положене и ако нису у једној правој.

Станица Крушевац пројектована је одмах испод вароши, у долини, са десне стране пута Крушевац — Трстеник, а станичне зграде право према центру вароши — косовском споменику. Прилаз ка станици веома је добар и могућан са две стране: један главни паралелно са станицом, који излази на марвену и житну пијацу, и служи за доњи део вароши; и други управно на станицу и служи за горњи део вароши.

На краку Дедине-Крушевац, од већих радова, осем поменутог моста преко Расине има још један инундацион и мост од 15 м. осигурање од велике воде Расинске, и станица Крушевац.

Штета је, што ове јесени, нису отпочети радови на станици крушевачкој, те да се озидају бар темељи станичних постројења, и да се изврши бар један део земљаних радова на станици крушевачкој, која је сва у насипу и за које је насипање потребно 40.000 до 50.000 тт". земље, која се сва мора узети из проширења усека који се налази одмах пред станицом а и из усека ван пруге.

Почетак секције Крушевац — Трстеник,

"одређен је од краја станице крушевачке, кил.

16+ 089 па до пред станицу Трстеник кил. 42-+ 600, рачунајући километражу од Сталаћа

Од стнаице Крушевачке пруга иде долином Моравском, са десне стране пута