Srpski tehnički list

— 392 —

Рејон вароши Београда. Г. Г. Министри Грађевина и унутрашњих Дела, решењима од 15. новемера 1907. г.

одобрили ву, да се регулација терена између старог |

и новог, грађевинског рејона изврши у свему према извештају комисије од 15. марта 1907. г. и мишљењу Грађевинског Савета од 12. новембра 1907. год.

Уједно Господин Министар Грађевина решио је, по предлогу Грађевинског Савета, да се одмах измени и Граћевински закон за варош Београд, те да се куће за уживање ван граница новог грађевинског рејона не могу подизати на простору мањем од 2500. ш“.

За део десно од Гробљанске улице, а између од говарајућих делова улица; Ратарске, Краља Александра и новог рејона наређено је општини да предложи нову регулацију по којој ће улице имати подесније правце и падове како за лакши саобрачај тако и за лакше извођење канализације у томе крају.

Дрвени мост преко Требишнице на путу Шабац -— Лозница — ЈЉубовија оправиће се по предрачуну в, инжињера г. П. Војића.

_ Предрачунска је сума 386,80 дин.

Грађење моста преко потока код баштоване Свет. Марковића В. Долу, на путу Пожаревац— Петровац, уступљено је Миливоју Антићу, пред. из Пожаревца за 4787 дин. ниже 931.87 дин. или 16,29%/. Плаћа округ.

Грађење два пропуста на путу Пожаргвац— Жабари, уступљено је Влад. Кушаковићу, пред. из Пожаревца за 1499 дин. ниже од предрачунске суме 920,26 дин. или 25,71%), Плаћа округ.

Дрвени мост преко реке Чемернице на путу Г. Милановац— Чачак код Прељине, оправиће се ове год. по предрачуну окр. инжењера г. Дим. Милошевића.

Нове грађевине у Београду Пе поднетим и прегледаним плановима, Града Београда одобрила је, зграде :

Управа да могу подићи нове

1. Отојану Вељковићу у Београдској улици.

2. Николи Блажевићу у Хаџи Ђериној ул. бр. 22.

3. Васи Петровићу у Баштованској ул. бр. 18.

4. Богосаву Маџаревићу на углу Књ. ЈЉубице и Бачванске улице.

5. Милији Лукићу у Курсулиној улици. 6. Милошу Милошевићу у улици шара Уроша бр. 34.

Закон о уређењу Министарства Грађевина. Господин Министар грађевина одредио је нарочиту комисију са задатком, да проучи пројекат закона о уређењу Министарства Грађевина који је израдило наше Удружење. Госп. Министар је вољан, да овај законски пројекат што пре пошаље Државном Савету на оцену а по том и Народној Скупштини на одобрење. да ће одређена комисија и Гоп. Мивистар у главноме

Ми се надамо, |

усвојити начела пројекта, који је израдило Удружење, пошто је тај пројекат заиста грађен са великим учешћем инжињера.

Хвала Госп. Министру на доброј вољи и заузим-

. љивости.

Оправка моста преко Мораве, код Мрамора на путу Ниш— Прокупље уступљена је Горчи Паруновићу, предузимачу из Власотинца, за суму од 10798.00 дин., ниже од предрачунске суме за 247,11 дин. или 2,24%/.. Плаћа мостарински фонад у 1908 год.

Рад гкупштине Нкедемеког Удружења Срба техничара у Бечу.

Академско Удружење Срба техничара у Бечу, конституисало се је на својој првој редовној скупштини држаној дне 23-Х-5-Х[ 1907. овгко;

А. Управни одбор:

Председник : вапа те. Ђорђе Божић.

Подпредседник валд. 112. Бранко Диклић

1 тајник: зид, 1пб. Хајдар Чекро

П тајник: 5614. те. Милош Скакић

Благајник : књиж. бапа. сеод. Милош Петровић

Одборник : сапд. тесћ,. Молош Милошевић

Б. Ревизиони одбор:

зедд. Јпо:: Ђока Атанасијевић

зид. пе: Велимир Бесаровић сата. 1. Петар Перић

главној

Благајникова пошта.

Г. Ст. Манојловић инжињер из В. Кикинде, послао нам је 20 дин. на име претплате за лист за време од !. јула 1907. до 1. јула 1908. г.

Г. ]. Кишевски инжињер из Радујеваца, послао нам је 10 днн. на име претплате П полгође 1907. г.

Г. Петар Бојић в. инжињер, повереник за округ подрински послао нам је покупљену претплату за лист и то:

за лист за

по 30. динара. за 11 полгође 1906. г. и целу 1907 год. од г.г. Менахема Абинуне предуз. Т. Пароноса из Шагца. по 20. дин. за целу 1907. г. „од г. г. Јована Солдатовића трг. Милоша и Стокића, Матеје Анбелковића предуз. окружног одбора а окр подринског из Шапца. по 10 дин. за !! полгође 1907 г.

од гљ.г. поч. Арсе Ђорђевића предуз. из Шапца, и г. Пере Деспића из Крупња.

и Илије

Г. Дим. Поповић инжињер повереник за окр. моравски, послао нам је 30 дин. на име претплате за лист од 1. јула 1906. до 31 децем. 1907. г. за г. Симу Перића пред. из Рековца.

читате тиши

Власник за Удружење Орп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пелз. Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 13. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4.