Srpski tehnički list

— 421—

ЕНелезница кроз кланац Албула.

Железница кроз Албула — кланац једна је од највеличанственијих дела у вештини грађења планинских пруга. Па и ако је већ прошло две године од како је та железница предата саобраћају, сматрамо да ће ипак интересовати наше чи таоце да сазнају што детаљније о овом величанственом делу, које ће за дуго још стојати као углед за израду сличних пруга.

Енгадин је већ одавна познати предео с одличним ваздухом и романтичном околином, Странци из свију крајева света ту долазе, али је доскора тај предео био готово сасвим одвојен од великог светског сао-

браћаја. Јер је с главним билом светског промета преко Алпа досад био спојен само друмовима. Најглавнији

прилаз за Ођетепсашп био је долином Рајне друмовима, који су прелазили Јулијер-ски и Албула кланац од стране Тлегепказће]. Прилаз ка тим кланцима од Тћи515-а давао је роматични друм зван 5ећупабаре дуж обале реке Албуле.

То ТАцај5-а допире још од пре неколико година

дуж реке Рајне железница уског колосека која преко Оћит-а доспева до |ападцат-а а отуд се рачва ка

познатој бањи Рауов.

Добри резултати експлоатације ових пруга ободрили су, да се приступи проширињу мреже ових уских железница, те тако постадоше у последњим годинама пруге ; Кејсћепат-Јјап и Албула-пруга, која од Тћизја-а преко Тлејегкавјеј-а допире до 51. Момг у Ођегепеа п Тћуза лежи над морем на коти 700,50 а слеме великог Албула -- тунела на коти 1823,40 а 56. Мог на 1774, 50 шт, Албула-пруга дуга је 62,8 километара и има колосек од 1,00 метра.

Изузев врло кратке деонице ова пруга положена је у брдовитом тешком земљншту, тако, да сем Албулатунела који је дугачак 5866 метара има још четрдесет мањих чија је укупна дужина око [0000 метара. Сем тога има много вијадуката чија укупна дужина износи око 3000 метара. Било је потребно за израду усека и насипа покренути око 1250000 кубних метара које земље које стене. А поред тога извршено је врло много потпорних и обложних зидова и бедема (Еш огтаџег).

У јулу месецу 1899. године одобрио је управни одбор генерални пројекат а у Јуну месецу 1900. године био је већ израђен и детаљни план, а одмах затим расписана је и лицитација. још јула месеца исте године и радови отпочети су на целој прузи. За извршење железнице био је одређени оок од две године. Али како је израда Албула-тунела захтевала четири године времена, морали су тај тунел отпочети две године раније И доиста с обе стране тунела, отпочети су радови већ у октобру и новембру 1898 и ако није био израђен дефинитиван пројекат целе пруге, Али је оса тунела била тако сигурно одређена, да појединачне измене у траси пруге нису могле утицати на положај осе тунелове.

У Овом делу == Зећуп == између Тћизја-а и Тлеечказје]-а одликује се долина реке Апбуле тиме што су теренске тешкоће велике.

Ова деоница надмаша све друге и по дужини тунела и по броју и величини Деоница је дугачка 12,5 километара и од тога је у тунелима 4106 метара; дакле 33%/, Број вијадуката преко долина и дуж падина брда износи 27 с укупном дужином 1300 метара. Доњи строј ове деонице стао је 220000 марака по километру или 270 600 динара. —

Значајне Грађевине на овој даоници су ове: Мост преко Рајне код Тћизе а: мост Мишбепбођек и мост преко Албуле код 5Зоз5-а. Мост преко Рајне код Тћи515-а је једини објекад од гвожђа на целој северној деоници Албула — пруге. Гвоздена конструкција има 59 метара распона а сведен мост Мишић пбође! 30 м. Пајзначајнији је мебутим мост преко реке Албуле код 50Цз-а, Има 10 сводова сваки по 10 метара распона и један средњи полуобличаст свод од 42 метра. Висина му је готово 90 метара изнад реке Албуле. Дебљина свода у темељу средњег отвора износи 1,40 м. 'на ослонцима 2,60 м. Напрезање у овом своду, који је израђен од притесаног камена, износи 22,8 килограма на кв. см. Средњи свод је озидан у цементном малтеру и сложен из три прстена, Први је прстен завршен !0-тог а други 20. трећи 31. маја 1902. године. Скеле су под првим прстеном попустиле за „49,0. мм. Пошто је цео свод завршен примећено је слегање у темену за још 2 мм. Скела средњег отвора због

вијадуката.

ве лике висине над реком — око 90 м. — била је ослоњена на само двема сталним тач«ама. С тога су скелу израдили на подупирало, што је врло добро држало.

Овај Солис — мост једна од најсмелије изврше них грађевина дуж целе пруге, утиче на путнике који друмом путују величанствено. Добија се ванредан утисак лакоће конструкције кад се с друмског моста, који је нижи, погледа на реку Албула где је пруга. Често се говори, па и с правом, да планинске железнице махом

руже предео. Међутим у овом случају може се казати да цела пруга дуж реке Албуле а нарочито мост код

зен б-а као и други мост преко Гапдутаввег-а који ћемо доцније описати допринссе величанствености и необузданости околине,

Деоница Тенепказје!-ЕИзиг лежи у нешто подеснијем терену, тако даје ту километар пруге коштао на 80000 марака ипи 98 400 динара.

Значајне грађевине на овој деоници јесу: мост преко Зећтшфелбођеј-а дугачак 140 метара висок 35. са 7 отвора; мост преко Гапауазвет-а који је највећи и најзначајнији на целој прузи. Израђен је на шест сводова по 20 метара распона и висок је над водом за 65 метара.

Мост је у луку полупречника само 100 метара, док је иначе најмањи полупречник кривине на прузи 120 м. Да би се ублажлисв ове незгоде, изазване месним приликама, свели су ту успон од 259, на 209, Непосредно иза моста настаје тунел дугачак 217 метара. С десне стране моста долина је оивичена стрмим зидовима кречне стене,а с леве стране готово је вер-