Srpski tehnički list

— 222 —

Водовод Београдеки.

Потрошња воде из новог Београдског водовода „Белих Вода“ расте стално и правилно, изузев погрошње у прошлом месецу, која је се несразмерно много повећала, као што се то из овог упоредног прегледа вили:

Потрошња воде у месецу мају.

Године | 1908 1907 1906 1905 исцрпљ.

воде |168.030 | 129893 | 108020 | 99569. Па

Кад се потоошња воде у месецу Мају ове године

упореди са потрошњом у истом месену ранијих година

·_ излази;

Да је у мају 1908 г' утрошено 29.3%/, више него у 1907 о5 о 2 1906 61 Ла А, а 1905

Овако велики скок у потрошњи воде произашао

" " „ " '.

„ „ " " „

је устед проширења варошке мреже и ненормално

јаких жега у прошлом месецу. Такође је у прошлом

месецу утрошена велика количина воде и за полигање варошких улица. Док је раније за целу годину трошено за поливање око 7000 м“ дотле је ове године само у мају утрошено 7618. м8.

ДМ.

БЕЛЕШЊНЕ.

Железничке прагове од печене земље употребили су ја-

нанци на место дрвевих на неким својим железничким пругама. |

Најтрајашније дрво је сикомора. Једна статуа ол таквог дрвета, која се налази у музеју у Каиру, веле да је стара већ шест хиљада година. И ако је тако стародревна, дрво је и данас још сасвим здраво и јоши данас има свој првобитни природни изглед.

].

Чудновато дрво. У шумама централне Инђије има једно дрво, које показује врло чудновате особине. Његово је лишће чудно осетљиво и пуно електрике, тако, да

човек осети јак електричан удар, кад само мало додирне лист. Сем тога дрво има и знатног утицаја на маг-

нетску иглу. На 20 метара даљине игла скреће из свог првобитног положаја. Електрични напон дрвета мења

се с добом дана, највећи јеу подне, а најмањи у поноћи. Кад је мочарно време онда сасвим нестаје електричног напона. Тице се том дрвету никако не приближују а нико још до сада није инсекта на њему. Ј:

Европа постаје хладнија. Познати астроном Камило Фаламаријон изјављује, ла је многим брижљивим про-

видео ни

матрањима дошао до уверења, да се температура Епр. Француска имала врло дуге и хладне зиме при чем се температура степен, Друга

сматрања дала су још мање утешне резултате. Ни-

вропе непрестано снижава. Тако је н.

Париза снизила за читав позина топлоте у вазлуху јаче се опажа у пролеће но у друго доба године. У осталом и из Немачке, Аустрије Енглеске, Белгије, Шпаније и Италије долазе слична

извешћа. Ј|

Вести.

Оправка опште држ. болнице у Видинској улици у Београду, уступљена је Петру Џандуровићу за 4890 дин ниже од предрачунске суме 295,87 дин. или 5,71%/. Плађа Санит, Фонд.

Преправка и дозиђивањс гимназијске зграде у Крушевцу уступљена је Драгутину Катићу, пред из Крушевца за 66000 дин. ниже од предрачунске суме за 595.16 дин. или 0,89%/..

Плаћа округ.

Грађење дрвеног моста преко Рибарске реке на путу Крушевац Рибарска Бања, уступљено је Драг. Катићу пред, из Крушевац за 2748.44 дин.

ниже од предрачунске суме за 1860 дин. или 0,86%/.“ Плаћа округ.

Грађење економске зграде у расаднику ср. жупског уступљено је Недељку Јовановићу из Трбуња, за 7100 дин. ниже од предрачунске суме за 1011.27 дин. или 12,47%/, плаћа ерез.

Оправка дрвенога моста преко Љуновичке реке на путу Ниш— Пирот, уступљена је Џетру Јовановићу из Ниша, за 1165.84 динара. Плаћа округ и држава,

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Фивансија у пенз, Одговорви уредник: Драгољуб Мирковић ин жењер, упревник београдског водовода, Макензијева 4. штампарија К. Грегорића и Друјв— Београд. Узун Миркова 4.