Srpski tehnički list

— 228 —

СТЕЧАЈ

за израду скица за нову зграду Управе Државних Монопола

Управа Државних Монопола намерна је да подигне нову грађевину за своје канцеларије, благајне, продавнице и радионице за израду хартија од вредности. Да би се добило што боље решење за ову граћевину која треба у свему да одговара захтевима поменуте установе, као и прописима технике, Управа Државних Монопола решила је: да потребне јој нацрте добије путем јавне утакмице.

Уа. Такмичити се могу сви архитекти Оловени.

Чл 2.

Грађевина се има подићи на земљишту Управе Државних Монопола које постоји у парку Министарства Финансија на углу Кнез Милошеве и Немањине улице, и то на простору који је представљен у котираном ситуационом плану Бр. 218.

Чл 3.

Грађевина се може поставити у границама постојећих регулационих линија, а допуштена је и измена регулације на угловима АиБ.

У случају да се грађевина повуче у унутрашњост плаца водиће се рачуна о уличним нивелетама.

Чл. 4. Број, величина и намена свију захтеваних просторија, њихов узајамни положај, описан је у програму за грађеви»у.

о Избор је стила слоболан. По могућству жели се израда у слободном стилу са применом српских народних мотива.

Чл. 6. Грађевинска сума предвиђена је од (1500000) један милиоз и пет стотина хиљада динара, не рачунајући инсталације.

а И.

Сваки утакмичар има да поднесе: основе за све спратове, потребне пресеке за јасну представу решења изглед са две стране све у размери ! : 200, перспективни изглед у произвољној размери ситуација, грађевине са уцртаним колским и пешачким прилазима у размери! : 400.

Уз скице ваља поднети објашњење у коме ће бити изложене главне напомене о диспозицији грађевине- и простора, о градиву, декорацијама и т. д. Главне су зидне масе од опека. Исто тако треба да је у објашњењу изнесена запремина грађсвине рачунајући од патоса најнижег спрата до горње ивице главног венца. као и просечна цена по кубном метру.

Цртежи треба да су јасни, оштри и прецизни основе у једном тону, преспектива у једном тону са лаким сенкама.

Чл. 8.

Електрично осветлење и парно грејање просторија вршиће се из нарочите централе, коју ће подићи Монополска Управа одвојено од ове грађевине, а која не улази у програм ове утакмице.

Си О Жели се да грађевина буде што боље осигурана против пожара“

Чл. 10.

Оцењивачки суд задржава право да реши, коме ће се од победилаца уступити дефинитивна израда ппана и извођење грађевине.

У победиоце не рачунају се они откупљене.

чије су скице

У лао Лице коме се уступи израда дефинитивних планова и извођење грађевине, дужно је да ову изради у свему по примедбама које му се буду поставиле од стране оцењивачког суда, а награда ће му се рачунати по правилима за јазне утакмице у области архитек-

туре, која су усвојена на конференцији српских архитекта 28. октобра 1904. године а по фактичној вредности извршених радова којима је оно руководило. Уне 12. Награде за скице има три и то: Једна |-ва награда у 7000 динара. , П-га 5 „ 4000 . . Ш-ћа “ „ 3020 # Може бити откупа по нахођењу оцењивачког суда_ Мен 3.

У случају да ни једна скица не заслужује прву награду поступиће се по члану 12. поменутих правила за јавне утакмице. Награђене и откупљене скице својина су Управе Државних Монопола

Чл. 14.

Чланови су оцењивачког суда.

1), Владимир Покровски, архитекта из Петрограда. 2). А. Поливка архитекта из Прага.

3). Андра ]. Стефанозић ректор Универзитета.

4). Душан Живановић, виши архитекта Министарства Грађевина.

5). Драг. Маслаћ, архитекта Министарства Грађевина. 1). Саветујућису чланови:

1). Карло Диренбергер, члан Управног Одбора Управе Државних Монопола.

2). Раша Милошевић, управник Државних нопола.

3). Светолик М. Поповић, инжењер Управе Државних Монопола.

М мо=

Улљ 15.

Скице морају бити предате Управнику Државних Монопола најдаље до 20 октобра текуће године до 6 часова по подне и само ће се ове скице узети у оцеву. Сваки цртеж једног решења треба да је обележен истим знаком или изреком. Такав знак или изрека биће на затвореном завоју у коме ће бити име утакмичара. Чл. 16

Оцењивачи даће свој суд најдаље до краја новембра текуће године.

Ули.

Ситугциони котиран план земљишта, програм рада са потребним објашњењима могу се добити у канцеларији инжењера Управе Државних Монопола сваког радног дана од 8 до 12 часова пре подне“

Чл 18:

Резултат утакмице биће објављен у „Орпским Новинама“ и у свему осталом поступиће се по напред поменутим правилима.

МБр. 9363. Из канцеларије Управе Државних Монопола, 20. маја, 1908. год. у Београду.