Srpski tehnički list

— 292 —

са уличним каналима и о извршењу канализације има ња у Београду. Мле Е. Дужност да се имања споје са уличним

каналима.

Имања на којима постоје зграде а налазе се у улицама у којима су саграђени улични канали, морају се спојити са тим каналима у року, који за то спајање пропише (уд олштине београдс«е, за сваку поје дину улацу. За имања, на којима не постоје зграде (празни плацеви), а која се налазе у упицама у којиможе Суд општине београдске наредити, да се такође споје са уличним општи интереси или

ма су саграђени улизни канали,

каналом ако би то захтевали ако је потребно, ца се спречи штета усљед воде са тих имања на улицу или на суседна

изливања имања“

У особеним случајима може Суд општински привремено ослободити да се извесно имање делимице или и цело не споји са уличним каналом, али ће се тада тачно прописати услови под којима се такво ослобођавање даје.

Ста.

Забрана заједничког каналисања суседних имања.

Свако имање мора се за себе каналисати тако да се све, што се каналима са тога имања сме одводити, одводи непосредно засебним каналом од имања у улични канап, непрелазећи, нигде на суседно имање.

Ако се имање, које је слојено са уличним кана. лом, доцније подели, онда се сеаки подељени део мора накнадно спојити засебним каналом непосредно са у. личњиМ.

Где површина терена „извесног имања има јак пад од улице тако, да се усљед недовољне дубине уличног канала, вода неможе одвести непосредно у канал улице са којом имање граничи, или где постоје друге тешкоће за неуредно одвођење воде са имања у улични канал, може изузетно Суд општински допустити полагање особеног канала кроз суседно имање ако сопственик тога имања писменом изјавом на то пристане. Тај пристанак мора се увести у интабулацију (баштинску) књигу.

У таквом спучају мора сопственик са чијег се имања вода одводи о своме трошку, саградити засебан канал кроз суседно имање.

Или онда се образује изборни суд и то тако да једнога члана бира сопственик кроз чије имање треба канал да прође, другога члана именује општински суд, а њих двојица бирају трећег. Одлука тога изборног суда обавезна је за обе стране.

Ако сопственик суседног имања не хтедне пр:стати да се кроз његово имање гради канал за одвођење воде, онда је солственик имања, који тражи пролаз, дужан судским путем издејствовати пролаз кроз

суседно имање.

СИ

Спојни канал од границе имања до уличног канала.

Део канала, од границе имања са улицом до уз личног канала, извршиће општина о своме трошку ; а она ће се старати и о одржавању тога дела.

Све остале делове каналске инсталације у имању дужан је извршити сопственик имања о своме трошку и старати се о одржавању и правилном функциониса · њу тих делова каналске инсталације.

Чл. 4. Правилник за извршење каналске инсталације у имању.

Извршење каналске инсталације у имању, мора се вршити у свему према правилнику који ће за то прописати Суд општине београдске.

ле 5,

Допуштење за каналисање имања.

Каналску инсталацију у имању не сме вршити ни«о пре него што за то добије писмено од Суда општине београдске. То исто важи и за преправке,

(Цокле се не добије писмено допуштење нализационог одељења, да

од каје каналска инсталација правилно на имању извршена, не сме се инстапација пустити у употребу)

(Имања која нису спојена са водоводом не могу се спојити са уличним каналом докле се прзтходно не споје са водоводом).

Чл. 6.

Надзор над извршењем и одржавањем канализације.

Суд општине београдске мора имати особито одељење за канапизацију; особље тога одељења вршиће надзор над извршењем и одржавањем каналске инсталације у имању. р

Недостатке које би за време извршења каналске или за време одржавања исте,

инсталације, нашло

надзорно особље, мора сопственик отклонити у року

који му се за то остави.

Ули, Предузимачи и инсталатори за инсталацију канала. Извршење каналске инсталације сме предузети и који за вршење тих послова добије

вршити само онај, допуштење од Суда општине београдске. Сваки такав предузимач (инсталатер,) мора се писмено обвезати Суду да ће послове вршити по правилнику и другим прописима, које за те послове изда Суд општине београдске.

Списак инсталатора који добију допуштење биће сваком приступачан у одељењу за канализацију, а 06 јавиће се и у Општинским Новинама.

општинском,

Инсталатори су дужни положити испит за посло« ве око извршења каналске инсталације. Суд општине