Srpski tehnički list

— 293 —

прописаће правила за полагање тога испита, који треба да одобри Министар Грађевина.

Оним инсталаторима, који се не би придржавали прарилника и прописа или који би се показали несолидни у изради, Суд ће општински на предлог канализационог одељења, забранити вршење тих послова на извесно време или на свагда.

Чл. 8. Непосредно спајање водоводних цеви са каналом. Суд општински може забранити непосредно спајање водоводних цеви са каналима, у оним случајима где би било могуће да наступи враћање нечисте

воде или гасова из канала у водоводне цеви. Мото. Такса.

Сопственици имања дужни су да ради спајања свога имања са уличним каналом, као и ради употребе одржавања истих канала, плаћају општини београдској ове таксе:

1). За спајање са уличним каналом, један пут са свагда онолику суму, колико ће изнети двогодишња такса тога имања за употребу канала по тачци 2. у оно време кад се веза изврши.

2). За употребу и за одржавање канала уличних плаћаће имања на хојима постоје зграде, половину оне таксе која се плаћа за воду; а имања на којима нема зграда, плаћаће по 15 пара од сваког ара површине имања; сваки започети ар рачуна се као цео.

Таксу под 1, плаћа сопственик имања одма чим општина изврши везу од уличног канала до границе имања са том улицом;

Таксу под 2, плаћа сваки сопственик месечно у напред, без обзира да ли ко станује на имању или не, рачунећи од дана, који суд општински остави као крајњи рок, до кога се има извршити инсталација у имању,

Имања, која сада не плаГају таксу за воду, платиће таксу под 1), чим се споје са водоводом и чим им се одреди величина таксе за воду, (види чл. да чл. 96 и чл. 98).

Чл, да

Обвеза плаћања таксе везана је са имањем и с тога је дужан таксу плаћати онај, у чијим се рука: ма налази имање. Ако једно имање има више сопственика, онда су они сви заједнички обвезни плаћа-

ти таксу, Чл, 96

Наплаћивање таксе врши се административним

путем. Чл. 98

Поред такса изложених у чл.9. може суд општински прописати и особене таксе за чишћење канала, у приватним имањима, када то сопственици имања затраже. (свршиће се)

БЕЛЕШКЕ.

Брзина модерне технике. Железна црква у коју може да стане око 200 људи била је недавно саграђена у близини Филаделфије за четири часа. Једне недеље сакупи се у пољу мала гомила радника и добивши потребан грађевински материјал у 11 часова пре подне марљиво се лати посла под управом вештог грађевинара. Пре свега почеше радити железни костур зграде на коме су послу пробавили 50 минута. Кад је ово било готово онда је један део раденика отпочео наме. штати пода други удешавати врата и прозоре. Сваки раденик знао је сва до ситнице шта има радити ијма да су сви веома журно радили, ипак нико никоме није сметао, због строге поделе рада. Зграда је расла са баснословном брзином. После 2:/4 часа почеше удешавати олтар, клупе за публику, катедру за проповедника и црква беше готова. Није било стакла, њих нису могли наместити јер нису на време била донета. Цео по-

| сао био је свршен за 3 часа и 58 минута ; сутра дан

је већ у новој цркви отслужена прва служба.

С необичном брзином израђује се хартија у Чикагу. У овоме граду чуда био је учињен овај опит; у 8 час. у јутру у шуми буду отсечена три дрвета а увече већ на хартији која је била од њих начињена, о штампане су биле вечерње новине. Сав посао око претварања дрвета у хартију обављен је за 3 часа алиу штампарије где је ова хартија однета нису се могли одмах латити посла и тако је много времена продалгубљено. Да се овчија вуна могла брзо преобратиги у одело, познато је већ одавно. У почетку прошлога века направљен је овакав покушај: некакав џентлемен лондонски појави се у једном друштву са капутом који је био начињен од вуне на 15 — 16 часова скинуте са живих оваца.

Ово брзо фабриковање направило је онда читаву сензацију. Али данас се већ томе нико не би чудио јер у последње време за брзугизраду тканина учињено је веома много :на прављење готовог одела од овче вуне американци не утроше више од 6 часова.

Непрерађена вуна, која је тек остригана са оваца, подвргава се на 20 операција пре но што се пре: твори у сукно, које се може употребити; за ово је потребно око 31, часа. А одело сашити американски кројачи могу за 2'/, часа.

Пре неколико година опште дивљење изазвала је једна фабрика ципела у Нортхептону која је направила пар добрих ципела за попа часа. Али "овај рекорд однела је друга једна фабрика у држави Масачу зета : она је начинила пар женских ципела са 12 дугмади за 24 минута. Кожа од које су ове ципеле начињене прошла је кроз руку 54 гворице радника и обрађивала се на 42 разне машине.