Srpski tehnički list

ГОД. Х1Х.

БРОЈ. 34.

У Београду 24 Августа 1908. год.

СРПОНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Једна нова тековина,

Грађење железнице Забрежје—Обреновац -- Ваљево ближи се своме крају: данас сутра биће положена и последња шина челичнога пута, којом се питоме долине Тамнаве и Колубаре везују за излазну тачку

на обали Саве, а у скоро затим биће гото-.

ви и остали завршни радови око пошљунчавања и подбијања пута. Нова пруга моћи ће бити коначно предана саобраћају у месецу Октобру 0.г. али с погледом на потребу извоза жита, шљива и пекмеза товарни саобраћај на тој прузи биће отворен непосредно по довршеном полагању колосска на њој.

Схваћајући значај овога новог пута за културни напредак свога милог краја Ваљевци се спремају, да тај дан прославе једним излетом, на коме ће се срести пријатељи, другови и познаници да поделе друг са другом радост, што је пала досадања сметња њиховом ближем додиру и цветном напретку њихове уже постојбине. Ту радост Ваљеваца дели с њима искрено и цела Србија и свима је око срца топлије, што је, за сад бар делимично, задовољена њихова тежња к раду и прогресу.

Ми са своје стране делимо такође ту радост с ваљевцима и честитамо им од срца на новој тековини, чију вредност они умеју ценити и желимо им, да им она испуни све жеље и наде и на лепшу будућност њихове постојбине.

Но осем ваљеваца, које радују наде на лепу будућност, тај жељени дан довршења пруге Забреж—Ваљево с већим нестрпљењем и непомућеном „радошћу очекују непосредни сарадници тога лепога дела. Тиха је но бескрајна радост творца, кад види довршено дело ума и руку својих. Вредност и ко-

рист довршеног дела је несумњива и апсолутна. За то је апсолутна и радост твораца његових; слободна од сумње; чиста од сујете

О дивне и светле радости |

Њу може разумети само онај који ју је осетио. Она је најдостојнија награде за уморни труд; за безсане ноћи; за минуте очајања. Она лечи увређено срце и уздиже душу. Радост других и признање са стране јесу само један од источника те стваралачке радости а она је све.

Ми се искрено радујемо тој највишој награди, која је пала у дсо свима сатрудницима на грађењу пруге Забрежје— Ваљево.

Грађење и довршење те железничке пруге је не само за железнице већ и за целокупну културу нашу од епохалног значаја. Њиме је отпочета нова ера економског и културног прогреса; она је коначно пробила преграду, која насје дуг низ година делила од рада и усталаштва. Том пругом отпочет

| је систематички рад на извршењу наше же-

лезничке мреже, за коју су тесно везани најбитнији интереси наше земље.

Ми смо сад богатији не само једном новом пругом, но, што је много важније, 60гатији искуством и поверењем у своју сопствену снагу.

_ Сви инжењери, предузимачи и радници, који су радили на томе послу готови су да нам с више знања, искуства и умења, а што је најглавније с више поуздања у себе саме и с нашим пуним поверењем послуже на пољу, које се тек сад открива за њихов благотрорни рад и које жедно очекује утакмицу њихових вредних руку.

Тиновиљуди и наша вера у њих то су највећа тековина добијена довршењем пруге Забреж—Ваљево. |

Б. авг. 1908. К.