Srpski tehnički list

— 310 —

Предохране против мржњења. ' Чл, 8.

Сви спроводници, главни и побочни морају се положити тако, да до њих не може допрети мраз С тога горња површина спроводника изван зграде, мора бити најмање 1,0 м. испод површине терена.

Спроводници у зградама који пролазе кроз просторе који нису заштићени од мржњења воде, морају се обезбедити тако, да се вода у њима не може мрзнути.

Где је год могуће, треба избегавати непосредно полагање вертикалних спроводника са уливима и сефонима на обимне (спољне) зидове.

(наставиче се)

ВЕСТИ.

Личне веети.

При последњој допуни министарског кабинета председник нашег Удружења г. Коста Главинић професор Велике Школе у пензији постављен је за Министра Народне Привреде, а редовни члан нашег Удружења г. Милош Савчић постао је Министар

Грађевина.

Познавајући плодан рад г. Главинића као професора Велике Школе, председника Београдске Олштине као и његову ревносну сарадњу у свима установама којима је циљ подизање и унапређење домаће привреде и индустрије, ми смо узерени да ће он бити кадар да и у послове Министарства Народне Привреде унесе много више усталаштва и иницијативе за рад, него што га је то министарство досада показивало. То је нарочито данас потребно, када Министарство Народне Привреде постаје све више техничко и када) његово најглавније одењење за хидротехнику, које је ту скоро основано, својим радом на регулисању река, мелиорацији земљишта и. Т. д. и. т. Д треба нашој народној привреди да пружи све оне помоћи без којих се стварно напредовање не може ни замислити!

Господин М. Савчић, познат је такође као човек пун енергије, те се можемо надати да ће и многи

послови Министарства Грађевина бити упућени бољим.

путем него што јето до сада било. Меодложене потребне ревизије и измене готово свију закона по грађевинској струци пружају Министру Грађевина плодно поље за рад. Е ;

Наше Удружење и наш Лист биће вазда готови да својом сарацњом потпомогну решење свију оних питања којима је главни циљ унапређење технике и техничке струке у Србији. Исто тако наш Лист ће и у будуће бити увек први, који ће за сваки успешан и користан рад одати заслужено признање!

Колаудација 1У. секције пруге Џараћин — Зајечар. Пре неколико дана отпочела је комисија Железничке Дирекције да врши пријем радова извршених на ЈУ. секцији пруге Параћин — Зајечар од Боговине до Зајечара и од Зајечара до Вражогрнаца. Чланови нашег Удружења који су учествовали на овогодишњој великој екскурзији имали су прилике да се увере детаљним прегледом целе ове секције са колико је солидности све послове извршио вредни грађевинар наш г. Ђура Николић. Нарочито зидарски радови на тунелими, мостовима, обезбеђењу обала и, т. д. моћи ће увек да служе као углед за чисту и солидну израду лослова ове врсте. Ми ћемо се постарати да нашим читаоцима пружимо исцрпан опис свих радова извршених на овој секцији, код које ће се ускоро приступити и полагању колосека.

Полустални мост саградиће се ове године преко реке Мрчанице у Пецкој на путу Шабац— Пецка — Љубовија, по пројекту самоуправног инжињера г. Ј. Зрнића.

Предрачунска је сума 2015,85 дин.

Дрвени мост преко Новачке реке на путу БрусТрнавци — Моваци, саградиће се ове год. по пројекту инспектора г. Ир. Боди.

Пелрачунска је сума 2712,75 дин.

Полустални мост преко реке Грзе на путу Параћин — Св Петка -— Зајечар оправиће се ове год.. по пројекту инспектора г. Н. Поповића.

Предргчунска је сума 1797,70 дин.

Дрвени пропуст у селу Шогољу на путу Крушевац — Јанкова Клисура, оправи ће се ове год.

"по пројекту инспектора г. Ир. Боди

Предрачунска је сума 787.63 дин.

Засведени пропуст у селу Книћу на окр. путу Крагујевац Чачак, оправиће се ове год. по пројекту окр инжињера г. Дим. Милошевића.

Предрачунска је сума 1628,13 дин,

Мост од ојачанога бетона 5,60 м. распона, саградиће се преко Тоновачког потока на окр. путу Зајечар — Неготин, по пројекту самоуправног инжењера г. Ст Бурллазовећа.

Предрачунска је сума 4833,1:. динара.

Полустални пропуст од 3. .00 м. распона саградиће се ове год. преко потока Волујца на км. 9,490 окр. пута Ужиње — Б Башта, по пројекту самоуправног инжањора г. БЂ. Јевтовића.

Предрачунска је сума 1017,40 дин.

Граћење два пропуста плочама покривени сд 1,00 отвора на путу Брза Паланка Кладово, уступљена је Јовану Стефановићу, предуз. из Неготина за 1880 д. ниже. од предрачунске суме за 577,60 дин. или 23.50%/, плаћа округ.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредни професор Универзитета. ' раворни уредник Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске. Птампаоија КО Совезраћа и Друга — Бвоград Узун Мироква 4.