Srpski tehnički list

— 406

дна 8,2 м. ширпка улица за колски и по 2 тротоара од 1,25 ширине за пешачки саобраћај. Дуварови тунела са стране су вертикални и велика количина бетона потрошеног за образовање таког пресека цеви служи као баласт за оптерећење тунела про тив воденог потиска навише. Да би се спречило доцније могуће издизање тунела на више он се оптерећује још с 3100 кгр. м. гвозденог баласта.

На најнижим местима тунела — у тачкама где почињу пењања на обе стране—спремљене су две јаме за скупљање воде која се употребљује са чишћење тунела. Из тих јама вода ће се избацивати у уличне канале помоћу двеју центрифугалних пумпи за високи притисак.

Бунари на обалама имају пречник 922 м. и у сваком од њих спуштају се и дижу по 6 дизалица од којих су четири средње за колски и 2 крајње за пешачки саобраћај. Најбрже се крећу дизалице за пешаке и њима треба „свега 25 секунада за једно спуштање или дизање. ;Дизалице за лака кола прелазе исти пут за 30 а оне за тежа кола за 35 секунада. Све дизалице у једном бунару 0об6служиваће у почетку један чувар, али ће доцније бити ;гудешене са аутоматским ходом. За резерву биће у сваком бунару узидане и по једне степенице од 1.4 м. ширине а са 141 степеном.

Електрични мотори и остале помоћне машине за кретање дизалица смештене су у нарочитој згради подигнутој у близини бунара на страни С. Паули. Програм грађења је сл. дећи: Прво ће се на месту одређеном за бунар ископати отворена јама до извасне дубине — до живих вода — џи у тој јами склопиће се гвоздени венац на коме ће се и. зводити зид бунарских дуварова. Копање земље у бунару и његово спуштање вршиће се у отвореном ваздуху докле се може савлађивати навала воде, а кад то не буде даље могуће, затвориће се бунар на одговарајућу висину поклопцем и копање земље и спуштање бунара продужиће се под ваздушним притиском.

Пошто је тежина самог бунара недовољна да савлада отпор трења земље о бокове бунара и ваздушни потисак навише, то ће се морати бунар оптерећивати још баластом, вешање бунара ланцима о скелу биће због тога излишно.

Кад бунар буде спуштен на пројектовану дубину, онда ће се на дну његовом спремити штит за пробијање тунела, које ће се морати вршити такође под ваздушним притиском, и пробиће се дувар бунара окренути тунелу и продужити даље бешење тунела. Ваздух који над јаким притисКом измиче испред штита разриљава и слаби земљиште око тунела и да то разриљавање не би било доцније опасно за тунел, који треба да налеГне на то земљиште, не иду с пробијањем оба. паралелна тунела упоредо, већ један изостаје. иза дру-

гог за 100 м. те је због тога дејство разривљавања мање. Притисак ваздуха у тунелу за време рада износиће око 2,4 атмосфере и због тога предузете су нарочите санитетске мере да се радници сачувају од штетног дејства тако јаког притиска. Дневно ће радити на пробијању тунела три смене радника и то по 40 радника у једној смени и једном тунелу.

Извршење целе грађевине с дизалицама, машинском зградом и инсталацијом уступљено је пре„дузимачу Филипу Холцману и к. за суму од 12.250 000 динара. Предаја саобраћају предвиђена је за пролеће 1911. године.

БЕЛЕШКЕ

Једна норвешка фирма патентовала је производњу бојеног лрвета. Читави шљунци зеленог дрвета бојадишу се на тај начин што им се

најпре силом издвоје соковн и наместо сокова убризга боја. Овако справљено дрво дуже траје но обично а веле да се и не витопери.

Ликонит то је нов грађевински материјал који се у Холандији производи. налик је на каучук и може да га замени. Састојн се из мешавине асфалта и разног уља без икаква додатка каучука или гутаперке. Овај је производ еластичан и чврст Вода, разблажене киселине и алкалије не нагризају га. На обичној температури нити се топи нити постаје крт и трошан., Ј

ВЕСТИ

Дрвени мост преко потока Рањци у Бољковцима, на путу Г. Милановац—Ваљево саградиће се ове год. по пројекту в. инжењера г. Чеде

| Младеновића.

Предрачунска је сума 1470,88 дин.

Оправка дрвеног моста преко Јабланице у Печењевцу, на путу Врања—Ниш, уступљена је Пејку Ивковићу, пред. из Теловинта за сумр од 1559 дин. ниже од предрачунске суме за 283.60 д. или 13.08 0

Плаћа мостар фонад.

Оправка моста преко Чемернице на путу Г. Милановац—Чачак, уступљено је Петру Маранковићу пред. из Г. Милановца са суму од 3453.08 дин. ниже од предрачунске суме за 48.27 д. или 1.38%/, Плаћа мостар. фонад.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета

Одговорни уредник: Јован Апдрејсвић инжењер,

управник грађевинског одељка општине Београдске

Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд