Srpski tehnički list

= —==

их овим уводним примедбама: У разним крајевима стоје нам на расположењу материјали који се цементу додају за израду бетона. То је једна тешкоћа, која није допустила, да се у условима одреди размера мешавина подесна за све прилике. Често није могуће добити песак или ситан шљунак таквог састава, какав би био потребан, те да се постигну добри резултати. Ово нарочито важи у односу на крупноћу зрна и на склоп зрна у ситном шљунку (Кјез). Шљунак коме су зрна крупна бтт захтева н, пр. око 25", више цемента но шљунак крупноће Т2тт. С обзиром „на ово искуство у оВим су правилима изабране размере за израду бетона тако, да је одређена мера цемента довољна, да се добије добар бетон и онда кад је шљунак ситног зрна.

У питању о томе; да ли бетон треба спремити само влажан или пластичан, не слажу се стручњаци. (Наши надзорни инжењери на новим железничКим пругама махом траже: да се чак и за фундирање при изради бетона, најпре измеша малтер, па тек онда да се додаје туцаник или шљунак, траже лакле сразмерно много воде у бетону и ако ће је У фундаменту добити и сувише. Ј. Свакојако додатак воде треба тако одмерити да бетон по стврдњавању образује чврсту и збијену масу. Чврста веза између два слоја бетона, или између доњег и горњег слоја стазе од бетона, може се постићи само јачим набијањем оба слоја. А набијање се може успешно извршити само онда, кад је воде у бетону таман толико, да се може истиснусти ваздух из оба слоја и да поједина зрна шљунка добију згодан међусобан положај и подесна лежишта. Искуство је показао: да за "израду стаза од једва влажног бетона (влажност као у земље) не треба више времена но за израду стазе од пластичног бетона (с много воде).

Бетонске стазе израђене по првој методи, (влажни бетон добро набијен), одржале су се врло добро кроз читав низ година; у појединим случајевима и 17 година. Друга опет врста, кад је бетон при раду имао много воде (пластичан бетон а не набијен; јер се не може набијати) показала се лошија: често се горњи слој одвојио од подлоге и бетон је и иначе страдао од мраза, те се морало убрзо приступити оправци.

Сама правила о изради бетонских стаза у главном гласе овако:

Пред разастирање бетона треба подлогу изравнати по прописаном профилу и што могуће боље набити. Све жиле и дрво треба из земље ископати, а шупљине које отуд постану, треба попунити истом врстом земље. Попуњавање утолеглина глиновитом или умовитом земљом сме се вршити само у слојевима од 15см; сваки слој треба за себе до-

бро набити. Код стаза у насипу треба ширину крупне насипа тако одмерити, да ивица насипа буде бар 0,75м далеко од ивице бетонске стазе. На местима где ја подлога, земљиште, од пропустљивог материјала, као што је згура од угља, шљунак и тд.

треба се постарати за одвођење воде дреновима,

тајачама или цевима.

Дрвета дуж стазе треба да су одмакнута бар 1,2М. од ивице стазе, А дрвета која пуштају жиле плитко и далеко око себе, као што је буква, топола (нека врста) и т. д, треба посадити 3т далеко од ивице стазе која је патосана бетоном.

Стази од бетона треба дати попречни нагиб 1:50, а дебљину горљег строја треба подесити према јачини саобраћаја. Сем тога, још треба водити рачуна о том, да ли бетонска стаза није у опасности да на њу падају тешки тврди предмети. Бетонске стазе у улицама где су трговине треба бетоном застрти бар 10 а боље 15 см. дебелим. Дебљина горње коре при том треба да буде бар Зем. У улицама где су само обични станови, где дакле нема трговина, допуштено је да дебљина горње коре буде 2,5 см. Дебљина целог горњег строја стазе код ових улица треба да се подеси према ширини стазе; али треба да буде бар'в см. Широке стазе, (тротоари), треба да добију већу дебљину горњег строја, но уске.

Дебљина слоја на ивицама стазе може бити и мало мања но на средини. |

Горњи строј стазе треба расподелити у поља која су раздвојена фугама од 6 им. ширине. Већина ових поља одређује се према дебљини горњег строја. У улицама где су трговине, треба ова поља тако одмерити, да износе око 1,10м% кад је дебљина слоја 10 см; а 2,3 м" кад је дебљина слоја 15 см. Како је кад дебљина горњег строја између 10 и 15 см. треба и величину поља између фуга одредити између 1,00 и 2,3 м>.

Бетон за доњи слој треба израдити од порланд цемента и оштрог песка и чистог шљунка у размери 1: 1: 4. Шљунак треба да се састоји из зрна од 3 до 25 мм. пречника. Ако наместо шљунка узмемо туцаник, онда бетон треба израдити од 1. дела портланд цемента, 2. дела чистог оштрог песка и 4 дела туцаника. Туцаник треба да има зрна 6 до 18 мм пречника и да у себи нема прашине и отпадака, Горња кора се израђује од :цементног малтера у размери 3: : 5. Малтер треба само да је влажан, 'као ново копама земља (егагецсћђ), и треба га разастрти по свежем бетону, па набити. После набијања треба ге срезати и уравнитн, Полагање и израда ове горње коре треба да се сврши за 20 минута. Дензећг. 4 Тгапзрошуезеп

ипа Зфаззепђап 1908. ЈЈ, стр. 248.