Srpski tehnički list

— 208 —

ништву.— Разне вести: Смесе. Искорићавање водене снаге у Далмацији; — Фабрика Е. Рингхофера: Саобраћајне вести; Грађевинарске вести: Понуде и набавке; Стечаји: Лицитације: Упражњена места: Приказ књига приспелих уредништву; Личне вести.

Јје

БЕЛЕШКЕ,

Највиши димњак на свету у Америци код Гритфанса. Овај колос сазидан је код фабрисе друштва за прераду сребрне и бакарне руде. Његова је висина 160 м. и служи за одвођење гасова који се производе топљењем пом. руда Унутрашњи је пречник димњака на највишој тачци 15м. а у основи 20 м Кроз овај димњак излази ујсекунду 2000 куб. мет. гасова-који имају температуру 915 степени целсијусових.

Кад фабрика потпуно ради онда изађе у атмасферу код Гритфанса 100 милиона куб. метара

шкодљивих и опасних гасова кроз овај колос од димњака. [С в. М П.

Нова друмска облога. У С. Лују уведена је скоро једна нова друмска облога, која по своме састојку чини једну средину између асфалта и употребљеног минералног зејтина. — као на пример у Калифорнији. Ова нова мешавина зове се—хотејин асфалт са врелимуљем — а состоји се из асфалта и тетролеја. Иста се мешав ла кува у једној машини која је покретна на точ«овима, те у исто време ову смесу разлива по друму. У једном сату скува се у тој машини и разастре 1350 галона — сваки по 4.444 лит. Ова је машина конструјисана од варошког друмског комесара и саграђена је у Индијанополису = Индија. — а плаћена је 1200 долара. Исти изналазач правио је опите у Америци и Европи. Ова нова облога ни у колико не изостаје иза асфалта сем тога прашину упија, чврста је, еластична и трајашна, а разлива се по макадаму, и употребљива је како за варошке улице тако и за комуникационе друмове.

Према мешавини облоге и својству подлоге цена је од 7 — 14 п. дин. на квадратни јард (1 јард = 91, 4. ц. м).

ен Ба в, МИ.

ВЕСТИ

Полустални пропуст од 3 м. распона са-

градиће се ове год преко потока зв. „код Коноп-

љишта у М. Врбици на путу Крушевац—Алексан-

дровац, по пројекту окр. инжењера г. Хр. Спасића Предрачунска је сума 2177,92 дин

Нов полустал:и мост од 7 м. распона саградиће се ове год. преко Беловодског потока у селу Б. Воде на путу Крушевац—Трстеник по пројекту окружног инжењера г. Хр. Спасића.

Предрачунска је сума 2772,69 дии.

Осамнајест камених пропуста од 0,60--0,80 1,00 м. распона саградиће се ове год, на окр. путу Ужице — Косјерић— Ваљево и краку пута Тврдић — Пониквица, по пројекту окр. инжењера г. Ђ Јевтовића.

Предрачунска је сума 7793,64. дин.

Камени пропуст од #. м. распона саградиће се ове год. преко Пожеговачког потока на путу Смедерево Београд, по пројекту окр инжењера г. Ј. Банића и М. Нинића.

Предрачунска је сума 20351,76 дин.

Дрвени инундациони мост на путу Дубравичко пристаниште — Пожаревац, оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 7490,48 дин

Камени пропуст од 3,60 м. отвора, саградиће се ове год. преко Бресничког потока на путу Параћин— Зајечар по пројекту инспектора Н. Поповића. Предрачунска је сума 5347,20 дин.

Нов зидани пропуст од 5. м. распона саградиће се ове год преко суве јаруге код Петровачке механе, на путу Београд — Крагујевац по пројекту инспектора г' М. Видаковића и инжењера г. К. Букавца.

Предрачунска је сума 4444,06 дин.

Благајникова пошта,

Од господе претплатника из еограда примили смо на име претплате и то: по 5, дин, за ! четврт 1909 г. од г. Дим. Ристића п. инжињ. Мин, Војног. за целу 1908 г. од г. Милана Л. Нешића техничара. за [ четврт 1908 г,. од г. г. Т. Тошића инжењера и Жив. Станојевића инжињера по 20 дин. за целу 1909 год. од Прометне банке, г. В. Геркеа агента и Ђ. Вајферта индустр. по 10 дин. за 1 полгоће 1909 г. од г. г. Раде Томића инжењера. фабрике „Гођевац“ Стојиљковића и Милосављевића трг., Е. В. Голдшмита дитектора фабрике шећера, Јохана Когна инжењара, Задруге за подизање Зграда М. Р Премовића трг. Ото Голднера грађевинара, Анд. Јовано= вића п.луков., Тасе Неранџића трг. и Гранд Хотела. за П полтође 1908 г. Ото Лоренца грађевинара 5 дин. за ЈУ четврт 1908 г. од г. Јосифа Ковачевића професора

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета

одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер управник грађевинског одељка општине Београдске Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд