Srpski tehnički list

ај

г. Ст. Миросављевић слаже се са г.председником но верује да ће се моћи извести и друга тачка програма. Предлаже да се усвоји и четврта тачка програма, изложба техничких радова, а затим предлаже да у програм уђе и то: да нарочити ужи одбор прикупља и сређује податке за техничку терминологију.

Скуп тражи да се реши.

г. Грредседник чита предлог о прослави 25-годишњице удружења, како га је предложио месни скуп са додатком четврте тачке г. Миросављевића о терминологији.

г. К. Савић налази да прикупљањем материјала за терминологију неће моћи да се и изведе та четврта тачка програма, јер се то неће моћи извести потпуно, зато мисли, да је боље то оставити као сталну тачку рада У дружења, а за програм прославе усвојити само поменуте три тачке.

г. 11 Гачић мишљења је да не треба још сада изоставити рад на четвртој тачки о терминологији, већ покушати и радити на њој па тек после 2 3 године, ако се покаже да је не могуће извести како ваља, одложити за доцније.

г. Гредседник мисли да програм треба усвојити овакав, каковог га је предложио месни скуп са додатком, као што је предложио 2. Миросављевић, односно терминологије

Скуп прима предложени програм са додатком. г. Н. Манојловић у одговору на питање г. М. Божића, вели да удружење има 9000 дин. па и њих треба утрошити на споменицу само да би се ова добила што боља.

г. М. Божић не разуме г. Манојловића како може да предлаже да се утроши сав капитал друштвени на споменицу.

(Граја)

г. Председник тражи да се реши о предлогу месног скупа: да сви чланови плаћају по 10 дин. годишње за Дом Удружења у року од 6 година.

г. / Стефановић тражи да сви чланови даду реч, да ће помагати управу на извршењу програма.

Скуп прима програм цео и предлог о плаћању 10 дин годишње за 6 година са ! гласом против

г. Манојловић и опет тражи да се за израду чланака у спменици плаћа из друштвене имаовине па макар се све потрошило. Моли да се гласа о том његовом предлогу.

гј Дредседник напомиње да је то про-

тивно статутима, да се капитал троши. Ми-

| сли да се мора платити за неки део рада и

тражи да се то остави увиђавности управног Одбора и одбора за прославу.

Ставља на гласање предлог г. Манојловића. Гласа се дизањем руку али се није донела коначна одлука.

г, М Божић налази да је рано о томе

и говорити а још мање решавати.

г. Манојловић тражи да се гласа.

г. КД. Савић вели да г. Манојловић то предлаже зато, што верује да ће се боље

радити на самој спомецици, али, вели, то треба да се остави за доцније када се дође до сређивања материјала, и када се увиди да се не може радити без плаћања Тражи да се одреди позиција одакле би се плаћало.

ГГредседких напомиње да се тек има почети на прикупљању материјала, а тек идуће године имаће да се реши о томе, да ли ће се плаћати за сарадњу или не Пита скуп прима ли предлог онакав какав је предложен.

Скуп прима.

Председник моли скуп да саслуша преддлог управног одбооа о избору почасиих,

чланова г. Д. Савић чита предлог:

Удружењу Српских Инжењера и Архитекта.

Братски и срдачни одзив Удружења Руских Инжењера и Архитекта за ближу узајамну везу с нашим Удружењем заслужује да му се поклони достојна пажња. Да би се те нове везе што боље учврстиле и даље развиле потписати предлажу Удружењу Српских Инжењера и Архитекта, да избором неколико најугледнијих чланова тих руских удружења за почасне чланове нашег Удружења од говоримо на срдачност, с којом су она изашла на сусрет нашој зааједничкој жељи и потреби. За почасне чланове предлажемо следећа лица.

1.) Тајног саветника, председника и почасног члана Императорског Обшчества Архитектора г. /ронима Севастјатовива—Китнера 2) Дјејствитељног статског саветника, подпредседника Им. Обшчеста Архитекла редакгора журнала, „Зоспи“, професора Виктофа Владимировића Евалљда

3.) Помоћника Министра Путова Саобраћаја, тајног Саветника Месоједова--Иванова