Srpski tehnički list

— 276 —

У други ред општинских путева долазе сви

остали општински и сеоски путови и стазе. Члан 3.

Који ће од постојећих путова ући у ред државних путова одредиће се на основи чл. 2. овога закона Краљевим указом на предлог Министра Грађевина а по претходном решењу Министарског Савета. На исти начин одређиваће се и нови државни путови.

Који ће од садашњих путова ући у први или други ред окружних путова, одредиће се Краљевим указом на предлог Министра Грађевина а по претходном решењу дотичних окружних скупштина.

_ На исти начин одређиваће се ред и новим окружним путовима.

Постојећи путови, који не уђу у ред окружних путова сматраће се као општински.

Члан 4.

Који ће од садашњих путова ућиу први ред општинских путова одредиће окружна начелства а по претходном саслушању дотичних општинских одбора.

Нови општински путови првога реда проглашаваће се на исти начин,

Сви остали путови остају општински другога реда. Нове пак општинске путове другога реда одређиваће окружна начелства на предлог општин ских судова а по предходном саслушању дотичних општинских одбора.

Члан 5.

Грађење нових државних путова наређује Министар Грађевина, а о томе могу чинити предлоге Министру Грађевина и окружна начелства.

За грађење“ нових окружних путова. првога реда подносе предлоге Министру Грађевина окружна самоуправна тела преко окружних начелстава.

За грађење нових окружних путова другога реда подносе предлоге Министру Грађевина окружна самоуправна тела по претходном саслушању среских самоуправних Тела а преко окр. начелстава.

И сви Министри. према потреби својих струка могу чинити о томе предлоге Министру Грађевина.

Члан 6,

Путови, који везују какво веће приватно индустријско предузеће, државна већа имања или домени, са којим јавним путем, не улазе у ред јавних путова, него су путови тога предузећа — путеви приватни или државни.

Они се могу градити само у случајима кад Министар Народне Привреде донесе предходно решење да су они у интересу потпомагања домаће индустрије потребни и кад то и Министар Грађевина одобри, у коме случају само има места заузећу при-

ватних добара за потребу ових путова. Трасе ових путова одобрава Министар Гра-

ђевина.

П Пројектовање путова.

Члан 7.

Главни правац трасе за извођење нових или преиначење постојећих државних путова одобрава Министар Грађевина а за тим наређује трасовање и састав пројеката за израду или преиначење пута

| по одредбама овога закона, и исте коначно одо-

брава.

Главни правац трасе за извођење нових или преиначење постојећих окружних путова првога реда предлажу Министру Грађевина дотична окружна самоуправна тела а окружних путова другога реда иста тек: по саслушању дотичних среских самоуправних тела.

Решење Министра Грађевина о правцу трасе ових путова и детаљном пројекту извршно је.

Трасе и пројекте за општинске путове оцењују окр. грађевински одељци а одобравају окружна начелства.

Жалбе противу ових траса расправља стар Грађевина, чије је решење извршно.

Трасе и пројекте за све путове општине града Београда оцењује и коначно одобрава Министар Грађевина на предлог општинског суда а по саслушању општинског одбора.

Члан 8.

Министар Грађевина прописаће правила за трасовање и састав пројеката за све врсте путова као и за њихово одржавање. Овим правилима прописаће се и норме, по којима ће се израђивати поједине врсте путова у погледу ширине, успона, кривина, горњег и доњег строја, пешачких стаза и простора за прогон стоке, о положају и распореду засађеног дрвећа, о размерама спољних ровова и границама путног земљишта, километарским знацима, путоказима ит. д.

Одступања од ових правила и норма може бити само у изузетним случајевима, када то нарочито Министар Грађевина одобри.

Мини-

Ш. Грађење путова.

Члан 9.

Грађењу категорисаног пута може се приступити, пошто се пројекат одобри по одредбама овога закона.

Од овога се изузимају општински путови дру· гога реда, који се могу градити по прегледу обележене трасе на терену и одобрењу окр. начелства.

У хитним случајевима, који не трпе одлагања, може Министар Грађевина одобрити, да се окружни путови другога рега граде без одобренога пројекта пошто се претходно траса на терену прегледа и надлежно одобри.

Члан 10.

Државни путови граде се под надзором Ми-

нистра Грађевина.