Srpski tehnički list

— 277 —

Окружни и општински путови граде се под непосредним надзором стручних самоуправних окружних односно општинских органа, а у недостатку ових под надзором грађевинских одељака при окружним начелствима под чијим се надзором граде и приватни путови.

Но Министар Грађевина има права контроле среством својих органа како над извршењем одобренога правца трасе окружних и општинских путова, тако и над самим њиховим грађењем.

Члан 1.

Државни путови, по чл. 2. овога закона, као и сви потребни објекти на њима граде се о трошку приреза по чл. 15. овога закона и уз припомоћ нарочито за то одобрених сума по буџету Министарства Грађевина.

Окружни путови као и сви потребни објекти на њима граде се о трошку приреза дотичнога округа, који се по чл. 15. овога закона купи, а општински о трошку општина. Ну по одобрењу Министра Грађевина, држава ће из буџетских срестава Министарства Грађевина помоћи окрузима за израду већих вештачких радова на окружним путови ма као што су: просецање стена кроз клисуре, грађење мостова, корекција река, утврђивање и обезбеђење обала ради осигурања мостова и путова и томе слично, за које ће се радове сваке године уносити у буџет Министарства Грађевина нарочите суме.

Тако исто и за општинске путове првога реда општинама ће за такве радове помоћи окрузи по решењу окр. скупштине, за које ће се радове сваке године по потреби уносити у окружне буџете нарочите суме.

Трошак за грађење и одржавање пропуста, мостова и других вештачких објеката на окружним односно општинским путовима, на границама појединих округа или општина дели се сразмерно према броју пореских обвезника дотичних округа, односно општина.

Члан 12. Вађење камена, шљунка и песка из државних, општенародних, окружних, среских и општинских мајдана и речних корита, потребног за грађење и

оправку државних, окружних и општинских путова као и објеката на њима, слободно је и бесплатно,

Места на којима ће се овај материјал вадити одредиће окр. начелства на предлог грађевинских одељака, који при томе морају водити рачуна, да се вађењем _ материјала не чини никаква штета како самим мајданима и речним коритима, тако исто ни околним имањима.

Члан 18. Сви радови и набавке за грађење и ооржавање државних и окружних путова уступају се у из-

вршење по прописима закона о подизању јавних грађевина.

Сви радови и набавке за грађење и одржавање општинских путова уступају се у извршење по прописима Закона о подизању јавних грађевина, или се извршују снагом народа дотичне општине На који ће се начин општински пут градити или одржавати одлучује општинска власт по закону о општинама.

У случају мобилизације или рата може Министар Грађевина по претходном споразуму са Министром Војним, наредити да се оправка постојећих јавних путова, као и грађење нових, могу извршити народном снагом.

Приватни путови граде се и одржавају о трошку сопственика пута, а државни путови по чл. 6. овога закена о трошку онога Министарства коме дотично добро, за које се пут гради припада.

Члан 14,

На општинским путовима дужан је сваки порески обвезник радити лично и са својом теглећом стоком ако олштински суд са одбором реши, да се пут изради или оправи народном снагом.

Од овога се изузимају неспособни за рад, који су у исто време и сиротног стања.

Време као и број дана личнога рада појединих обвезника олређује општински суд са одбором. Противу овога решења има места жалби првој вишој самоуправној власти у року од 15 дана, чије је решење извршно,

Лични рад, који је слободно заменити способном заменом; може се употребити искључиво само за израду општинских путова.

Сваки порески обвезник има право, да лични рад замени новцем по такси, коју одбор општински предлаже за две године у напред, а одобрава прва виша самоуправна власт.

Свака је општина дужна, да до 1. фебруара састави списак обвезника за текућу годину и пред-

„ложи таксу за замену личнога рада новцем.

Ова такса мора одговарати величини наднице у дотичној околини.

Слабијим општинама за израду тежих општинских путова првога реда помоћи ће и друге опш-

не које би се тим путем служиле. О овој помоћи доноси одлуку срески одбор, против чијег се решења у року од 15 дана може жалити окружном одбору чије је решење извршне.

Члан 15.

За грађење и одржавање државних и окружних путова, разрезује се сваке године на све поеске обвезнике и редовно уз порез наплаћује по два динара, а поред тога и двадесет од сто (20%/,) род разрезане непосредне порезе.