Srpski tehnički list

— 371 —

морамо о овоме повести озбиљну бригу јер су нам за сваки корак напредка наше грађевинске уметности потребни спремне и добре занатлије. Октобра 1909 архитекта Бранко Таназевић

О уклањању и уништавању кућевног

и упичног ђубрета. По предавању Пг Клеменса Дера. (свршетак)

Што код доб сад поменутих система пећи није могуће спалити у једној ћелији за 24 сата више од 78000 кгр. ђубрета узрок треба тражити у томе, што сагоревање не може да се врши континуивно већ се при сваком извлачењу шљаке мора на дуже време прекидати. Јер после извесне употребе наслаже се шљака ослобођена од сагорљивих делова на роштиљу тако чврсто, да се при извлачењу исте

мора извући и највећи део жеравице и тиме се пећ.

знатно расхлади Тек пошто се роштиљ ослободи и у жеравици заостала шљака равномерно распореди по роштиљу, може се упећ уносити ново ђубре које је претходно просушено.

Рад Хамбуршке инсталације за спаљивање ђу-'

брета био је у почетку скопчан са великим тешкоћама. Благодарећи међутим труду вишег инжењера А, Мауег-а и варошких грађевинских инспектора г. г етег-а и Сазрегзоћп-а пронађени су и отклоњени многи недостатци првобитне инсталације и учињене важне поправке, тако да инсталација ради већ дуже време потпуно правилно и беспрекорно. Међутим основна погрешка, коју имају сви енглески системи није се могла отклонити а да се сам систем из одбаци, с тога данас Хамбург и стоји пред извршењем друге инсталације за спаљивање ђубрета, при којој ће се применити са свим други систем пећи.

У следећем излагању показаћемо како се врши сагоревање ђубрета при употреби роштиља, а како при паљењу без роштиља.

Пећи за спаљивање ђубрета, које су конструисане са роштиљем, у стању су да сагоре само сразмерно мале количине ђубрета — то је факт, који се у пракси несумњиво утврђен. Исто тако пракса се показала и другу непријатну околност да пећи са роштиљем не дозвољавају беспрекидан процес сагоревања. Ваздух за сагоревање доводи се под притиском кроз роштиљ и ту долази у додир са материјалом који сагорева. Ту се јавља процес претварања у гасове о услед тога директно на роштиљу наступа и стапање- синтеровање у ватри постојаног

| заостатка од ђубрета, који се претвара у жилаво течну масу, која се лепи. за роштиљ, ако се благовремено не очисти, Отвори на роштиљу запуше се на тај начин потпуно и одвоје се од још заосталог материјала за сагоревање, и тиме се спречава даљи ' процес сагоревања. Ваздух за сагоревање задржава се тада у доњим, зажареним слојевима, тес једне стране убрзава хлађење масе а с друге подстиче лепљење исте за шипке роштиља, који се морају чеш| ће чистити од шљаке а услед тога и висина пуњења пећи мора бити ограничена у знатној мери. Међутим чишћење шљаке изазива и знатно | спуштање температуре код гасова за сагоревања у унутрашњости пећи и одводном каналу ка димњаку што је такође штетно за:процес сагоревања. Према до сад стеченом искуству беспрекидан | процес сагоревања и велики капацитет могуће је постићи само код пећи без роштиља у облику окна. Исте имају следећа преимућства, која су праксом непобитно доказана.

1) Пећи без роштиља (Пбг-ова ћелија) немају узонама сагоревања никаквог гвозденог дела. Довод ' ваздуха бива кроз канал за шљаку те се несагорљивим остатцима у стадијуму синтеровања не даје могућност да се запеку и слепе за пећ.

9) Извлачење шљаке, чим је особље добро ' извежбено, врши се веома лако, а при томе у ка" налу који из ћелије води ка димњаку не наступа · никакво приметно снижавање температуре, јер се | између истога и врата за шљаку налази део пећиу коме се врши сагоревање, те је таме спречен приступ хладноме ваздуху.

3) Услед могућности да се материјал сагорева при стално високо напуњеној пећи, исти мора да пролази кроз различне зоне сушења и сагоревања са малим температурским разликама Тим поступком објашњава се појачано сагоревање и у квантитативном односу. На основу искуства се зна да сеу оваквој пећи сагори отприлике 100 процената (по тежини) више за један час неко код пећи са. роштиљем. 4) Пошто изнутра, у пећи нема гвоздених делова, годишњи грошкови одржавања знатно се смањују:

Сагоревање у Деровој ћелији може се у свако доба прекидати и ако је пећ пуна. Узмимо ради упоређења случај да једна општина жели да само преко дана врши сагоревање ђубрета. За тај случај треба пазити на следеће: | 1) Ћелију треба пре него што се рад обуста-

пунити новим материјалом, да би се тиме спречило знатније расхлађивање у унутрашњости. Пошто се

пац и врата за шљаку. Одводни канал ка димњаку · у своме пресеку треба да је толико исто отвнорен

ви, потпуно очистити од шљаке за тим до врха на-

пећ напуни треба сасвим затворити горњи закло-