Srpski tehnički list

— 102 —

И ако сам само од времена на време радио инжењерске послове, ипак сам имао неколико "примера такве врсте, који су били врло незгодни за напредак радова. На деони-

ци Параћин — Доња Мутница, увидео је био |

шеф секције потребу да се једна грађевина фундира на бетону, То је увидео тек кад су били ископгни темељи, Али шеф није смео наредити ботонирање, већ је морао израдити план и послати у дирекцију на одобрење. Из рада плана трајала је две недеље а на одобрење измене чекао је пројекат онолико исто колико је трајало Христово искушење на брду Кварантени -- пуних четрдесет дана, За све то време стајали су ископани темељи зграде под утицајем кише и н погоде; толико је дуго чекао предузимач с раденицима и са спремљеним материјалом, |

Ово велико неповерење према надзорним и извршним органима дирекције, није ничим оправдано. Мислим да је много рационалније дати извршним органима већи самосталан делокруг а зато им натоварити и моралну и материјалну одговорност. На тај би се начин тек могла добити добра воља за ради по стицај на утакмицу у раду. Овако пак, како је до сад било и како и садашњи закон прописује, узалуј но се нагомилава посао у цен трали, те она не може да доспе да посврша“ ва све на време.

Централа треба да ради крупније послове и да даје директиву.

__ Да поменем сличну незгоду и код пружног особља.

Шеф станице је и слуга и господин, има само госнодску титулу, нема никакве власти а има само дужности. Шеф станице, најста рији чиновник у свом рејону мора да шаље у дирекцију шефу саобраћаја и најситније ствари на расправу. Ако се посвађају скретничарске жене па једна изгрди другу, шеф станице мора да достави случај шефу саобраћаја и шеф саобраћаја мора да утроши велики део свог драгоценог времена на расправу таквих ситних питања.

Чак постоје још и случајеви да шеф станице не може да изврши ни ислеђене какве кривице или иступа; дотични кривац има право да захтева да га саслуша нарочити чиновник из саобраћајног одељења.

Место тога зар не би било боље дати шефу станице више власти и подићи му тако углед и ауторитет у очима нижег пружног особља.

Па и сами начелници одељења немају готово никакве власти, они могу казнити чинов-

ника и службеника само укором и губитком плате до пет динара. ен == Те би казне могле изрицати шефови секција и шефови станица над својим особљем. Пред директора и министра требало би да долазе расправе само врло крупних и тешких случајева.

Технички радови у округу ваљевском | 1909, години, |

|| Зграде.

1) Од зграда које су ове године довршене највећа је нова среска зграда у Мионици. Почета је 1907. године а у 1909. год. довршена је. Подигнута је на два спрата. Целокупна сума по окончаном рачуну износи: 120.432,00 динара. Пројекат је радио још 1897. год. Свет. Јовановић окр инжењер. Предузимач је био Никола Вујић из Ваљева, а глвани палир Никола Блажић, који већ неколико година руководи грађењем на свима већим грађевинама у Ваљеву.

9.) Нова школска зграда са учитељским становима у Боговађи, по већ усвојеним типовима за школе. Засебно је подигнута зграда са две учионице и канцеларијом, а одвојено два стана учи тељска.

(Обе зграде по оконч. рачуну изнеле су: 11790 дин., а камен, песак, креч, цреп, циглу и ву“ чу дала је општина. Предузимач је био Никола Матић из Богатића код Ваљева

3.) Нова школска зграда у Тврдојевцу, по усвојеном типу за две учионице. Целокупна је сума коштања 8700,00 дин. Предузимач је био Милисав Веселиновић из Прокупља.

4.) Зграда за општинске ваге на Убу. Предрачун и план саставио Чед. Гагић в. инжењер. Су ма по оконч. рачуну изнела : 4774,00 дин. Предузимач Антоније Крстић из Мионице.

Поред ових зграда о којима је водио надзор грађевински одељак при окр. начелству, извршене су још и неке општинске зграде, као суднице, кошеви и пећи код школа, које су саме општинске власти радиле у својој режији, или путем погодбе.

Од оправки већих, које су извршене на зградама у овој години, следеђе су:

1.) Оправка цркве Обреновачке, измењен је сав кров на торњу са покривачем. Ова је оправка изнела: 6048,00 дин.; предрачун је саставио Чед. Гагић в. инжењер, а предузимач је био Н. Матић.

9.) Оправка царинарнице Забрешке за суму од 3158,00 дин, по предрачуну Чед. Гагића, предузимач Ант. Крстић,