Srpski tehnički list

— 147 —

се потпуно напусти грађење пропуста плочама покривених. А пошто отвор оваквих пропуста може ићи до 3:00 метра онда ће потпуно отпасти они нерационални т. зв. близни пропусши.

И ови су пропусти рађени преко целе ширине пута (3.00 м) и немају никакве ограде. У равном терену коштао је један комад 500 динара. Ово је велика цена али сам мишљења да се може знатно јефтиније радити, нарочито кад се предузимачи привикну изради жељезобетона. Скеле су јевтине, јер су две скеле служиле за 5 пропуста и даске све остале потпуно употребљиве. Скеле су остале под бетоном 7 дана а после 10 дана преко једног пропуста превезен јетерет у једним колима од 5.000 кгр. [парни казанј. Ово истина није добро, али се није могао привремени саобраћај спречити преко ових пропуста због рђавог јесењег времена, но ипак није имало за пропуст никаквих рђавих последица.

Пет комада ових пропуста израдио је предузимач Лазар Икић за 3173 03 дин.

13. Мост проко Толовачког потока.

Овај је мост по пројекту потписатог инжењера израђен са 5,00 м. Стубови и ограда озидани су од ломљеног и полутесаног камена, умешаном малтеру.

Армирани бетон рађен је приближно по Хенбиковом систему; плоча има ребара по 42 см. висине а сама је плоча између ребара дебела 16 см

И ако је Хенебиков систем израде задао много муке нашим невештим радницима ипак мост даје врло лепу слику.

Пошто су стубови"били готов: и скеле намештене, приступљено је бетонирању, које је извршено 18 и 19 новембра 1908 год. радећи дневно по 5 часова, од 10 пре до 3 по подне. Тако је бетонирање целог моста извршено за 10 радних часова.

Пошто је време било доста захладнило, испод моста су ложене непрекидно ватре за 7 дана и 7 ноћи да мраз не би ухватио бетон. Тачно 30 дана по бетонирању све су скеле извађене и мост је предат саобраћају 18. децембра.

И ако је мост у невреме рађен (силом околности) и још недовршен мост предан саобраћају, нису се на мосту појавили никакви недостаци и пукотине.

Израдом овога моста приметио сам да је Хенебиков систем нашим предузимачима и радницима веома тежак. Подужне шипке и узенгије никако се не одржавају у контакту и на прописном одстојању једна од друге. Парчића много има па отежава набијање. Наши мајстори нису привикнути на тачност и дисциплину у раду а предузимачи немају довољно алата и спреме; те је за њих овај компликовани систем врло тежак. Ипак сам мишљења да са већ код нас мостови могу радити од жељезобетона само под јаком контролом инжењера.

Мост је израдио предузимач Риста Ђорђевић за 4844,53 са навозима заједно.

14. Оправка гвозденог моста преко Тимока у Звездану—пут Зајечар—Жагубица. На овом мосту дрвени патос већ је дотрајао али овога маха измењене су само неке патоснице јер је саобраћај био прекинут. Оправку је извршио Лазар Икић предузимач за 600 динара.

15. Доњи строј гвозденог моста преко Тргсвишког Тимока на путу Зајечар — Књажевац.

Пројект за овај мост израдио ј: потписати инжењер. Мост је са једним отвором од 52,00 м. У израду га је узео Тома Николић предузимач за 35.000 динара. Поред стубова иду и врло велики навози са осигурањем од велике воде. Ове године извршено је фундирање и зидање оба обална стуба, тако да је само остало насипање навоза и израда калдрме за идућу годину. Узрок задоцњењу лежи поглавито у томе, што је фундирање врло тешко ишло. Како су темељи постављени на 5.00 м испод мале воде навала воде била је велика. Затим река је надолазила у три маха и сва три пута затрпала јаму десног стуба. Шљам и тиња после сваког засипања чинили су огромне тешкоће црпљењу воде центрифугалном пумпом. Исто тако предвиђени начин израде оплате, — да се постепено јама копа и талле побијају — веома је ноподесан те је задавао великих тешкоћа.

16. Мост преко Трговишког Тимока на путу Књажевац — Пирот ка селу Грабовници.

Окружна скупштина увела је у практику једну лепу ствар. А то је: давање помоћи појединим општинама, које нису на главним друмовима, да се вежу са овима. Где нема препона то је се лако постизало без ичије помоћи. Али како су многе општине одвојене Тимоком од главних друмова. то окружна скупштина сваке године уноси у окр. буџет извесну суму за помагање оним општинама које нису у стању (а такве су све) саградити мостове преко Тимока. —Тако је постао поменути мост. Село Грабовница најсиротније у округу удаљено је од главног пута Књажевац—Пирот само 3 килм. а никако на овај није могло изаћи, Окружна Скупштина дала је овом селу помоћ од 3.000 динара да направи себи мост преко Тимока. Потписати инжењер израдио им је пројекат провизорног — дрвеног моста, трасирао им пута они су све израдили са наведеном помоћи и тако је сада то село везано за главни друм.

Мост је 30,00 м. распона са пет отвора по 6.00 м. Обални су стубови озидани на стеновитим подлогама а ширина је моста 4#50м.

17 Мост преко Тимока у селу Доњој Каменици. И овај је мост саграђен као онај под тач. 16, само су овај мост сељани радили без икаквог плана на свој начин. Мост је око 40:00 распона са зи-