Srpski tehnički list

— 186 -

СРЕЋАН РАД.

Наше Удружење живи већ неколико година животом каквим не бисмо жегели да и даље живи. Осећа се неки застој, нека врста апатије, која се прекида само о данима нашег годишњег скупа. Инжењери и архитекти заузети својим пословима немају сувише времена да би могли жртвовати и на послове Удружења. Тај застој осећа се иу целом државном организму нашем, па није чудо што је и код нас случај.

Али Удружење Српских Инжењера и Архитекта има узвишен циљ, оно има да носи заставу културног напретка наше отаџбине и оно не сме да клоне, и не може и не сме, да је преда другоме. Зато треба да се пренемо, да освежимо наше Удружење, да прионемо свим силама на посао и да кренемо

унапред; тако да најзад и они на управи, ко- |

ји управљају и додељују судбину техничкој струци увиде, да за све што се ради на техничкој струци. треба радити у споразуму с Удружењем. Јер ако и признамо, да може при решавању често једна једина памет да превагне колективну памет неколицине, опет та памет треба да бар саслуга шта други мисле. Јер ће тад имати пред собом више факата и више разлога за комбиновање.

Ми бисмо искрено же:ели да наше У: дружење буде срећно, да из своје средине

изабере Управу од људи, који ће се моћи.

јаче заложити за напредак Удружења но што је могла досадашња управа, или бар која ће бити срећније руке но досадашња, јер верујемо, да су и досадашња Управа као и све њене претходнице чиниле све што су могле и учиниле онолико колико су према приликама могле учинити.

Али није доста да буде сама управа на свом месту, да она буде вредна, мудра и истрајна; поред тога је много важније, да је

сви чланови својски и искрено помажу. Та |

помоћ не треба да се састоји с мо у ћутању као знаку одобравања, већ треба да буде помоћ дела, помоћ активна.

Онако исто као што на главном скупу многи чланови износе и лепе мисли и предлоге за напредак Удружења; тако треба и

осталих триста и шездесет дана преко годи- |

не из дана у дан радити, трудити се,

се лепе замисли приведу у дело. Зато ми и апелујемо на другове с мол-

бом, да што активније помажу рад управе,

те да

којој буду поклонили поверење. Да је не оставе с тешким бременом. Јер наш народ не каже узалуд: „Благословене многе ручице.“

Зато другови прионите на посао искрено и истрајно, па ће нам Удружење ускоро заузети оно место у нашем друштву, које му према интелигенцији својих чланова одиста припада.

Поздрављајући другове, који долазе данас на главни скуп да већају о напретку нашег удружења добродошлицом, ми им желимо да им рад буде срећан и плодан.

Ј.

СТЕЧАЈ

Удружење Српских Инжењера и Архитекта расписује овим стечај за израду расправе о армираном бетону.

Најбоље израђену расправу награђује са 500 динара Раљска фабрика 1емента.

Расправа има у првом реду да изложи и испита опште особине конструкција од армираног бетона ида при томе обрати особиту пажњу питању: кадасу иу колико оне подесније од осталих а нарочито чисто гвоздених конструкција.

При том расуђивању треба узети у обзир све особине армираног бетона, а нарочито његову сигурност противу пожара и његове игијенске особине.

При испитивању конструкција од армираног бетона с економског гледишта ваља узети у обзир не само трошкове око израде него и тро' кове око одржавања.

Зарад бољег објашњена и очигледнијег упоређења могу се расп;ави додати и упоредни пројекти за једну конструкцију у гвожђу и у армираном бетону и то за околину

' Пожаревца, Шапца или другог ког места у

Србији у којима је оскудица у добром крупном камену за зидање.

Рок за предају расправе оцењивачком суду или Удружењу Српских Инжењера и Архитекта биће Цвети 1911. године како би се могао извршити преглед и оцена поднесе. них расправа, те да се награда додели о Главном скупу Удружења на Духове 1911.

У оцењивачком суду су изабрана ова лица :

Председник: г. Јефта Стефановића ред.

професор Универзитета и чланози г.г. Кирило Савић Управник грађења нових желез-