Srpski tehnički list

— 188 —

При изради пројекта било је предвиђено да буде број дневних возова најмање 135 и да возови имају најмање 100 седишта. Али се убрзо показао врло много већи саобраћај, те се убрзо увели возови састављени из моторних кола и пет вагона, док је с почетка било место пет само три вагона у возу.

Али ни то није било довољно већ су 1901 године чињени покушаји с возовима од 6 вагона и двојим моторним колима, ксја се заједнички регулишу конбинатором с првих кола. Покушаји су испали добро и зато је уведен још |едан вагон дакле по 7 вагона у возу.

књижевност.

упјези НгуаЕакода Огижуа пита | Атћекта џи Хадкерђи.

Број 2. Нова врста патоса (од ојачанога бетона) на савском мосту код Загреба, Инж. Антун

Костиал и инж. Ђуро Врлих. Мутна вода у Загре-

бачком водоводу, инж. Валентин Лапен. Крстасти свод од ојачаног бетона, инж. Кајзер (Дражђани). Да ли су грађевине од ојачаног бетона сигурне од ватре инж. Чагловић. Какву технику требамог проф. Др. О. Франгеш. Преставка Хрватскога друштва инжењера и архитекта по предмету реорганизације техничке службе у краљевинама Хрватској и Славонији. Друштвене вести. Различито. Књижевност. Број 3. Зграда кр. земаљског завода за мирне умоболве у Пакрацу, инж. Леон Јун. Мутна вода и загребачком вододу инж. Рудолф Врбанић, Узрок честом прелому појединих конструктивних делова код зракоплова, аероплана ит. д. Др. Ст. Пливелић Узроци поплаве у северној француској, инж. Мијо Филиповић. Рачунање статички неодређених конструкција од ојачаног бетона, инж. Аматео Карнелути. | Ахил пл. Дука. Друштвене вести. Различито. Преглед часописа. Књижевност. ДЕ Светлост орган друштва за школску хигијену и народно просвећивање Бр. 3. и 4: Др. Хран. М: Јоксимовић, женске гимназије. Проф. П. М. Илић, комете или звезде репате. А. 3. Јовичић, Вештина виђења (наставак). Доситијева прослава стогодишњице. Ст. М. Мијатовић, Недаће и сметње на народном просвећивању. Сретен Динић, Шта вреди писати књиге. Народна писменост. Уредник, Пета скупштина. Б. Курандић, Рад у ђачким дружинама Књижевни прикази. Угљеша, Данашњи оцеви. Извештај управног одбора. Д

ВЕСТИ

Оправка школских зграда у М. ПЏПеку, уступљена је Ивану Стојановићу, предуз. за 2489

дин. ниже од предрачунске суме за 74,18 дин. или 2,899/, плаћа држава.

Оправка поште у Јагодини уступљена је Ташку Симоновићу за 5342 дин. ниже за 75.80 дин. или 1,40%/, плаћа држава.

Оправка 11 мостова и пропуста на путу Брус—Плеш— Јошан. Бања уступљена је Урошу Урошевићу пред. из Крушевца за 7472 дин. ниже од предрачунске суме за 200,12 дин. или 2,61% плаћа држава.

Оправка среске зграде у Рековцу уступљена је Сими Перићу пред. из Рековца, за 2937 дин. ниже за 59,95 д. или 2,509. плаћа срез.

Грађење штале и нужника при канцелар. ср. Белопаланачког уступљено Ник. Митковићу пред. из Пирота, за 4524 дин. ниже за 74,37 дин. или 1,29, плаћа срез.

Израда потпорних и оближњих зидова на путу Кална — Св. Никола у Б. Бериловцу, уступљено је Милану Пејчићу, пред, из Пирота за 2592 дин. ниже за 516,62 дин. или 16,61%/, плаћа држава.

Израда каменог пропуста код суве чесме на путу Смедерево — М. Орашје, уступљена је Симићу и Павловићу пред. из Смедерева за 2199 дин. ниже од предрачунске суме за 276,22 или

| 11,169/, плаћа срез.

Благај 'икова пошта.

Г. Александар Петровић инжењер из Београда, предао нам је покупљену претплату од надзорничких приправника на

| железници, и то:

по 5, дин за целу 1910. год, од г, г. Рад. Поповића из Јагодине, Свет, Алексића из Младеновца, Милор. Генчића из Паланке, Дим. Николића из Београда, Жив. Перовића из Београда, Јанићија Ковачевић из Београда, Мих. Михајловића из Аранђеловца и Душана Лукића из Ћићевца, 9,50 дин. за 1 полгође 1910 г. 'од г. Мих Ђорђевића из Смедерева 3,88 дин. од Т, маја до 31 дец. 1910 г, од г. г. Милоша Јанковића из Крагујевца, Живојина Стојановића и Жив. Костића из Ћуприје.

ЕН РЕН А И ПА ЕЛ · Члановима Удружење.

Извештавају се чланови Удружења, да ће претходни заједнички састанак бити 5-ог овог месеца у 8 сати у вече у башти код „Коларца.“

Полазак за Цариград б-ог т. м. у 11 час. и 15 мин. у вече. Сви путници треба да визирају пасоше у турском консулату.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Кирило Савић упрвник Управе за грађење нових железница Одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд