Srpski tehnički list

— 211 —

То су или две станице типа описаног под а, које имају заједнички средњи зид или је само једна станица по типу описаном под а) а друга је друкчија опет са заједничким зидом по средини између њих. Овај раздеони зил свагда је од места до места пробијен како би било пролаза између станица. Станице прве врсте широке су 3.2,00 + + 2.14,14 == 34,28 м. Таква станица постоји испод Вошеуата ВазраП и то је најшира подземна грађевина у Париској желез. мрежи. А оне друге врсте су широке 2.2,00 - 14,14 + 10,85 + 1,60 == 29,59. дин.

Суседни перони су за противне правце вожње а ако би путник хтео да се вози у истом правцу другом пругом онда мора да доће пероном до краја станице те да ту пређе мост изнад шана. Таквих близних станица има н. пр. за пругу бр. 1ибр. 2 југ на Рјасе де 1' Егопе; за пругу 2 (север) и пругу 3 на Ауепше де МПНег; за пругу 2 (југји пругу 4 и ВоцЈеуата Казра! и т. д.

Станица Аџепце де ЕПегв била је пројектована сасвим као и станица испод Вошеуага Казра: алн су доцније променули нивелету пруге бр. 3,, спустили су је за 1,60 м. те је услед тога било потребно уметнути степеник на прелазу с перона једне на перон друге станице.

Близна станица испод РЈасе де 1 ЕгоПе разликује се од описаних само по томе што станица линије бр. 2 (југ) има перон само с једне стране. Јер, и ако је станица на два колосека, опет само један служи саобраћају редовном а други је за маневру, те зато их има само један перон.

Има станица, као што је под Рјасе а Јае, које су истина наблизу али немају ни један конструктиван део заједнички, управо станице су само наблизу и устој висини али нису здружене. Ту између станица има тунел за пешаке, како би се могло доспети са једне станице на другу.

Слично је и са троструким станицама, Н. пр. на Рјасе де Мабоп има три станице у истом нивоу: јужне појасне пруге, пруге број 1 и северне појасие пруге. Ту су пробијени бочни зидови и начињени мостови изнад шина за пролаз пешака. Међутим ове су три станице саграђене у разно доба и зато су разнолике.

На станици Р]асе де РГ ЕјоПе лежи станица

северне појасне пруге нешто у страну и испод близне станице јужне појасне пруге и пруге бр. !. За саобраћај између горњих и доње станице служе степенице, које су врло неугодне а и тешко је се наћи и ако има доста написа за правац.

Најзад кад такве три станице леже све у раз ном нивоу, једна ниже но друга а друга ниже но трећа, као што је то случај на станицама испод Рјасе де !' Орега „онда је сплет степеница још већи и оријентација је још тежа.

(наставиће се) Ј.

ВЕСТИ

Личне Вести Указом Њ. В. Краља од 17, јуна о.г. постављени су у Желез. Дирекције за инж. Џ кл. Иван Ристић инж, Ш кл. за подиж. 1 кл. Петар Павловић п. инжењер | класе.

Указом Њ. В. Краља од 25 јуна т.г. на основи 5 70. закона о чиновницима грађанског реда стављен је у пензију Милош В. Илић инспектор Жел. Дирекције.

Указом Њ. В. Краља од 17 јуна т.г. постављен у Хидротех. одељењу Мин. Народ. Привреде за п. инж, |. кл Јован Вељановић п. инж. |. класе.

Указом Њ, В. Краља од 929. М]. 1910 год. постављени су у Министарству Војном за вишег архит. ћ. кл. Данило А Владисављевић архит. [. класе,

За инж. [. кл. Сава М. Радојковић инж П, кл.

Указом од 29 Јунат.г. постављен је за ванр. професора Хидротехнике на технич. факултету Београдског Универзитета г. Влад. П. Митровић виши инж. П. класе Хидротех. одељења Мин. Народ. Привреде.

Указом Њ. В. Краља од 17 јуна о. г. унапређени су у желез. дирекцији:

За инж. П кл. Влад С. Марковић инжењер П. кл, за п. инжењера |! кл. Дим. Атанацковић п, инж, ЦМ, кл. за п. инжењера Ш кл. Миливоје Здравковић административни чиновник 8, кл.

Указом Њ. В. Краља од 17 јуна 1910 год уважена је оставка Јовану Ж. Николићу инжењеру | кл. желез дирекције коју је поднео на државну службу.

Указом Њ. В. Краља од 17 јуна о. г унапређени су у чин инспектора | кл. инспектори [| кл. желез. дирекције г.г. Мих В. Илић и Миливоје Павловић, Указом Њ. В. Краља од 99. пр. м. постављени су у Дирекцији Држ. Жељезница :

За Директора 1. кл. Дирекције Срп. Држ. Железница Ог Мих. М. Поповић досадањи директор држ. железница.

За помоћника Директора Свет. Недељковић, досад. помоћника директора.

За начелника управе за грађење, Кирило Савић досадањи управник исте управе.

За начелника контроле прихода Сава Миленковић, начелник контроле прихода;

За начелника одељења за одржавање Миша В. Николић, начелник !. кл. одељ. за одржавања ;

За инспектора П кл. по новом Светозар Поповић ннспектор |. кл. по старом.