Srpski tehnički list

— 222 —

7. Раденковић чита извештај о Тех. Листу.

М. Л. Павловић чита извештај Надзорног Одбора-

Председник пита да ли има ко шта да примети о ком извештају.

С. Вукашиновић. Пита: шта је било с предлогом, који је прошле године поднет, да управа подејствује за повластице члановима удружења железницама.

Председник одговара, да је управа чинила потребне кораке и да је г. Министар одговорио,да ће чланови Удружења увек посебице добити кад траже повластицу.

7. Јирачек пита: да ли се може о сваком извештају говорити или ће се о сваком извештају посебно говорити.

Џ. Гагић помиње како сеу извештају Управног Одбора помиње и лови Закон ХЖелез, Дирекције, па како нико није нашао ништа да примети значи, да га сви одобравају.

Председник. Ако скуп прима извештај Управ. Одбора без икаквих примедаба значи, да скуп одобрава оно што је Управа предузимала од своје стране против закона, а не да га одобрава.

ЈБ. Денић објашњава, да је Управа добро урадила, и да остали примају кад немају шта да примете. |

М. Ђуровић масли да треба о Закону Желез. Дирекције говорити без обзира на то, шта је Управа од своје стране чинила, и мисли, да за то треба говорити засебно, искључиво о том.

Председник напомиње, да постоји предлог да се говори о закону Желез. Дирекције само ако још није озакоњен, па како је закон већ потписан, мивли да нема више вредности о њему говорити, јер се и онако нема времена.

М. Ђуровић пита, да ли је закон потписан.

Председник изјављује, да је закон потписан и скреће пажњу на то, да је и он сам био за то, да се о њему говори да није подписан. А по том пита: да ли скуп прима извештај >

Скуп прима.

Ј. Јирачок напомиње, да је читао неке чланке у Тех. Листу, који су приличили неком дневном листу а не спручном Техничком Листу и моли да се у будуће то не дешава.

Председник вели, да је било полемисања али само о стручним стварима.

В. Симић вели, да је било чак и вребања појединих личности.

|

Н. Манојловић говори о извештају о Српском Техн. Листу и излаже цифре по којима се за огласе прима 256 дин. а изда 971 дин. што значи, да се од штампања огласа има дефицит, предлаже да се помоћ Мин. Грађевина од 2000 дин. а тако исто и наплаћеви члански улози искључиво употребе за побољшање Техн. Листа, да се сарадници Техн. Листа хоноришу. Даље вели како је пре две године пао предлог да се подигне дом, и свису били вољни да прилозима притекну у помоћ за остварење идеје о дому, наводи цифре како иде с прикупљањем и да би нам према садањем раду требало 52 године, па да се потребна сума прикупи; ако се узме прогресија у прикупљању онда ће ићи нешто мало брже. После овога предлаже да се купе лозови јер би се на тај начин можда пре дошло до новца и моли „праву, да о овоме предлогу промисли.

Председник оговара да главни приход није од огласа -него и од предплате, а оних 2000 дин. што је узето у готов новац, не стоји тако, јер ће се на крају године видети, да се на томе не штеди, а било би добро кад би се већа сума могла употребити за лист; што се за подизање дома већа сума није могла прикупити, узрок је слаб одзив самих чланова, а предлог да се купе лозови није неозбиљан и вели, да су лозови увек готов новац и мисли, да би овај предлог требало примити.

Ј. Смедеревац вели, да је потрбно да се добије плац од општине под условом, да се дом мора подићи за 10 година и онда би био бољи одзив и гарантује да би било успеха. —

Н. Манојловић наглашује да се место за дом од београдске општине неће добити, јер без подлоге неће одборници дати, пошто имају рђево искуство.

Председник потврђује мишљење г. Манојловића и напомиње, да је општина београдска дала плацеве неким удружењима, па до данас није ништа саграђено, стога добијају бесплатно само они, који дају сигурну подлогу, а кад буде молба нашег Удружења дошла пред одбор он ће се заузети, да се идеја о дому и изведе што пре.

(наставиће се) А. Велицки