Srpski tehnički list

— 291 —

не и окружних одбора и самоуправних инжењера с друге стране, а тако исто и са општинама и општинским инжењерима (чл. 28, 30.), јер, док се ти односи не поставе на здраву основу и не регулишу, не може бити плодног ни успешног рада, но ће се и даље проводити време у излишној преписци.

9. Цивилним инжењерима такође треба регулисати положај према државним и самоуправним властима. У исто време, под условом контроле државне власти над њиховим радовима (чл. 3. т. 5., 6. и 7.) треба заштитити и њихову професију (чл. 31.), прво за то, да се да могућност за интензивнији полет техничким радовима, а друго, да се грађани сачувају од многобројних варалица, који под именом инжењера — архитекта навлаче људе не само на излишне трошкове, него покваре многе грађевине и упропашћавају не само послове него и паметне замисли и намере.

10, Крајње је време, да се једном престане са досадањим начином регрутовања грађевинара за предузимање јавних грађевина. Опште је познат факат, да ми имамо грађевинара, који не само што не знају тај посао него су чак и неписмени, а ипак предузимају послове, који засецају у стотине хиљада динара. Какве неприлике они стварају и пословима и надзорним органима и властима познато је свакоме техничару.

С тога треба законом регулисати и питање о овлашћеним грађевинарима (чл. 33.) и ово довести у склад са прописима новога Закона о радњама и Закона о државноме рачуноводству, 11., За све чиновнике Министарства Грађевина и појединих Грађевинских Управа без разлике, и техничке и административне, треба прописати квалификације за ступање у државну службу.

12., Да се за све, без разлике где су свршили школу, заведе државни испит. Сем тога да се законом призна свакоме дипломисаном инжењеру — архитекту квалификација подинжењера у државној служби, дакле, да се законом више не предвиђа, да „свршени техничар — дипломисани инжењер — архитекта прво мора бити читаву годину дана практикант или цртач.

Г. Министру биће познато да је досад приликом шиљања државних питомаца на стране школе, владала тројака пракса. Једнима је тражена оставка на државну службу ако су били већ чиновници а другима је давато одсуство. Трећи су слати на продужење студија непосредно из школе.

Чиновници који су морали давати оставку и техничари који су слати непосредно из школе губили су на тај начин и године службе и ранг међу својим друговима. Сад има инжењера, које је држава као најбоље ђаке слала на страну зарад своје потребе, који су се доиста и усавршили у струци а који су толико изостали у рангу да су их по 2—3 године млађе генерације претекле,

Ово, увидеће и сам Г. Министар, није право ни логично, тим пре, што се по другим струкама — н, пр. — у војсци сасвим друкчије поступа. Официри који на страни студирају задржавају и ранг међу друговима и рачунају им се године службе,

Удружење према томе мисли, да биу нов закон требало унети: Да се државним питомцима по техничкој струци који су по свршеном нашем техничком факултету били на страни ради усавршања у својој струци и донели доказа да су постигли жељени успех, не само одржи ранг но и урачунају године службе проведене на страни.

Кад држава бира најбоље синове за питомце она треба да их и награди, а не да их казни зато што су вредни и способни.

13. Законом треба загарантовати сталност чиновника (чл. 49) јер ће тада чиновник увек мирније и преданије радити свој посао. Али, у исто време треба оставити право чиновничком кору — у овоме случају инжењема — архитектама, да могу тражити отпуст недостојних за службу, а када то докажу, да мора бити уклоњен из службе онај, који је није достојан, било својим радом у служби, било у приватним животу.

14, Све указно особље премешта се само Краљевим указом, а не простом наред-

| бом (чл. 40. т. 5.).

15., Начелницима Министарства Грађевина треба проширити права тако, да могу одобравати пројекте до извесне вредноси (допунити чл. 36) да могу одобравати издатке до извесне суме и давати мала осуства особљу (чл. 35, и 38.) те да се Министар Грађевина, чији је ресор веома [велики, поштеди ситних, свакодневних питања и да му остаје више времена за рад на унапређењу струка и проучавању и вођењу саобраћајне политике у вези са трговачким и економским и војничким потребама за одбрану земље.

16. Начелницима Министарства Грађевина да се повећа плата на: 6000, 7000 и 8000 д, годишње, а у једној класи да служе 4 године,