Srpski tehnički list

Размере ЛОКАЛИ #65. = |Е|о Ела 5 д) Зграда за станове наставничке 2 собе по 5144 ЈЕ | 564 2 кухиње по #4134 2 одаје за оставу | 315 4 2 собице за млађе а 2 купатила 4'3/4 потребни нужници у подрум испод кухиња, ђ) Зграда за станове еконо ма и нижег особља одељење за економа | као и за паставника (тач. д.) одељење за градинара: као и за васпитача (тач. 6.) оделење за помоћно особље: 3 собе по 4414 1 кухиња (заједничка) 33! 4 е) Зграда за инсталације Локали за машине за централно гре-| | јање електрично осветљење и водовод. | стан за машинисту. |

Пројектатни имају се руководити начелом: да зграде буду прос:ије, без сувишних додатака, а да одговарају циљу коме имају да служе и да су испуњепе све хигејенске погодбе.

Као награде за израду ових се три и то:

прва награда од 1000 динаја

друга награда , 300

трећа награда „, 200 у сребру, но са обавезом да онај коме се додели прва н града буде дужан израдити накнадно и све техничке документе прописане за подизање државних грађевина.

Оцену планова и додељивање награде извршиће Грађевински Савет Министарства Грађевина, који ће уједно одобрити, евептуално и кориговати техничка докумепта, те стога ће се прва награда исплатити тек онда, кад се сви ови послови окончају. Рок за подношење планова је до 15. децембра ове године закључно а послаће се поштом Управитељу школе за сточарство и планинско газдовање у Краљеву, уз особено затворено писмо са изреком (мотом) и са потребним таксеним маркама. Позивају се архитекте и инжењери. да узму учешћа у овом раду, л Управа Школе стоји сваком на услузи за накнадна објашњења.

планова издаће

#) Два стана засебна.

Бр. 1629. Од Управе Школе за Сточарство и Планинско Газдовање 12. октобра 1910. године, у Краљеву.

СТЕЧАЈ

Удружење Српских Инжењера и Архи-

| текта расписује овим стечај за израду распра-

ве о армираном бетону.

Најбоље израђену расправу награђује са 200 динара Раљска фабрика цемента.

Расправа има у првом реду да изложи и испита опште особине конструкција од армираног бетона и да при томе обрати особиту пажњу питању: када су и у колико оне подесније од осталих а нарочито чисто

гвоздених конструкција.

При том расуђивању треба узети у обзир све особине армираног бетона, а нарочито његову сигурност противу пожара и његове игијенске особине.

При испитивању конструкције од армираног бетона с економског гледишта ваља узети у обзир не само трошкове око израде него и трошкове око одржавања.

Зарад бољег објашњења и очигледнијег упоређења могу се расправи додати и упоредни пројекти за једну конструкцију у гвожђу иу армираном бетону и то за околину

| Пожаревца, Шапца или другог ког места у

Србији у којима је оскудицау добром крупном камену за зидање.

Рок за предају расправе оцењивачком суду или Удружењу Српских Инжењера и Архитекта биће Цвети 1911. године како би се могао извршити преглед и оцена поднесених расправа, те да се награда додели о главном скупу Удружења на духове 1911. г.

У оцењивачком суду су изабрана ова лица :

Председник г. Јефта Стефанових ред. професор Универзитета и чланови г.г. Кирило Савић Управник грађења нових железница, Миленко Турудић и Пг Јпсеп Милутин Миланковић ванредни проф. Универзитета и Драгутин Маслаћ архитект Мин. Грађевина.

30. маја 1910. год. Београд У име Удружења Срп. Инж. и Архитекта Председник оцењивачког суда

Јефта Стефановић.