Srpski tehnički list

УГОВОР између сопетвеника и архитекте.

Између госп.. .... МЕ ај ње с <= као сом ственика и госп. .....),... као архитекте закључен је данас следећи уговор:

и Сопственик преноси на архитекту за грађевину. ...у .:... . следеће послове: израду скице,

плана, детаљних планова и планова за извршење, израду предрачуна, издавање радова и главни надзор, ревизију.

Архитект предузима извођење ових послова по ниже изложеним погодбама, а по цени срачунатој према нормама Швајц. инж. и Архитек. друштва за хонорисање архитектонских радова . . . · ·

. . . . . . . . . . , . Х

Чл. 2.

Дужност је архитекте да према своме најбољем знању и умењу саветује сопственика и да му интересе чува. При својим радовима водиће рачуна о жељама сопственика. Сопственик задржава право да одобрава пројекте и предрачуне и да одлучује о евентуалним одступањима од истих као и да издаје радове у извођење. На нарочити захтев поднеће му се и планови за извођење на олобрење. За све измене утврдиће архитект и сопственик пи-

смен споразум. Чл. 3.

Посебице архитект се обавезује да изврши следеће радње у колико су оне чл. 1. предвиђене а нису извршене.

1, Скица. Израда претходног пројекта у скицама којима ће се по жељи додати генерални прорачун, а по потреби и објашњење. Скица ће се само у толико и толикој размери израдити, да се идеја може јасно преставити, без да се тражи дубља штудија и обрада цртежа.

2. Пројекат. Израда пројекта у размери најмање 1: 100, са обзиром на прописе грађевинских закона и јасном преставом свих основа, фасада као и протребних пресека.

3., Планови за извођење и детаљи. Израда цртежа за грађевину и занатлије у размери довољној за извођење, као и простих статичких рачуна.

4,, Прорачун, Израда специјалног прорачуна или описа грађевине. Што је могуће боље пазити

да се прорачун одржи у снази. 5,, Извођење. Ово обухвата:

а) припрему и извођење лицитације, предлог за издавање послова сравњујући га са специјалним прорачуном, преговори о погодби са предузимачем и закључење погодбе у име и за рачун сопственика. Сви оферти да се оцене и конкуренти да се за-

— 334 —

бележе. По правилу треба за све радове који се издају израдити уговор. Они ће се доставити сопственику на одобрење и потпис. У особеном предрачуну предвиђене мање радове и нужне поручбине у износу од дин. може архитект сам издати, али ће одмах препис поруџбине достависи сопственику.

6) Главни надзор над извођењем, али да не заузима место особеног надзора.

в) Преговоре са властима и трећим лицима који се при извођењу појаве.

6. Ревизија. Оцена радова грађевинских и преглед рачуна, као и писмени предлог за исплату рате предузимачу. Архитекта ће пазити, под сопственом одговорношћу, да исплата рата предузимачу одговара извршеним радовима, а зато пе га „соп= ственик благовремено известити писмено о извршеној исплати. — Сређивање свих рачуна који се односе на грађевину у року од три месеца по пријему важнијих рачуна. | Чл. 4.

Између налога за израду грађев. планова и почетка извођења грађевине треба да има довољно времена, да би се планова и уговори на време предали и тиме омогућила редовна веза између појединих радова. За преправке мора се дати прилике за испитивање постојеће конструкције и за снимање масе Архитект је одговоран ако сопственом кривицом учини да буде задоцњења при извршењу грађевине. Чл. 5.

За доброту материјала и солидност посла одговорни су у првом! реду предузимачи, с 06зиром на уговоре и прописе закона о обавезама.

Архитект одговара за штете само у колико су потекле од планова и наредба које неби познатим правилима грађевинске уметности одговарале, или су потекле од површно вођеног надзора. Поједине незнатне омашке не треба архитекти стављати на рачун.

Ако архитекта изради само плановг или ако се не постави нарочити грађевански надзорник, онда одговара архитект за штете проузроковане непотпуним плановима само онда, ако се погрешке, пажљиво вођеним надзором иу пркос контроле планова, од предузимача не би могле приметити и исправити.

За специјалне конструкције (ојачани бетон, сложене гвоздене конструкције) и машинска постројења (централно грејање, постројење за венти' лацију, осветлење и прање, дизалице) архитекта је | одговоран само за диспозицију простора, у колико је при издавању посла обавезао предузимача на одговарајућу гаранцију.

Одговорност архитекте за недостатке дела не траје дуже него и одговорност законска или уго-