Srpski tehnički list

__94—_

о њему размисли. На што ће нам цело наше оружање и потпуно модерна убојна спрема, кад су нам путови рђави, а могу нам сваког тренутка затребати 2 !

Ф. Т.

Државна Водена снага у Баварској.

(свршетак)

б.) хоп Ропа!-ов предлог.

Основна замисао у. Попа-овог предлога је иста као и код Зећпмск-овог пројекта, на име: искоришћавање пада између Валхенског и Кохелског језера, довођењем воде из оближњег речног слива.

Нова идеја у. Попа!-а је у томе што:

19 не искоришћава само један мали део воде (до 11,6мУ/зес) из Изара, као Зсћписк — Јеапјадне!, већ његову целокупну количину, и

20 целокупну водуи К!1ођасћ-а.

За извршење ове идеје предлаже у. Попа! да конструише једну водојажу испод Мајсац-а, високу 35 м. да би се тако добило у долини Изара вештачко језеро са запремином од 65 милиона ш3 воде. Десном падином Изара доводио би у ово језеро један канал воду из Кизђасћ-а, који би у овом случају морао бити такође загаћен једном водојажом. Из овог би вештачког језера вода Изара и Визђасћ-а била одведена једним тунелом до [ог постројења турбина на Валхенском језеру, где би била искоришћена. Произведена снага, рачуната по у. Попађ-у са претпостављеном доста великом минималном количином воде и са сувише повољним

корисним ефектом турбина, изнела би на 20.000 Н. Р. Да би Валхенско језеро послужило као резервоар, и да би изравњавало неправилни доток воде, његов би се нормални ниво водс спустио за 10. м. Од Валхенског језера би једна извесна стална количина воде била доведена једним тунелом испод

Кеззе!ђегс-а, слично 5ећписк-овом пројекту у 1 турбинску централу код Косћеј-а. На овом би се делу по у. Попађњу, под истим претпоставкама као и код 1 централе, могло добити 79,200 Н. Р.

Употребљена би вода отицала доњим каналом у Кохелско јазеро, а одатле у Голзасћ. Да би избегао врло скупу корекцију [,ојзасћ-а, која би била потребна због сталног дотицања веће количине воде, У. Попа! је предложио, да се подизањем једне водојаже код Езсћејоће, створи вештачко језеро којим би се отицање Г.ојзасћ-а распоредило- равномерно на целу годину. Овим би се постигло у будуће да Гојзасћ до Косће!-ског језера на ниже не би носио више велику воду, и зато би могао несумњиво у своје садање корито примити још и нову воду, која се у централи употреби,

в) Пројекат Државне Грађевинске Управе.

На основу предлога комисије за искоришћавање водене снаге, вода из Јзаг-а и КИзђасћа-а доводила би се на по се засебним тунелима у Валхенско језеро.

Ради овога би се у Изару, испод Мајгац-а, и у Кебђасћ-у више километара изнад његовог ушћа у Изар саградиле у место водојажа бране. Висина брана као и попречни пресек тунела пројектовали би се тако, да би се из Изара могло узети најмање бар до 5ом'/зес а из Кигђасћ-а до 20м /зес воде — а то су већ у неколико велике воде. За довод воде тунелом из Изара задржава се придлижно Зећпизк-ова траса, а за довод воде из Кррђасћ-а потребно би било саградити аквадукт ианад или сифон испод Изара.

Пошто изостављањем у. [опа-ове водојаже у долини Изара отпада и вештачко језеро од 65 милиона м' воде, то се код пројекта Држ. Грађевинске Управе мора Валхенско језеро у већој раз мери него код у. Попа!-овог предлога, да пројектује као скупљач воде.

Ради овога ће тунели, који одводе воду пз Валхенског језера ка централи код Кохела били положени 20м. испод језерског ниво-а.

У осталом је начин искоришћавања пада између Валхенског и Кохетског језера, не узимајући у обзир техничке појединости, задржат у предло женом облику 5ећписк — Јеапјадие!-овог пројекта Међутим употребљена вода (око 27мзес) неће отицати [.олзасћ-ом, већ нарочитим каналом од 15 км., који ће тек испод Асти е утицати у Г.о1засћ, који ће бити подеш-н за примање ове веће количине воде. На овај би се начин могло још 8м. пада у каналу искористити.

Целокупна водена снага, која се може добити при што је могуће потпунијем искоришћавању воде и пада, који стоје на расположењу у дотичној области — износи 56.000 Н.Р. Укупни трошкови за извршење овог пројекта (заједно са турбинама) срачунати су на 17), милиона марака (22 милиона динара.)

Упознавши се са сваким пројектомна посе, потребно је да нопомонем што и о критици на поједине пројекте.

а.) зећииск-ов пројекат је важан с тога, што је први изнео идеју да са незнатним тешкоћима и трошковима искористи снагу Валхенског језера. Недостатак му је у томе, што предвиђа да се искористи само један део снаге, који стоји на расположењу за приватне сврхе а није предвидео могућност проширења овог пројекта повећањем ове «снаге и на друге циљеве. Исто тако што није узео у обзир мењање пивоа воде у језеру, с погледом на разна стања у реци, |