Srpski tehnički list

== 54. —

ства унутр. дела и из својих срестава исплатио овај посао у суми од 3140,00 дин.

Предузимач је био Милорад М. Симовић

из Обреновца као сопственик стругаре јер је |

само он и могао за овако кратко време извршити ову преправку, пошто је имао готовог материјала.

2.) Оправка поштан. зграде у Обреновцу. Редовно се оправља сваке године и троши на њено одржавање, па је ипак врло неудесна за пошт. телегр. надлештво, као и све зграде које су грађене за механе, па после за скупе новце купљене да се у њих држ. надлештва сместе. Ова је оправка стала 1724,04 дин., па се ипак још мора трошити на одржавање и на послетку се мора нова зграда подићи.

8.) Преправка старе среске куће за амбуланту на Убу. Ово је већ један доказ увиђавности среске и за своје здравствене потребе. Кад не могу подићи среску болницу по правилу, нити је одржавати, решили су, да бар подигну једну мању амбуланту, за најнужнију потребу. У овој згради имају две собе за болеснике, једну салу за операције, собу за преглед и болничара. Све је преправљено врло добро и може потпуно послужити намењеном циљу. Преправка је коштала 2342,65 дин. а предузимач је био Деле Сиљановић из Уба.

4.) Оправке школске зграде у Каменици. По окончаном рачуну износи ова оправка 3280,93 дин. Ова цифра изгледа и сувише велика за једну оправку. Али, кад се узмеу

вид, да за 12 год. није на згради ништа ра_ ционално оправљано, него сад све готово изнова, онда се морала оволика сума утрошити,

5.) Поред ових већих оправки извршене су и оправке :

Цркве Славковичке у суми од: 1244,40 динара.

Поште ваљевске у суми од 390,00 дин.

Среских зграда у Каменици са дограђивањем апсане у суми од 5925,88 динара.

Поште на Убу у суми од 850,00 дин.

Фарбање патоса на овд. окр. болници у суми од: 899,00 динара.

Оправка овд. гимназијске зграде у суми од: 416,19 дин.

Оправка окр. зграда у суми од 344,00 динара.

Све су ове оправке вршене под надзором инжињера а по састављеним и одобреним предрачунима.

Општинске зграде вршене су путем ре-

жије, или преко предузимача, како су општ. судови налазили за удесно.

П. Мостови и пропусти.

1.) Од већих мостова ове је године довршен и четврти мост преко реке Јабланице на месту званом „брод кнеза Пирге“, камени, са два отвора по 9,00 м. Лицитациона је сума 29.998.00 дин. Пројекат је радио инжињер Л. Зисић, а предузимач је био Коста Ђ. Алексић из Златарића. Још није била колауд. комисија због рђавог времена. Са довршењем овога моста избегауте су велике неприлике и опасности путницима, који су путовали путем Ваљево— Дебело Брдо — Рогачица, јер је било често и смртних случајева приликом надоласка реке Јабланице, која се није могла бродити.

2.) Доњи строј за гвоздени мост на р. Колубари у Ваљеву. Стубови су довршени у овој години а гвоздену конструкцију наручило је Министарство Грађевина према држатој лицитацији код акционарског друштва у Рајнбролу у Немачкој за суму од 343783,16 динара од које суме држава плаћа 23.014,32 дин, а округ 11.358,84 дин. Округ је за свој рачун додао ову суму зато да би патос на мосту био од армираног бетона а не од дрвета, као што је прво било предвиђено. И доњи строј овог моста пада на терет државне касе. "

3.) Мост на Тамнави ср. путу Бели брод — Стублине, дрвени, подигнут је о трошку срезова посавског и тамнавског. Сума по оконч. рачуну изнела је 5465,21 дин. Пројекат је радио инжињер Л. Зисић, а предузимач је Деле Сиљановић из Уба.

4) Други мосг такође на р. Тамнави у селу Бровићу на сеоском путу Радљево—Пироман, саграђен је о трошку округа, дрвени, за суму од 1652,62 дин. по пројекту Л. Зисића. а предузимач је био Никола Матић из Богатића. 5) Поред ових већих мостова саграђени су у току ове године мањи стални пропусти и то:

5 ком. на путу за Лозницу у суми од 1089,90 дин.

2 ком. на Ставама у суми од 1296,00 дин.

6 ком. на путу Словац — Бабаић за суму од 1740,00 дин.

4 ком. на путу Ваљево— Чачак, за суму од 1011,00 дин.

Но, ови последњи 10 км. нису још примљени .