Srpski tehnički list

55 —

8 ком. пропуста на осталим окр. вима у суми од 2432,28 дин.

10 пропуста на путу за Лозницу у суми 1604,0 дин.

Поред ових пропуста општина ваљевска израдила је један део канала у вароши за поток зв. „Топарски,“ по одобреном пројекту за одвођење воде у реку Колубару, да не плави варош као до сада, чим ударе велике бујице. Пројекат је радио инжењер Гагић а утрошено је на исти 6775,92 дин. из општин. касе а путем режије.

Надзор над овим препустима и мостовима, које је подизао округ вршио је самоуправни инжењер Л. Зисић док је био код окр. одб. У месецу Септембру враћен је у држ. службу те је од онда заједнички вршено колаудовање свију тих послова са држав. окр. инжењером.

Ш.

И у овој години имамо приновљена два нова среска пута: Уб — Совљак — Новаци — Коцељево и пут од окр. пута Уб --- Шабац преко Тулара за Свилеуву. Као и заостале досадашње путове задовољена је жеља мештана, указ је изашао, траса је обележена, па чак и комисијски примљена, издато је наређење за просецање, али с овим и потреба мештана да се задовољи. На првом месту појаве се сметње око експропријације. Није првина да један крај досади свима меродавним факторима, да им се пут огласи за срески и трасира. Па кад се све то уради и приступи просецању, онда они исти који су тражили просецање стају на пут раду, док им плати прво по закону заузето земљиште. Рад се обичо одложи, пошто, строго по закону, и не сме да се заузме земљиште док се не плати, па док се нареди среском начелнику да стави потребну суму у срески буџет и одреди процениоце да изврше процену, прође више пута по 2-3 године.

Друга незгода је стара употреба кулука, коме је ово већ последња година. О њему је много писано, те нема потребе сад понављати.

путо-

Путови

У овој години рађено је једино на одржавању постојећих путова. Од нових радова извршено је калдрмисање пута Словац—Ратковац— Бабаић у дуж. 16,50 км, МионицаБрежђе—Маљен неизрађен један део и 4,0 км., и Ваљево — Боричевац —Котешица — Јаутина (стари Шабачки пут) у 12,0 км. Сва три ова стара пута израђена су народном снагом и врло добро урађена, нарочито прва двау срезу колубарском. И ово се неби још ура-

неће моћи |

СУЛИНЕСМ

дило да није било усталаштва од стране полицијских власти, Никакве наредбе грађевинског одељка ни реферати полиц. одељку о неизвршењу ових наредаба, пани изјашњења и тужбе дотичном министарству не помажу ништа, ако сами срески начелници не налазе за нужно да буду енергичнији у послу и не буду лично руководили радом при раду.

Што није више урађено на путовима, нарочито у срезовима посавском и тамнавском, узрок је оскудица у материјалу.

У ова два среза нема речног шљунка, а камени мајдани су далеко. И за вађење камена нема никад кредита у среским буџетима, да се плати, те тако и оправке врше се редовно пресипањем оним брдским шљунком из обала потока, где је више земље него камена. У овој години једва је окр одбор ставио неку суму у буџет за набавку шљунка,

| поред оне суме по новом закону о путовима,

која се мора ставити. И већ је одржата и лицитација за.1000 куб. мет. туцаника, који ће се употребити за путове у срезовима тамнавском и посавском, где су најгора места, да се поправе.

Самоуправни окр. инжињер Зисић поред

" прво поменута два пута трасовао је јоши пу-

тове: Цветановац— Јајчић—Латковић ; други део окр. пута Ваљево—Ужице од Ластре ка

" Ваљеву и кови пут Ставе —Завојшница—Ја-

тински мост за Љубовију. Све су ове трасе и комисијски прегледане, само још да се изврше неке корекције, као и на другом делу пута преко Јаутине, Дружетића за Коцељево.

Кад у идућој години ступи нови закон у живот имађе и на новим и на старим путовима доста рада, само ако буде довољно новаца.

М Опште оправке и други послови.

Од послова који нису именовани у овом извешћу урађени су још следећи:

1.) Једна брана на р. Колубари у Дивцима ради одвраћања воде у ново корито, где је извршена регулација реке. На ово је утрошено из окр. приреза 1130,00 дин. а посао није још колаудован.

2.) Две чесме које је округ подигао у Стублинама и Дивцима, на које је утрошено, за прву 488,00 дин. а за другу 798,50 дин. Ни оне нису још примљене.

3.) Општина ваљевска утрошила је нао

правку и грађење нове калдрме у вароши 3809,29 дин.