Srpski tehnički list

БРОЈ 27.

У Београду Недеља 3 Јула 1911. г.

ГОД. ХХ1

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИС!

ОРГАН УДРУЖЕЊА

СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА.

САДРЖАЈ: Записник о раду ХП главног скупа Удружења Српских Инжењера и Архитекта, одржаног 29 маја 1911 године у Београд Стр. 209. — О избору калдрме за великоварошке улице (продужење) саопштио .Ј. Стр. #10 — Железнице (по немачким изворима) од С. Ж. М. Стр. 211. — Шести међународни конгрес савеза за испитивање материјала употребљеног у техници стр, 215.—Књижевност: Вијести Хрватског друштва Иижинира и Архутекта. 7,

број од Д. стр. 216. — Вести. Личне вести. курс стр. 216.

Записникораду ХП.главног_ екупа Удружења Срп.Инжењера и Архитекта,

одржаног 29. маја 191. год. у Београду, (у дворници 1! Београдске гимназије). Скуп је отворен у 9' часова пре подне. | (продужење из 26. броја)

Председник. Прелазимо на четврту тачку дневног реда! Извештај о Срп. Тех. Листу. Изволите чути извештај о Тех. Листу пред- | лог буџета за идући годину.

Чита се извештај (види текст штампан у 21. броју Тех. Листа).

Председник. Жели ли ко да говори о извештају 2

Сретен Вукашиновић. Ја се сећам, да је прошлог скупа решено, да се хоноришу чланци у Срп. Тех. Листу. Не видим из извештаја да ли је то рађено и колика је сума на то издата.

7. Стефановић. Чланци нису хонорисани јер је требало суму за хонорисање прикупити од дужних чланских улога, а то се није успело. Председннк. Чланови нису платили дужне суме и с тога није ни могло бити хонорисања. 7. Стефановић. Садје унета у буџет за тек. годину извесна сума за хонорисање.

Председник. Прима ли скуп извештај и предлог буџ-та Срп. Тех. Листа за тек. годину». Прима!

Председник. Изволте чути извештај благајне Удружења,

Нова

Чита се извештај.

Управа Удружења. Надзорници гвоздених мостова. Кон-

Председник. Жели ли ко да говори о извештају благајне Удружења» Не јавља се нико. Председник. Изволите саслушати извеш-

· тај Надзорног одбора.

Чита се извештај. Председник. Прима ли скуп извештај

· Надзорног одбора —Прима.

Даје ли разрешницу Управном одбору2 — Даје.

Председник. На дневном је реду одобрење буџета за тек. год. Изволите чути предлог!

Чита се предлог буџета.

Председник. Прима ли скуп предлог буџета2—Прима- Гредседник. На дневном је реду избор председника, п. председника, и 6 чланова У-

| правног Одбора.

Ал. Петровић. По тачки 9. дневног рада има се извршити избор п. председника и 3 члана Управног одбора. Сада дају оставке г. г. Н. Смиљанић и Маслаћ, а неки су чланови управе дали раније оставке, те се има бирати цео Управни Одбор.

Председник. Ово што ргче млађи колега г. Пегровић прилично је оштро. Овде нема никакве игре. Ја сам већ 3 године председник, заузет сам и сувише пословима, како сам већ раније нагласио, као и остала господа, па је боље да се изберу нови људи.

Ал. Петровић. Предсрдник би могао остати и даље, пошто сада не заузима ни један активан положај.

Влад. Поповић. Мишљење г. Петровића је погрешно. Он вели нека иде како иде. Статут вас обвезује да останете и даље у управи, а ми смо бригу пребринули; нећемо долазити на месне скупове и нећемо вас помагати. Ја разумем незгодан положај председника и _ појединих чланова управе, јер