Srpski tehnički list

— 215 —

Шести међународни конгрес савез 34 Исти тивање материјала употребљеног у техници

Од представника савеза г. М. Милашиновића добили смо овај приглас који заједно са спроволним писмом саопштавамо члановима нашег Удружења. Овај савез помажу многе корпорације и многи појединци, Помоћ износи годишње од 950 до 1250 динара. А примају се и члански улози (50 дин. год.)

Ближа обавештења могу се добити код г. М. Милашиновића.

Београд 2 Јуна 1911. Поштовани Господине!

У прилогу част ми је упугити Вам нотицу удружења „ЈтеглаНопајег Међапа Шип Фе Мегепајргћпсеп дег “Тесћтик и лепо Вас замолити да би изволили ту нотицу публуковати на српском језику у „Срп. Техничком Листу,“ међу огласима, или како то за добро нађете.

Уједно Вам шаљем листу корпорација и т. д. које потпомажу ,„Метапа“ већим сталним прилозима, и замолити Вас за Ваше дејство да би и наш Универзитет нешто допринео на унапређење тог мећународног удружења.

Поред тога шаљем Вам и позив за учесвовање на Конгресу у год. 1912 у Вашингтону за случај ако би се технички факултет хтео тиме користити и једног свог изасланика већ сада на конгрес одредити. Попуњену листу молим да ми што пре изволите вратити.

(С одличним поштовањем М. Милашиновић

Проглас гласи:

Поштовани Господине.

Шести интернационални конгрес савеза за испитивање материјала биће почетком септембра 1912 у Вашингтону и у Њујорк-штит Конгрес ће трајати 6 дана и време је тако распоређено, да ће учасници моћи суделовати ич на седницама конгреса за пимењену хемију, који ће се такође одржати у поменутим местима. Поред тога чини ће се екскурзије које ће такође трајати шест дана.

Овај ће конгрес, који стоји под патронатом американског савеза—овог на свету најјачег народног савеза за испитивање метеријала—и под заштитом америчке велике индустрије, имати у сваком погледу огромног успеха. На управи конгреса стоји председник савеза гослодин професор Нету М. Номе. Секретар конгреса је г. професор Едсаг Магбита у Филаделфији.

За организациони одбор који је већ отпочео посао, било би од неоцењене вредности да још

сад бар приближно сазна колико ће бити узасника из Европе. И ако се још данас ни од кога не може очекивати де даде одрећену изјаву о своме суделовању или несуделовању на конгресу. ипак је могуће још данас одговорити на ова три питања.

1). Јесте ли сигурни да нећете суделовати на когресу 2

9), Је ли вероватно да ћете суделовати на конгреса >

3). Јесте ли потпуно нерешени >

Комитет ће се искрено потрудити да за пут издејствује што могуће подесне услове.

Данас се могу трошкови за пут од западно Европског пристаништа и за 14 дневно бављење у Америци срачунати овако:

1.) Путовање у 1 класи: а) За оне који се на време пријаве са захтевом да добију најјефтиније кабине и иначе хоће скромно да путују . 265 долара 6). за оне које се доцне јаве, тако да се дотле разграбе јефтиније кајите и који при том могу више да потроше .375 , 9), Путовање у кајитама [| класе, које су такође врло удобне и јефтине. а). У У 5 . : 180, 6), « - . . у 246, Ова таблица показује детаљно какви

су издатци:

[ кајита [1 кајита превоз до Њујорка 85—125 55-75 долара Г натраг 75—110. 50—65_,

две недеље бављења у Америци 75100 50—75. , Непредвиђено __33—40_ 25—380 _,

Свега динара 265—375 180—245 ,

Одбор ће међутим, ако се јави довољан број чланова, бити у стању да уздејствује још већи попуст за путовање. Надати је се при том још, да ђе одбор при довољном броју чланова моћи се споразумети с којим бродарским друштвом да закупи у згодно време читав брод на ком ће тад бити велики број кревета по најнижој цени.

За оне који буду хтели участвовати на екскурзији биће трошак сразмерно већи због дужег бављења.

Организациони одбор за сад на можг дати детаљнија обавештења.

Ми вас дакле молимо да на горња три питања (приложен је и формулар) одговоритс и да одговор предате члану управног одбора за ваша земљу.

С одличним поштовањем по налогу прддседника генерални секретар ВБрнст Рајтлер Саопштавајући овај проглас ми молимо чла-