Srpski tehnički list

_949. —

Уклањање отпадака мора се вршити сваког дана на свима радилиштима.

Плоче ће бити тесане на једно лице и биће најмање 10 см. дебљине, треба да буду површине најмање 0.30 т“" с тим да ширина њихова не сме бити никад мања од 40 см. Плоче ће се постављати на лежиште од цементног малтера најмање 3 см дебљине, разастртог на подлсзи од речног песка, најмања 10 см. дебелој после набијања и заливања.

Гранит мора бити од најтврђих слојева мај дана, које је општина примила. Он треба да се састоји из тврдих зрна, чврсто спојених, са преломом оштрих ивица и да тежи најмање 2650 кгр. по кубном метру и биће примљен само ако одговара овим условима.

Лице плоча биће ситно истачкано — штоковано (ја Шега Таебће ропе), «стране ће им бити потпуно поравнење безјикаквих удубљена или испулчења и без шупљина на целој површини. Ивице треба да буду потпуно праве и без одломљених ћошкова. Ивице ће бити истесане сасвим правилно и тачно под углом од 90 %, на целој висини; потпуно једнаке дебљине на целој ширини плоче, Ни један блок не треба да има пукотина ни жица, ни слабих партија. За сваки тротоар биђе плоче и ивично камење од гранита истог квалитета и исте нијансе.

Ча. 18. Израда горњег слоја трошоара у камену.

Горњи слој тротоара израђиваће се у камену само привремено и пред капијама за кола.

Они почивају на пешчаној подлози испод које у извесним случајевима може да се изради бе-

тонска подлога. Камење ће према поједином случају набавља-

ти општина или предузимач.

Камење које набавља предузимач мора бити из мајдана које је општина одобрила, оно ће бити тесано једнобразно према једној мустри од 0,16 м> или 0.20 м".

Пролаз пред капијама за кола, ако инжењср не нареди друкчије, правиће се (у виду шаховске табле) у косим линијама нагнутим под углом од 45% на осу пролаза; тротоар ће се поставити на основу од цементног малтера на лежишту од речног песка дебљине 15 см. Фуге треба да буду широке највише 5пут.

Тротоари изван пролаза пред капијама биће израђени према наредби општинској.

7 19. Израда горњег слоја шротоара у бетону.

Општина може, ако сматра за потребно, наредити предузимачу да изради горњи слој тротоара у бетону. Предузимач ће имати у том случају да се

подвргне наредбама инжењера, који ће му прописати димензије горњег слоја и састав малтера.

Дебљина горњег слоја неће ни у ком случају бити већа од 15. см.

Чл. 20 Ивице шрошоира,

Попречни пресек ивичњака од гранита биће четвороугао; њина горња страна биће 30 см. широка с „купним нагибом од 1 см. основица ће им би. ти хоризонтална и биће широка 33 сантиметра; њина унутрашња страна биће вертикална и биће 30 см. висока; њина предња биће висока 29 см. биће нагнута 3 см. према вертикали,

Пресек који образује горња и предња страна биће заокружен за четвртину круга чији је полупречник 2 см.

Тако исто употребиће се ивица чија ће шнрина бити 1,8 см. горе, основицу 20 см. и висина унутрашње стране 25 см. а нигиб горње стране 1 см.

Обична ивица у кречњаку или каменастој маси биће широка 20 см. с горње стране нагнуте 1 см. 20 см. широке у основици; 30 см. високе са унутрашње стране, а 29 см. високе с предње стране, и Кин с падом од ! сантиметра.

Најмања дужина ивичног камена утврђена је на:

1.10 м. за ивице од гранита,

0.60 м. за ивице од кречњака,

0.50 м. за ивице од каменасте масе.

Ивице од гранита на угловима јавних путова биће заокругљене с поља правећи кружни лук.

Кружне ивице имаће бар исту дужину коју и праве ивице, а морају бити израђене од истог матер.јала. Земљиште на коме треба да се изради подлога ивице биће увек потпуно набијено.

Кад се подлога прави на обичан начин, поставиће се на лежишту од малтера дебелом 3 см. фуге камења биће потпуно залепљене, тако да ка: мен лежи са свију страна заваљен у малтеру. Горња површина подлоге биће потпуно заливена (агтозбе) и покривена слојем малтера.

У случају да подлога има да се изради у детону, њену ширину и дебљину одредиће инжењер.

Ивице се такоће могу поставити и на слој песка заливеног и насутог, који треба после набијања да буде 15 см,

Подлоге од бетона ће се овлаш поравнити и ивице ће се поставити тек када се бетон стврдне Ивице ће се обележити кочевима (јајоплег) и обележиће им се висина са највећом. гачношћу, према упуствима и знацима које ће дати инжењер или орган који он означи. Горње сгране ивице биће, уз то, тако нагнуте, да буде тачно у висини тротоара.

Сваки камени блок биће пажљиво постављен