Srpski tehnički list

“ 4 Ба о ~ ПАР ОЈУГ

а

ПЕТЕ ЕТ [3

5216

је у Сан Франциску општина прописала нарочито употребу Каћп-система. А и у Месини

такође почињу градити грађевине по том систему.

Али није једино облик и начин а:матуре важзн, већ и каквоћа гвожђа. .

Обичне шипке израћују фабрике као споредан продукат и зато није нити може бити оног квалитега какво је гвожђе које се нарочито израђује као специјал.ост.

Поменули смо, да конструкције армираног бетона треба да трају и могу да трају вечито. Ово се може послићи, ако се за израду бетона употреби најбољи цемент, чист

песак и шљунак ; ако се бетону дода довољна количина воде за хемијски процес који се при томе врши; ако се мешање бетона изврши што боље, тако да сваки камичак буде обложен добрим цементним малтером; ако малтер буде такође добро измешан и у размери која се према циљу граћевине захтева; ако се за време стврдњавања бетона одржава потребна влага и ако се најзад скеле и калупи не скину пре времена.

При изради набијеног бетона важно је начанити јаке скеле и калупе, како би издржала потресе а да се не дефориишу.

О свему овоме постоји искуство за поједине врсте цемента и фабрике цемента требале би да саме и дају упуства о томе: како треба радити са њиним производима.

За арматуру треба употребити гвожђе коме је граница еластичности што виша и истезање што веће, дакле врло меко — а не љуто — гвожђе.

Врло је важно питање: колико треба да буде допуштено напрезање гвожђа у армираном бетонуг Јер од тога зависи и колика ће бити еластичка деформација гвожћа па и целе конструкције. Већ од подуже времена предлажу стручњаци да се допуштено напредање ограничи испод 1000 килограма на квадратни сантиметар. (Ово с тога, што гвожђе израђено у разним ваљавицама не може бити истоветног квалитета; чак и производи једне и исте радионице варирају по својим еластичким особинама испод и изнад просечне каквоће. Нарочито квалитет округлих шипака није никад одличан, јер се шипке израђују махом као споредан продукт. Зато је сасвим оправдано оно што се у Француској практикује; а то је: да се допуштено напрезање одмери према граници еластичности и величини истезања.

Међутим кад се нека врста гвожђа нарочито израђује, онда фабрика мора и зарад фабрикације да удешава да јој каквоћа гвожђа буде што једначија.

Тако је специјално „Каћп“ гвожђе фабрикује у круповој фабрици са овим гарнатованим вредностима :

Граница кидања еластичности,

кгр. 5100 на ст“ у 3900" „_,

Истезање 27"

Као што се види гвожђе је врло меко и еластично.

Такво гвожђе смемо и можемо напрегнути већма но обичне округле шипке и према томе можемо га и боље искористити. Упоре-