Srpski tehnički list

— 236 ( дан рачун који би саставио за ову врсту арматуре и обичну врсту може нам дати упут„ство 'за избор арматуре. Али поред цене коштања не мање је важно да армирана конструкција буде што приближнија теориј ским поставкама, на којима почива рачун рентабилитета. У том погледу описана „Каћп“ арматура надмаша обичан начин армирања.

Уелови за ново калдрмига“ |

ње Београда. Обим радова. О ИЦЕ

У калдрмисање спадају сви радови и набавка

целокупног потребног материјала. Блан Обележавање.

Пре почетка радова, техничка управа одредиће помоћу свога инжењера, трасу и нивелацију на терену за сваку улицу засебно, са означењем потребног броја утврђених тачака.

Сви ови послови извршиће се споразумно у.

присуству представника грађевинске управе, надзорног инжењера, и предузимача. ОПАО. Старе калдрме.

У улицама у којима има да се изради нова калдрма, треба прво ископати и однети стару калдрму. Ископавање старе калдрме треба вршити пажљиво, како би се колико је год могуће избегло кварење камена. Ископана калдрма ће се го наредби инжењера на месту очистити и одабрати, како би се одвојило оно камење, које ће се вероватно моћи поново употребити. Оно ће се по наредби инжењера однети и сложити у близини радилишта. Ископано камење биће сложено на мсстима која означи општина. Растојање простора предвиђено је по јединачном предрачуну од 200. метара. За сваки 100 метара урачунаће се вишак за транспорт.

Надзорници ће од предузимача примати камен сложен у фигуре и на примљену количину издава-

ће признанице. ; Чл. 4.

Ошконавање.

Пошто се ископа и однесе стара калдрма предузимач је обвезан да откопа земљу предвиђену трансверсалним профилом и приближним рачуном како би се добило лежиште предвиђено планом.

Предузимач је дужан да сву некопану земљу одвесе или на бару Венецију или на Дунавску обалу, на места која буду захтевале потребе општинске, Једино инжењер има право да нареди место где ће се та земља свозити.

Предузимач није обавезан да односе другу земњу сем оне која се добија патосањем тротоара, калдрмисањем. осталим потребним пословима, као засаћивањем, регулацијом и т. д.

Кубатура копања одређиваће се према профилу терена пре и после копања.

При копању, инжењер може зактевати да предузимач полива и дезинфекује о свом трошку, антисептичким средствима која ће добити од општине, места, која би била инфицирана изметима или другом нечастоћом, која би могла бити опасна по здравственост. Поред тога, та земља ће се морати пренети ван варсши ако то инжењер буде сматрао за потребно, или ако то буде тражила санитетска власт.

Сви предмети, који би били од археолошког или уметничког интереса, уметнички предмети или новац, који би се нашли приликом копања или рушења, морају се предати опстини. Општина ће

платити ономе или овима који именоване предмете случајно нађу -- награду која им по закону припада. „Предузимач је дужан да саопшти својим радницима ове услове нарочитим објавама у унутрашњости радионица. г Ради одношења и чувања озих предмета, предузимач мора испуњавати ова упутства и која му буду дали инжењери.

Чиле, Припремање облика лежишта за калдрмисање.

Пре но што се приступи изради калдрме ма које категорије, потребно је, да се добро набије лежиште, да би се добила што сигурнија подлога.

Да би се пак добила што сигурнија подлога инжењер може наредити, да се за време набијања и ваљања земље додаје туцани камен, добивен од камена старе калдрме, који се не може за нову употребити, и да се набија и ваља дотле док се не добије подједнака солидност подлоге.

Тај ће камен предузимачу општина давати бесплатно и предузимач има права на нарочиту накнаду за туцање.

Ако инжењер налази за потребно, земљиште

| ће се моћи преваљати парним ваљком у режији.

Чл. 6. Израда бетонске подлоге.

Кад лежиште буде набивено и формирано сходно плану приступиће се изради подлоге за калдрму. а) Бетонска подлога за калдрму ·састојаће се из цемента, туцаника, песка или просто из цемента и речног шљунка који садржи потребну количину песка.

Бетон ће се састојати из делова по сразмери