Srpski tehnički list

— 237 — |

1. део цемента, 3. дела песка и 6. делова :шодера или 1 део цемента и 9. делова речног шљунка.

6) За израду ове бетонске подлоге употребиће се првенствено најбољи домаћи портлад цемент У случају да нема домаћег портланд цемента, или да не одговара условима прописаним Удружења Аустроугарских Инжењера и Архитекта, моћи ће се употребити страни. реве ајиг,

Цемент ће се примати само у целим и неоштећеним џаковима снабдевеним оргиналним пломбама. Оштећени џакови и џакови са повређеним пломбама одбациће се без икаквог обзира на квалитет цемента.

Цемент стоварен у спагалиштима илиу самим радилиштима мора се чувати од влаге.

в) Кад се поставе репери који означавају облик и нагиб улице, израдиће се у подлози мрежа подупирача (траверзе) од компактног бетона, чије стране (мреже) морају имати 5 метара или мање. Ови подупирачи (кочеви) биће широки око 30 см. они ће бити покривени лрвеним летвама закованим за пикете усађене у бетон и тачно изравнати са горњом ивицом бетонске подлоге.

После тога испуниће се бетоном простофи обухваћени тим подупирачима. А

Лежиште подлоге биће у опште израђено од бетона од портланског цемента дебелог 16, см. без малтерисања превлаке (пачуке.) Међутим општина ће моћи да повећа или смањи дебљину ове подлоге.

Бетон ће се свагда справљати на покретној подлози од дасака близу места употребе, како би се могао бацати лопатом. Пренос колицима дозволиће се изузетно само онда акоје диспозиција градилишта таква да се на други начин не може да ради.

Ни у ком случају бетон се не сме бацати непосредно на земљу, него на постављену партију бетона са које ће се постепено растурати на место које треба да заузме, за тим ће се овлаш премазати. Површини (бетона ће се за тим повлачењем лењира дати тачно прописана кривина, тако да не буде испупчена ни угнута нити ма каквих празнина; а предузимач ће бити дужан да дода потребну количину малтера да би постигао тај резултат, без права на ма какву накнаду за ову превлаку. Одмах после израде бетонска подлога покриће се танким слојем ситног песка, ако не предстоји каква непогода; а у случају ако прети киша или мраз, покриће се дебелим слојем песка или воштаним платном врећама и асурама.

За време суше бетонска ће се подлога чувати од сунца, све док се потпуно не стврдне, слојем влажног песка.

Бетон ће се оставити рали стврдњавања онолико времена колико одреди инжењер. За све то

време мораће предузимач о свом трошку оградити бетон од саобраћаја и чувати га, али не сме усађивати коље од те ограде у бетон. Предузимаа не сме ни под киквим изговором истоваривати материјал на бетонску подлогу нити допустити да се колица возе без подметања дебелих дасака.

Ако инжењер нађе за корисно, моћи ће писменим налогом наредити да се бетонска подлога превуче слојем малтера (пачука). Та облога треба да буде израђена (што је пре могуће) одмах по по-

стављеном бетону. Облога се мора увек покрити слојем песка. Облога дебљине од 1. см. или мање мора се

израђивати увек од ситног песка.

___ Инжењери могу наређивати да се изради нарочита бетонска подлога под тротоаре. Дебљину ће одређивати инжењери али у опште биће између 7 и 10 см.

Сл 7:

Израда подлога коловоза од Макадама.

· После прописног набијања и ваљања земљишта, као што је горе описано, приступиће се изради подлоге од макадама.

На лежишту се прво поређа ломљено камење висине до 15 см. један до другог, таке ·-да најширом страном лежи на лежишту, а врховима на више, затим се поспе слојем туцаног камена просејаног кроз сито од 6 см. очишћеног од земље и блата; затим се преваља ваљком довољне тежине, по том се додаје ситнији чист туцани камен и понова се преваља ваљком. То се понавља докле год подлога не буда израђена по џрофилу који је означио инжењер.

Кад се па овај начин изради макадамска подлога, приступиће се изради калдрме. За израду макадамске подлоге употребиће се што компактнији гранит ило сличин камен. За улице са слабим саобраћајем, где то инжењер пропише, употребиће се камен садашње калдрме; ради сега ће се сададашња калдрма просејати (тријеровати) па ће се камење које се не може употребити сложити а остало истуцати и употребити за израду подлоге.

Чл. 8.

Израда горњег строја колосека у набијеном

асфалту.

Не 10 дана пред лицитацију, лицитанти ће поднети општини поред докумената још и:

1.) примерке асфалтних стена које намеравају употребити;

9.) мустре битумена природног за фондане и гудрона.

3.) хлебове“ мастика.

4.) Белешку са означењем састава мастика. као и порекли и сразмере асфалтских стена које мисле да употребе. Све мустре и примерци морају имати фабричку марку и потпис, битумени и фондани као