Srpski tehnički list

— 255 —

доправка саобраћаја у америчким градовима. Вертикална електричка турбинска црпка за дубоке бунаре. Буђење (ексцитација) алтернативних струја помоћу једносмислених. Универзални осигурач „Ново.“ Централно грејање са центрифугалним црпкама које креће електрика. Електро култура њива. Практичке напомене о одвођењу струје у земљу. Џиновски багер с електричком покретачком снагом. Даљине при бежичној телеграфији. Неочекивано дејство гасова из бензинског аутомобила на човечије здравље. Сблуживање лучних лампиу фила. делфији. Сигурност изолирајућих материја противу пожара. Обучавање ватрогасаца о поступању при пожару у близини јаких електричких струја. Прост аутоматски прекидач. Преимућства електричких мотора над гасним. Нове електричке пећи за фабрикацију челика и гвожђа у Сканлинавији. Нагризање бакра и бронзе. Једновремено чишчење и Галванизирање мелала у једном купатилу. Електричко дуготрајно варење. Пожари услед електричке струје. Јакота ротационих делова водних турбина, Типска мала електрана од 25 к.у. у америчким малим градовима. Леденице при електричким централама. Нов материјал за електричне инсталације. Филмови што говоре. Телефонограф. Мршављење помоћу електрике. Предохране при прекиду спроводника под високим напоном. Међународни електротехничарски скуп у Турину. Загревање подземног кабла услед електричке струје. Нови зраци. Светлосна моћ сијалица. Гашење пожара у електранама. Преносна електричка справа за брушење и глађење. Нова активна материја за позитивну електроду алкаличних акумулатора. Бежична телеграфија у ваздухопловству. Проширење потрошка у електрапама лети. Аутоматски регулисани генератори. Нов систем електричког грејања. Централна електрана у рудокопима у округу 'Маасопап-у у Сев. Америци. Стубови од армираног бетона за лучне лампе. Расписана награда од 1000 фуната стерлинга (24 000 динара) за лампу у рудокопима. Сјај сијалица. Нов извор гуме. Графитски отпор за подземне спроводнике громобрана. Осветљење Неоном. Практичка инсталација за пробање мреже. Железничке шине место бакарних тролеових жица. Додатак за установљење убрзаних возова. Модерно осветљење у Турину. Безопасни електромотор за места изложена могућности експлогије. Нова употреба сијалица ниских напона. —

в). Машински преглед.

Топломери и мерачи светлости. Челични живин топломер „5“ фирме Усћанег 4 Видепђега; с простим капиларним проводником (за даљину), и даљни топломер с аутоматском компезацијом. Тахометар и тахограф. Стационарни тахограф. Редукција притиска паре. Вентили за регулисање топло-

те, Вентили за регулацију "излазеће паре. Вентили за сигурност против кварења цеви за котловске гасове. Разне вести. Припослано. Саопштио Ј.

БЕЛЕШКЕ

Хигијенско искуство при раду у збијеном ваздуху. Искуство добивено при изради тунела испод реке Елбе у Хамбургу саопштио је г. 8!оскапзеп у Удружењу Хамбуршких Инжењера и Архитекта. Кад раденик који је радио у збијеном ваздуху изађе на свеж ваздух дешава се да добије јаке болове налик на реуматизам. Ово обољевање објашњује се тиме што се почну из крви издвајати мехурићи азота кога има врло много у збијеном ваздуху. Као предохрана противу овог обољевања најпре су наредили да лекари претходно брижљиво прегледају све раденике, који имају да раде у збијеном ваздуху и да с њима изврше и пробу у збијеном ваздуху у нарочитој санитетској комори. Затим су били прописали да прелаз раденика из збијеног ваздуха у свеж и обратно буде око 20 минута за сваку атмосверу надпритиска. При том су нарочитим часовницима регистраторима контролисали сталну поуздану послугу коморе (5сћеизе). Најзад суи ограничили бављење у ваздуху под притиском према величини притиска. М то шест часова кад је притисак 1,5 до 2 атмосвере над обичним иу колико је притисак вечи ореме бављења је краће тако да спадне на 2 Х 29, часа кад је надпритисак 3 до 3,5 атмосвере. Још сс при грађењу поменутог тунела нашло, да промену притиска у комори не треба вршито равномерно већ с почетка брже, па после све спормчје. Као нарочито важну предохрану хвале санитетску комору за збијен васдух. У тој комори оболелог радника стављају понова под утицај збијечог ваздуха. Ово је излечизо 70'/, оболелих. Било је 730 болесника и само четири смртна случаја.

Саопштио Ј.

ВЕСТИ

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 2. јула ове год по стављени су по потреби службе: У секцији за одржавање у Нишу: за инжењера четврте класе г.Михајло Голубовић инжењер друге класе по старом, и У секцији за одржавање у Ваљеву: за подинжињера друге класег. Миливоје Војковић подинжињер исте класе у Железничкој Дирекцији .