Srpski tehnički list

== Ар =

Члан 8. Постављање делова на месту грађења.

При утоваривању и истоваривању, као и при постављању, не смеју се греде бацати нити смеју бити позлеђени. Позлеђени делови, ако буде потребно, имају се од употребе искључити.

(Склапање делова мора се са највећом пажњом извршити. За склапањејмора се такав начин употребити, који сваку погрешку искључује.

Нитовање се има са истом пажњом извршити као и у радионици. Спојне везе које се укрштавају смеју се коначно (стално) тек онда учврстити, кад су постављене девинитивно.

Ђ) Бојадисање.

Сви делови и учвршћујући шрафови морају бити три пута премазани масном белом бојом, и то по други пут не сме се премазивати док предходно фарбање се добро не осуши.

Делови, који се имају фарбати, морају предходно од сваке нечистоће очишћени, и морају бити подпуно суви.

Оне плосни којима се након довршеног склапања неможе са четком прићи, морају се предходно једанпут добро масном бојом оловног минијума превући, а затим још у три слоја белом масном бојом премазати.

Феркитовање са „В/епшпепшвае“ и ланеним уљем, има се након сасушења првог основног премаза предузети.

Члан 9.

Испитивање и пробање грађевине има се утврдити дали је и у колико је иста израђена према утврђеном плану, дали је прописно израђена и дали има каквих недостатака у погледу израде.

Пробање се има извршити на уобичајен начин.

Члан 10.

Постављање и израду скела врши предузеће о своме трошку, и то по својим специјалним цртежима, које ће предузеће поднети заједно са осталим плановима по чл. 5. ов. услова. Сву дрвену грађу за скеле даје општина на месту грађења. Обраду, гвоздене делове и све остало даје предузеће.

Члан 11.

Са предузимачем, који понуди најбољу израду са најнижом ценом и чију понуду усвоји Суд општине, закључиће се уговор за регулисање осталих односа који нису предвиђени овим условима.

Све законом прописане таксе које иду уз оферте и прилоге, као и остале, при закључењу уговора, падају на терет предузимача.

Напомена:

У чл. 2. ов. услова има се разумети да у сваком чеоном зиду долази по 12 застакљених прозора, дакле, свега: 24 комада; и да у сваком чеоном зиду долазе по једна двокрилна врата, дакле, свега: 2 комада.

8. Јануара 1912. год.

Београд. Директор Техничке управе Референт Ш 2. Ед. Леже с. р.

Веселин Трипкоеић с.р.

Члановима Удружења

На П месном скупу Удружења Српских Инжењера и Архитекта 8 јануара, тек. год. решено је, да правац екскурзије о Духовима ове године буде: Београд — Праг — Дрезда — Берлин — Београд. Умољавају се чланови из унутрашњости и они, који овом скупу нису присуствовали, да управи пошаљу свој писмени пристанак до 1. марта, тек. год. са назначењем од прилике, са коликим ће бројем чланова породице или гостију у истој учествовати, да би управа могла предузети потребну припрему, како би екскурзија била

што успешнија.

Фебруара 1912. год.

Београд Управни Одбор

Нови Чланови Удружења

На месном скупу Удружења Српских Инжињера и Архитекта, 8. јануара тек. год. примљени су за редовне чланове удружења.

Дипломирани инжињери г. г. Јосиф Шевчик, Ђ. Мијовић, доцент универзитета, Драгомир Јовановић, доцент универзитета, Душан Милосављевић, Живорад П. Николић, Василије Бикар, Петар Мицић, Божидар С. Рашић, Живадин Красојсвић, Миодраг Јевтић и рударски инжењер Драг. Ђ. Симеоновић,

За помажућег члана: г-ђица Наталија Пантелићева, помоћник хемичара управе вој. техн. завода.

Власник за Удгуж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд