Srpski tehnički list

И -—

Б) Грађење јавних грађевина.

1. У овој години дато је у израду довршење болничких зградају Куршумлији. Овај посао гредузела је у израду Топличка. Задруга.— Надзор је водио г. Ник. Ристић инжењер.

За израду овог посла' исплаћено је предузимачу 10.000 дин. из Санитет. Фонда.

9, Такође је. у; овој години дато у израду грађење двоспрат. пуков. вој. магацина у.Прокулљу.

План и предрачун овог магацина је по типу раније саграђених војних магацина. Надзор је водио г. Ник. Ристић инжењер.

За израду ов. посла исплаћено је предузимачу Влад. Јоловићу 17.000"дин. из буџета Мин. Војног.

3. У овој години обновљена је у селу Житорађи стара црква. — Грађење вршила је црквена општина у режији, а предузимач је био Стојан Јосифовић из Прокупља. — За израдусову исплаћено је у овој годили из држав. касе 3.340 лин.

4. На грађење нове цркве у Дегрмену, утро: шено је 1.200 дин. добровољног прилога.

5. На грађење нових школских зграда у округу, дато је на“име помоћи из окр. приреза у ов години 4.200 динара.

6. Саграђена је у овој години коњарничка зграда за пастувску станицу среза добричког и прокупачког, и за исту исплаћеног из' среског приреза 3.799,28 динара, предузимачу Аранђелу Миленковићу Надзор је. водио и пројекат израдио тг. Ник. Ристић инжењер.

- Наставиће се —

ВЕСТИ:

Исправка. Приликом штампања чланка: „Одредба количине протицања воде,испод мостова и пропуста“ отпочетом у 4. броју од ове године, изгубљен је један део рукописа, те је зато продужење чланка задоцнило. Сем тога при коректури без рукописа није се могло све исправити, те су остале две грешке које не смеју остати непоправљене.

На стр. 34, последња два обрасца треба да гласе : Е

(у == 34 .ф (0) + (6) = 34, Јов -- 102

3,41 04 а 015

Или 116. Ј 098 + 10)

КОМ

2,2 НЕ а 4“ 2

Молимо читаоце да ово изволе исправити. Уредништво

Сопственицима имања у Београду.

Према чл. 20 Правилника о спајању имања са уличним каналима, Одсек за канализацију прегледа поднете планове 4 издаје писмено допуштење, да се инсталација може по одобреним плановима извршити. У истоме пак чл. 20 прописано је даље да ово „издато допуштење важи две године дана. ко се у томе року не изврши инсталација, мора се доцније тражити ново допуштење.

Међутим многи сопственици не воде довољно рачуна о овоме року, за колико једно издато допуштење за канализацију важи. Има сопственика, којима су издата допуштења пре 2, а некима чак и пре 3 године, а они нидо сада нису своје каналске инсталације извршили.

(С тога Одсек опомиње све оне сопственике, којима су планови за канализацију одобрени да похитају са извршењем те да не прекораче двогодишњи рок за колико једно допуштење и одобрени планови важе. Ко пак прекорачи овај рок, неће му се дозволити извршење инсталације по раније датом допуштењу, већ мора тражити ново допуштење и поднети нове упоредне планове, плаћајући поред осталих такса по закону о таксама и 20 динара таксе за одобрење новог упоредног плана за каналисање имања. Поред тога пак сносиће и све остале последице пред санитетско-полицијском влашћу за неизвршење своје канализације на време.

Списак.

Одобрених планова за каналисање имања у Београду

Софија Кокерлијан Риге од Фере бр. 11 Сима Биша Краља Петра бр. 91

Јелена Данића Иван Бегова бр. 6 Танасије Симоновић Краља Петра бр. 93 М. :. Павловић Грачаничка бр. 22 Ђорђе Павловић Ноћајско соколе бр. 1.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер

Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорић и Друга — Београд