Srpski tehnički list

— 87

Извештај о техничким и. грађевинским падовима У Округу | Топличком за 1910 И 1911: Тодину.

У 1910. год. довршени су технички радови по предметима из 1909 г. чије је довршење пренето у рад за 1910 год. и то:

то пр те

Извршено је суперколаудовање дрвене кон-

струкције, на мосту преко р. Топлице,-на путу Про-

купље — Лесковац, и нађено је; да се овај посао добро и солидно одржао, те је према томе прелузимачу враћена је кауција.

Извршено је колаудовање оправке моста пре-

ко Нерошинске реке, на путу Прокупље — Ниш. Извршено је суперколаудовање моста преко

Трнавске реке, на путу Прокупље — Куршумлија,

и предузимачу враћена кауција:

Извршено је колаудовање моста и пропуста

на путу Прокупље — Ж. Поток.

Извршено је колаудовање и пријем камених |

колобрана, на путу Прокупље — Лесковац. Извршено је суперколаудовање нове окр. зграде у Прокупљу. Извршено је суперколаудовање ново саграђене штале и апсане при окр. згради у Прокупљу.

за = + _Мевршени. су техн: радови у 1910 г. и то: А) Путови и објекти.

- 1) Извршена је оправка и насипање свију постојећих путова у овом округу, а тако исто, преко целе године вршена је оправка народном снагом, и путови су одржавани у ИРпрИном стању за

ПР 2) Саграђен је камени мост. преко Стражавске

реке, на путу Прокупље — Ниш.

Овај је мост саграђен са полукружним сводом од 6 м. отвора и стрелицом 3м.

Темељни стубови и крила ов. моста, озидани су крупним ломљеним каменом кречњаком, из околине Прокупља, у раљском роман цемент малтеру. Полукружни свод је јачине у ослонцима од75ау темену 60 с. м. озидан је нишком циглом првог квалитета, у портланд цемент малтеру.— Ограда ва мосту израђена је од тврдог ситнозрнастог камена пешчара из мајдана чунгулског.—

При дефинитивном скидању скела свод моста није показао никаквих пукотина, но се је потпуно и правилно као полукруг слегао и одржао. Пројект је израдио и надзор водио г. Никола Ристић инжењер. |

Целокупна градна сума износи свега 12.688,49 дин. и'иста је исплаћена предузимачу Недељку Јовановићу, из државног буџета.

3) Извршено је разбијање стена код Селове, Пачарађе и Магова, на путу Куршумлија -– Мерћез

— Блажево.-—— Разбијање стена вршено је преко лета и у јесен 1910 год. — Овај је посао. био доста тежак и замашан, јер је вршен ни местима непроходним, врло стрменим и тешко приступачним стеновитим партијама. — Стене су биле чврсте и то серпентин и чврст глиновити шкриљац, који се веома тешко разбија.

Пројектант и надз. инжењер овог посла био је г. Ник. Ристић инжењер.

Колаудовање овог посла остало је за 191 г. а исплаћено је прадузимачу Кости Даниловићу, 7,000 дин. из државног буџета.

4) Саграђен је полуст. мост преко Бањске реке, на путу Куршумлија — Преполац.

Обални стубовио зидани су ломљеним каменом из околине, у роман цемент малгеру, а премошћен је дрвеном растовом конструкцијом са речним јармом шипова на отвору од 14 мет.

Пројектант и надз. инжењер, био Ристић. —

За израду овог посла исплаћено је предузимачу Нед. Јовановићу у 1910 г. из држав. буџета 4.986,68 динара.—- На овом мосту остале су да се израде кегле у 1911 год.

5) Извршена је оправка пропуста преко потока код великих врба, на путу Прокупље — Куршумлија. — Измењена је стара дрв. конструкција. За ову оправку исплаћено је предузимачу Миленку Ђорђевићу из окр. приреза 235,32 динара.

6) Извршена је оправка пропуста преко преполачког потока, на путу Куршумлија — Преполац. Исплата је извршена предузимачу Нед. Јовановићу, из окр. приреза у суми од 382,83 динара.

7) Извршена је оправка пропуста код Туларске суднице, на путу Прок. — Куршумлија, и исплата извршена из окр. приреза предузимачу Миленку Ђорђевићу у суми од 218,50 дин.

8. Извршена је оправка полуст. моста преко Брзоничитаке реке, на путу Прокупље – Куршумлија. и исплата извршена предузимачу Станоју Величковићу, из окр. приреза у суми од 986,32 динара,

9. Извршена је набавка резерв. патосница. за оправку гвозд. моста преко Топлице код Корвин града, и исплата извршена Драг. Бојовићу, из држав. буџета у с,ми од 313,50 дин.

10. Саграђен је нов полусталан мост лреко реке Туларске, на путу Прокупље — Куршумлија, и исплата извршена Цветку Стојановићу предузим. из окр. прир. у суми од 574,18 дин.

11. Саграђен је нов полусталан пропуст код оп. суднице у Пуковцу, и исплата је извршена предузимачу М. Ђорђевићу у 1910 г. из окр. приреза у у суми од 400 дин.

12) Извршена је опрарка 12 приврем. пропуста и мостова, на путу Блаце — Јанкова Клисура, у режији из окр приреза у суми од 2183.55 динара.

је г. Ник.