Srpski tehnički list

286 ===

прага, преко кога има да пређе вода за један од њих. Та пак, зависност није се могла утврдити, и ако су обе пећине испитиване доста далеко, истина без нарочитих припрема.

Слив атм исферског талога ових јаких извора јесте Круг — планина, једна око 90 км“ велика висораванј благо нагнута у југозападном правцу, са 1300 т. надморске висине, састављена из кречњака триаса и јуре. Може се још нагађати, да тим изворима излази вода, која се скупља у језеру Гламочеру, после 7 км. подземног тока и местимичних резервоара.

На 12 м. далеко од извора Думана радила је ваљавица са два ваљка, која је морала бити откупљена због хватања извора за водовод. Иза овога било је у градском реону још 17 воденица, које су искоришћавале око 36 т. пада Бистрице. Велики број грађевина доприносио је, да се вода много прљала; при том не би се могло имати довољно опре“ зности према становницима са краја вароши, који су своје потребе у близини извора подмиривали; и најзад ширење новога, доњега дела вароши, са надлештвима чинило је по живот опасним узимање воде из отвореног тока тако, да је општина морала изаћи на сусрет грађењу водовода, чим је то њен финансиски положај допустио.

На основу једног пројекта, израђеног у грађевинском одељку земаљске владе, грађење је извршено 1898. год. Због велике навале у овој години хватање извора било је скопчано са великим те

. . . . шкоћама. Оно је извршено на тај начин, што је са-

грађена у камену четвороугаона изба тако, да се њени зидови потпуно састављају са свима странама тог природног доводног канала — пећине; на пред“ њој страни подигнут је преградни зид до висине самог канала, а пред њим израђен полукружни свод у виду портала. Да би се спречило загађивање, а нарсчито упадање лишћа у великом броју у извор, израђена је у том полукружном отвору, једна јака решетка од фасонованог гвожђа и на њеној унутрашњој страни још једна решетка од жице тако, да је за преливање воде остао најнижи хоринзонтални отвор, врло мале висине.“)

Преградним зидом створени мали басен имао је у свом предњем делу један скупљајући канал, из кога је полазила одводна цев. У њему се таложио фини песак, који је извору незнатној мери доносио, и у преградни зид постављена је цев од 400 гат, пречника за испуштање воде. када је било потребно чишћење.

Према изби на левој обали Бистрице, саграђен је резервоар од 20 ше запремине, који је имао да изравна мале неправилности у потрошњи воде.

5) Због техничких незгода (а неколике слике суизостале и замењене у неколико описом.

Главна доводна цев прелази двапут Бис:рицу аквадуктом, при чему је цев постављена у сандучасте носаче, од кованог гвожђа, испуњенс изолишућим материјалом и по«ривене таласастим лимом, и који преко консола належу на постојеће, засведене лостове. Сем ове цеви за 12 5. |. постављено је 14 јавних чесама и неколико приватних инсталација

Много су неповољније биле окслности за снабдевање водом горњег дела вароши, старога града. Ту није стајао на расположењу никакав јак извор, и за рационално решење, за искоришћавање извора Думана и за овај део града, оскудевало се у потребним средствима, Додуше, било је неколико јавних чесама, од којих је свака имала засебан спровод; налазиле су се обичноу близини џамија и служиле у главном за мухамеданска верска прања. Те чесме и кратке дрвене цеви бејаху више илч мање у пропадању и, усушно доба године, нису ни имале воде. Изузетак је чинио на висини извор Завра, који је у своје време снаблевао водом утврђење Лијевно и увек је имао воде... Мерењем се показало да се на њему и у сушно доба године „може добити довољно воде за три чесме са славином. Пошто је општина тада обратила пажњу на то да се једновремено и за горњи град изради водовод, то се приступило студирању пројекта, по коме би се, с 06зиром на ограничена средства, извршило ново хватање извора Завра и грађење једног резервоара, као полазне тачке за развођење цеви.

Тачан положај извора није био познат. Претпоставка, да се он налази у непосредној близини једне чесме, као што се често дешавало, није се могла потврдити; више пута је при копању 'откривен један озидан канал, који се, изгледа још знатном дужином, пружио у источном правцу ка развалинама некадањег утврђења, и тако је добро био очуван, да су даљи радови на откривању обустављени и на крају канала израђено је једно окно, као полазно место цеви за резервоар. Резервоар је постављен на највише место града, за 60 тз3 запремине, да би од прилике у њему могла стати резерва за недељну потрошњу воде, а нарочито с обзиром на употребу једне машинске инсталације са пумпом, која је још тада предвиђена. Изабрано је грађење резервоара од ломљеног камена, јер се он у близини могао набавити.

Када су, неколико година доцније, настављена испитивања доводног капала, откривен је он још на 15 т, али се ипак природни ток није могао наћијер је био у дубини око 6 т и радов ису скупо ко“ штали. Ипак се могло са сигурношћу утврдити, да се извор налази ван бедема утврђења, на коси под Круг—планином, која се пружа југоисточно од Лијевна. Да ли је пак била у вези чесма Завра са Алчелебић—извором, у ваздушној линији 1,6 км. удаљеним, на висораван, 900 т. изнад овога— као