Srpski tehnički list

— 116 —

таквим приликама рачун даје врло велику ширину пропуста, кад би смо и хтели и могли провести сву воду на једном или на два места. Већ мост од 1011. распона захтева прилично високу конструкцију за коју би било потребно извршити и насип одговарајуће висине.

Таквих примера има много у Холандији и зато се на многим њиховим железницама виде овакви виадукти.

Од таквих мостова чувен је Кшјепђиг2-ски.

Ако имамо на расположењу малу конструктивну висину а потребан је повећи распон, онда се могу у таквим приликама, где дакле није текућа вода, градити и здружени пропусти. Док није било конструкција од ојачаног бетона градили су такве здружене пропусте и од 2,00 т. распона, састављене из 2 распона по 1,00 т. Пропусти су покривени плочама. Сад међутим није тешко од ојачаног бетона израдити плоче до 3 м. распона, те се могу тако саставити по два здружена да им отвор изнесе укупно 6,00 те!.

При одредби ргспона за мање мостове не треба гледати на ситнице. Место распона од 5,5 5,65 ЕМ и т. д. боље је израдити пропусте од 6,00 т. Јер се на тај начин истина више утроши материјала и радне снаге око зидања а можда и копања темеља, али је зато опет рад простији, јер је по једној шаблони а и скеле се могу више пута употребити, што знатно олакшава, појефтињава и убрза рад.

На терену се треба добро известити о великој води. Треба распитати на неколико места с горње и доње стране моста и све означене тачке добро и тачно нивелисати. Није на одмет узети неколико тачака сувише јер ће се тако моћи контролисати искази мештана. Добра је контрола у томе, што се мора добити приближно континуиван пад велике воде приближно паралелан са дном реке.

Најзад и кад се по могућству све сазна и добро забележи и прокритикује, треба се још обазрети и на околност: да ли се доцнијом вероватном културом земљишта неће знатно променити прилике за отицање воде. Да ли случајно неће горосеча у близини имати јака уплива на стање воде.

Да ли неће, нарочито дренажа и друге вештачке грађевине изменити односе те се према томе треба управљати.

Велика вода знатно ће мање штете нанети, сама ће имати мању висину ако се постарамо да први талас поплаве што лакше одиђе (Мотшћ.) Зато треба доњи ток реке прочистити т.ј. део испод моста регулисати уклањајући све незгоде. Незгоде су многоструке: сурвана дрвета, камење, врбаци и тд.

— Наставиће се —

Тепефон Магеог.

Г. [р-т. Педро Марсер, професор шпањолски измислио је један нов телефон.

Тај нов апарат се оснива на принципу електромагнетске реакције. На основу тога принцила један кондуктор-спроводник кроз који пролази струја а налазећи се у магнетском пољу, осећа дејство пропорционално интезивностима струје и поља као и својој дужини. Калем је у вези са вибрирајућом мембраном и налази се у магнетском пољу. Вибрирајуће струје долазе из микрофона и пролазе кроз калем. Калем ће, према овоме горе, постати седиште једне серије вибрације и преносиће их на мем-

брану која производи звуке микрофоном послате. Као што се види, апарат [)-г Марсера је прави

вибрирајући мотор са наизменичном струјом у коме амплитуда послатих звукова зависи од три горе

речена елемента. Иста амплитуда зависи и од других околности а нарочито од интезивности магнетског поља, које се може по вољи мењати.

То не можемо радити са досадањим телефонима. (С овим апаратом су правили пробе између Мадрида и Барселоне и доказано је да овај апарат својом интезивношћу, тачношћу и јасношћу послатих звукова надмашује најчувеније системе телефона,

Садашњи телефонски системи примача (тесер|ешт) основани су на привлачењу, благодарећи магнету, циркуларне мембране од меког гожђа; на при-

влачењу које варира са магнетском силом магнета. На полу или половима овога магнета налази се

калем у чијој жици циркулише таласаста струја или наизменична; свакој варијацији интезивности струје одговара промена привлачне силе повлачећи за собом кретање циркуларне мембране.

Карактеристична страна система Марсер састоји

се у интезивности магнетског поља, јер благодарећи њој, може се добити за сваки специјалан случај по један тип примача нарочито удешеног за наше потребе. Нов телефон не функционише ни најмање по старом принципу, већ на основу акције којом делује магнетско поље на 'струју т.ј на основу исте акције која одређује кретање електичног мотора.

Узмимо један цилкуларни пол н. пр. северни пол

сл. 1. око кога се налази јужни пол; један од другога је одвојен прстенастим међу-гвожђем (еп(гејег),

у коме се налази спира жице спроводника, кроз који пролази електрична струја у правцу стрелица.

Обичне стрелице означавају правац и смисао радијалних линија силе.На основу респективних позиција магнетске плиме (Пих тавпенаце) која про-

лази кроз међу-гвожђе и струје спире, спира ће бити привучена ка спољашној страни, али ако се

обрну полови или смисао струје, онда ће спира бити привучена ка унутрашњости.