Srpski tehnički list

сер

Ако пустимо телефонску струју у сприру коју шаље микрофон функционишући са калемом индуктивним, добићемо наизменичну струју па ће свакој периоди одговарати потпуна вибрација спира Ако је телефонска струја просго таласаста — (мике рофон без индуктивног калема), онда је очевидно да ће вибрације спире бити многобројне као и таласање. Ово неколико речи биће довољно да се ра.

зуме принцип новога телефона.

Ако ову једину спиру заменимо са више њих добићемо мали калем а слик. 2, чији крајеви допиру до Ри с, овај калем, око кога се налази мали прстен од гвожђа ћ, привезан је за танку и еластичну мембрану 6 од угљена, дрвета лике итд. Кад, | причврстимо ову мембрану својим крајевима и зашрафимо изнад поклопца са с. онда ћемо реализовати све есенцијалне погодбе да би се добио телефонски ресептер, чији је принцип сасвим другојачији од досадашњих телефона.

Слика, 2. представља шему апарата.

Добре стране овог новог типа ресептера:

1-о Магнет може бити сасвим засићен и шта више боље је употребити снажан електромагнет, што нам дозвољава да увећамо привлачења и одбијања прстенастог калема. У слици 9, е нам представља језгро електромагнета, Књегов калем а е парче од меког гвожђа потковичастог облика (0)

ушрафљеног у језгру. У садашњим телефонима, на против, потребно је да магнети не буду потпуно

засићени, јер када би било друкчије, варијације магнетске интензивности, које произлазе из слабих варијација интезивности телефонске струје, постале би готово неопажљиве.

Па

БЕЕН

ја (4 | 5 54 н

9-о Није апсолутно потребно употребити плочицу од гвожђа да би се формирала мембрана. Може се изабрати и нека друга субстанција која својом молекуларном структуром, својом густином — деизне— својом еластичношћу задовољава предмет о коме говоримо.

3-о У обичним ресептерима, мембрана од гвожђа је чврсто привучена пре но што почне да функдионише, она је запета и тај напон је једпак некој

врсти притиска који спречава вибрације. У овом новом ресептору на против мембрана врибрира-

јући покреће се тек у тренутку пролаза струје;

4-о Овај ресептер саставља у осталом изврстан трансметар — (тапзтеНешт—благодарећи великој интезивности магнетског поља у коме се крећ | калем у вези са вибрирајућом мембраном.

Осим овога, проналазач доказује, да његов апарат даје практичне и изврсне резултате, што други телефони нису до сада могли дати. ожтсе нарочито приметило при комуникацијама на вели. | ким раздаљинама тако н. пр. при пробама између