Srpski tehnički list

— 122 —

ПРАВИЛНИК

б стручној спреми и дужностима надзор'пика путова

и путара, о потребном алату, материјалу и осталим

реквизитама, као и о контроли која се над овима

има водити, који на основи члана 25. закона о јав-

ним сувоземним путовима од 14. јуна 1910. г. про. писује Министар Грађевина

Члан 1. Надзорници путова.

За надзорнике на јавним државним од“ носно окружним путовима могу бити постављени: добро писмени мајстори или занатлије као: зидари, каменоресци, дрводеље, бравари и т. д. а који су српски држављани а нису прешли (40) четрдесет година живота. Првен“ ство имају они, који су свршили какву занатску или какву стручну школу, или су били подофицири у инжењерским трупама у војсци или надзорници железничких пруга, као и они који су били подпредузимачи или надзорници код предузимача при подизању јавних и приватних грађевима.

Члан 2. Дужности надзорника путова.

Дужности надзорника путова следеће су: морају се редовно бавити дању а по потреби и ноћу на својој деоници пута и подносити дотичном грађевинском одељку седмодневни извештај (рапорт) о нађеноме стању прегледанога пута као и о томе, како поједини путари и чувари мостова као и летећи и ванредни раденици врши своју дужност.

Њихова је дужност старати се, да на свакој путарској деоници има довољно резервног материјала, с тога чим примете да је резервни материјал скоро утрошен дужни су о томе нарочитим писменим рапортом одмах известити дотични грађевински одељак односно самоуправну власт, како би се резервни материјал у потребној количини благовремено набавити могао.

(Сем тога они су дужни пратити по потреби окружне односно самоуправне инжењере на својој деоници пута приликом њиховог службеног путовања.

Исто тако дужни су у случају болести или одсуства заступити суседног надзорника путова без нарочите накнаде за то.

Дужни су примати инвентар алата, материјала као и путарске стражаре при смањивању путара.

Дужни су руковати магацином и алатом, који се налази при грађевинском одељку и водити тачан инвентар као и књиге о потрошњи материјала.

Даље њихова је дужност да врше надзор над свима радовима и објектима, који се на њиховој деоници пута извршују, било средством предузимача билоу сопственој режији, о чему усмено а по потреби и писмено извештавају дотичног шефа грађевинског одељка односно самоуправну“ власт.

При подели пута на деонице, надзорни -

' цима ће дотични грађевински одељак, одно-

сно самоуправна власт одредити место стал-

ног становања на њиховој деоници пута.

Сва преписка између дотичних грађевинских одељака, самоуправних власти и надзорника путова и путара сматра се као званична и стога је пошта дужна као званичну да преноси бесплатно.

. Члан 3. Путари.

За путаре на јавним државним и окружним путовима могу бит, постављени они српски држављани, који су писмени и који су свој рок у војсци — сталном кадру, одслужили и који су умно и телесно здрави, а који нису млађи од 23 ни старији од 40 година, што доказују лекарским уверењем и крштеницом и који нису суђени ни осуђивани за нечасна дела.

Првенство имају они, који су били чувари железничке пруге или железнички стални раденици, и они, који су служили у инжињерским трупама у војсци или ослобођени од служења кас раниоци породице.

Члан 4. Дужности путара.

Дужности путара су:

1. — Да се стално и посведневно баве на означеним им деоницама пута, одакле се смеју удаљавати само онда, кад надлежним путем добију осуство од дужности или у случају болести.

2. — Да редовно сваког дана врши све потребне могуће оправке на путу са резервним материјалом и алатом и то како на доњем тако и на горњем строју пута, па и на самим објектима на њиховој деоници.

3. — Да одржавају чистоћу јендека дуж пута од корова, шибља и наноса тако, да метеорска вода може правилно и без застоја отицати до оближњих пропуста и мостова.