Srpski tehnički list

— 123 —

4. — Да косе коров, боцу и осталу траву са целог земљишта пута, а ону на самом коловозу да из корена чупају.

5. — Да одмах после сваке јаче кишеи бујице прегледају целу своју деоницу пута са свима мостовима, пропустима, потпорним зидовима, осигурањима и т.д. а нарочито да обрате пажњу на правилан ток воде у јендецима дуж пута као и испод пропуста и мостова.

6. — Код мостова и пропуста треба нарочиту пажњу да обрате на кладе, грање и други крш који вода носи, да се не задржава под мостом или пропустом и испод њих, како се мост или пропуст не би загушио.

7. — Да чисте са коловоза на путу блато и прашину или снег. |

8. — Да у случају кад је повреда пута такова да прети и самом прекиду саобраћаја, дужни су путари о томе известити најближу општинску власт и она је дужна најбржим путем известити среску власт како би се учинило све што треба, да се избегне прекид саобраћаја.

9. — За време свога бављења на радовима при посведневној оправци путова дужни су пазити, да путници никојим начином не штете пут и негова постројења; да се путничка и теретна кола као и сва остала подвозна срества увек држе своје десне стране пута и да се при заустављању на путу никако не задржавају на средини пута но увек са стране а по могућству изван коловоза. „едном речју да мотре на правилност саобраћаја као и на лакоћу истога на путу.

Путнике који противно овоме поступају дужни су кратко и учтиво опоменути, што ако неби хтели да послушају, упитати их за име, презиме и место становања и доставити их непосредно среској власти (за ове доставе штампаће се нарочити обрасци који ће путари по потреби испуњавати). .

10. — При пролазу путника или чиновника ма које струке, дужни су их учтиво поздрављати и на питања потребна обавештења давати им а по потреби и на услузи им бити.

11. — Дужни су по упуствима шефова грађевинских одељака прикупљати податке о величини јавнога саобраћаја на својим деоницама пута и концем свакога месеца слати их надлежним властима.

12. — Дужни су све украсно дрвеће дуж пута окопавати, заливати, и неговати да се што пре подигне и боље одржи.

Ограду дуж пута и ону око дрвећа морају одржавати и пазити да путници не наносе квара ни путу ни огради ни дрвећу.

13. — Предати им алат дужни су у исправном и добром стању одржавати, о чему ће нарочиту бригу водити надзорници путова као и шеф грађевинског одељка са осталим особљем.

14. — Морају собом носити увек своју путарску књигу, у коју ће им надзорници, инжењери као и остали надлежни чиновници приликом свога службеног путовања, бележити, где су их на пута застали а уједно им уписата евентуалне потребне наредбе, по којој ће оштећени или добро неодржавани део пута оправити и до кога рока у ред довести.

15. — На местима, где поред мостова дуж њихових деоница има утврђених водомера, дужни су сваки дан посматрати и бележити висину воде према правилима која су за то прописана.

16. — У случају да путници и остали пролазници чине намерно штету путу или 06јектима на истоме, дужни су такве кривце, предати најближој општинској власти, која ће даље са кривцима по закону поступити, или ако је општина много удаљена оваке кривце предаваће суседним путарима, да их они строведу општинској власти.

17. — На сваком категорисаном путу путари ће имати своје редне бројеве и то на државним путовима од почетка до краја пута, а на окружним путовима првога реда почев од окружне, а на путовима окружним другога реда почев од среске вароши или од какве друг= варошице до краја пута или до границе округа.

18, — Дужни су у случају болести или одсуства, своје суседне путаре привремено заступати у дужности без нарочите награде за то.

19, — Дужни су за време бављења на својој деоници пута имати службену значку која носи натпис: „Путар Бр.“ и тд. каси објаву, што ће све добити при ступању на дужност-

У случају да значку изгуби даће му се друга уз наплату коштања исте.

0. — Дужни су одржавати највећу чистоћу у стражари, у којој станују и око стражаре неговати разно украсно дрвеће и воће а по могућству и башту са поврћем и цвећем.

21. — По поднетој писменој оставци дужни су остати на дужности све док им замена не дође.

(Свршиће се)