Srpski tehnički list

— 124 —

ПРАВИПЛНИК ЗА

грађење и одржавање пропуста и мостова и осталих објеката на државним и окружним путовима, који на основи чл. 19. закона о јавним сувоземним путовима од 18. јуна 1910. год. прописује Министар Грађевина.

Члан 1.

Сви радови и набавке за грађење и одржавање свих објеката на државним и окружним путовима по чл. 15. закона о јавним сувоземним путовима уступају се у извршење по прописима закона о подизању јавних грађевина. Према томе за све радове и набавке око грађења и одржавања појединих објеката на државним и окружним путовима важе одредбе закона о подизању јавних грађевина, као и одредбе закона о Државном Рачуноводству.

Члан 2.

Према напред поменутим законским одредбама мора се за сваки посао око грађења нових или одржавања постојећих објеката на државним или окружним путовима при дотичном грађевин. одељку саставити уредан пројекат са прописним техничким и погодбеним документима и то како за набавку потребног материјала за грађење и одржавање објеката тако и за свако извршење потребних послова на истима. Уз сваки мора се послати и технички извештај.

Члан 38.

Тако састављени пројекат заједно са техничким и погодбеним документима и техничким извештајем шаље се Министру Грађевина као надлежном по закону на преглед и одобрење.

Члан 4.

По свршеном прегледу и одобрењу пројекта, техничких и погодбених документа од стране Министра Грађевина.окружна начелства односно окружни одбори, одржаће у законом прописаном року лицитације за грађење нових или оправку постојећих објеката на појединим гутовима. Резултати овако одржатих лицитација спроводе се на основи чл. 96. закона о Државном Рачуноводству и чл. 17. закона о јавним сувоземним путовима Министру Грађевина на одобрење.

Члан 5.

По надлежном одобрењу одржатих лицитација приступа се изради одобрених послова под надзором дотичног окружног односно самоуправног инжињера и дотичних надзорника путова, којима при овом надзору могу помоћи и сами путари на својим деоницама пута.

Члан. 6. По свршеном предузетом послу приступа се колаудовању истога и то у свему према прописима закона о позизању јавних грађевина.

Члан 7.

По нарочито претходном одобрењу Министра Грађевина, а на предлог, грађевинског одељка односно окружног одбора може се за одржавање свих објеката на појединим државним и окружним путовима, који нису дати у одржавање предузимачу, (чл. 15. Уредбе) поставити известан број занатлија и њихових помоћника који ће се плаћати из државног кредита, односно из окружног приреза, који се по чл. 17 закона о јавним сувоземним путовима ставља у државни буџет односно уз порез наплаћује. Члан 8.

Дужност ових занатлија и њихових помоћника је, да по добивеним упуствима од окружног одно. сно самоуправног инжињера са својим алатом оправљају поједине објекте на путовима као и стражаре на истима и одржавају их у исправном стању.

Сав потребан материјал и остале реквизите за извршење потребних оправака ставиће им се на расположење од стране државе односно округа.

Члан 9.

Ове занатлије и њихове помоћнике по добивеном начелном одобрењу по чл. 7. ових правила прима шеф грађевинског одељка односно самоуправни инжињер, који им одређује, према способности и вредноћи, саме величине дневница.

Члан 10.

Дневнице занатлијама не могу бити мање од 9,50 дин. нити веће од 4 дин. а помоћницима 1.50 — 1,80 дин. Оне се рачунају целе, три четврти, пополовина и једна четвртина, према томе ако је задоцнио или због рђавог времена, слабости или својих послова и осталих узрока раније са посла отишао.

О свему овоме води тачан рачун дотични путар, на чијој се деоници ради зашто је и он одговоран. Члан 11.

Сваки занатлија носи собом нарочиту књижицу, у којој дотични путар њему и његовом помоћнику уписује према чл. 10 ових правила надницу. Ако надница не буде цела, путар ће у примедби ставити узрок, због чега је надница смањена.

Члан 12.

Надзорник дотичног пута при сваком своме пролазу дужан је прегледати поред осталог и рад ових занатлија и њихових помоћника и издати ми