Srpski tehnički list

— 144 —

Зато вас молимо, господо, да не осуђујете строго Управни Одбор, који је у свакој прилици, кад год је до њега стојало, уложио и труда и времена да допринесе остварењу циља истакнутог нашим уставом.

Господа су у току године, из публикација у нашем листу, имали прилике да се упознају са свима питањима која су у Удружењу претресана. И, одбор мисли, да је да-

ас излишно све то понављати ма у најкраим потезима.

Па ипак, Управни Одбор сматра за своју пријатну дужност, да нарочито захвали Министру Грађевина господину Михајлу В. Илићу на предусретљивости, којом се у много прилика одазвао жељама и молбама што је Управни Одбор износио у име Удружења. Један важан плод те предусретљивости, Ви господо и данас уживате.

Удружење је у току године приредило неколико месних екскурзија и свуда је дочекано пријатељски и усрдно. Управни Одбор са овога места благодари усрдно свој господи која су нас дочекивала.

Из публикација у нашем Листу господа чланови Удружења могли су видети, да је Удружење у интимној вези са сродним нам југословенским друштвима и Одбор мисли да те братске везе треба и у будуће одржавати и гајити их како би постале интимније и корисне по целу југословенску технику.

Ако прилике допусте, ми се, господо, мо жемо надати братској посети најближег нам друштва инжењера и архитекта, за шта су већ предузети потребни кораци и припреме.

Одбор за приређивање ТУ југословенске уметничке изложбе позвао је и наше Удружење да и наше и све словенске архитекте узму учешћа на тој изложби. Удружење се одазвало томе позиву, одредило је из своје средине три архитекте за чланове изложбеног одбора и жири и то: г. г. В. Поповића арх. Мин. Грађевина, Дим. Владисављевића арх. Мин. Војног и Бранка Таназевића доцента Универзитета. Сем тога Удружење је писмима позвало на учешћеу изложби организоване архитекте у Загребу, Љубљани, Спљету и Софији. Поменута господа путовала су поред тога по решењу изложбеног од. бора и лично су дејствовала да учешће буде што живље — обилатије.

"На лањском скупу нашег Удружења ре-

шено је да се од награде коју је дала раљ-.

ска фабрика цемента за расправу о бетону преостатак од 350 динара додели ономе, који буде у току године написао и штампао у

нашем Листу најбољи чланак о армираном бетону. Који чланак заслужује награду остављено је да одлучи сам редакциона Одбор Техничког Листа. Али Одбор није ни улазио у оцену таквих чланака, јер их није било, сем неколико од самог Уредника. Зато сад Редакциони Одбор у договору с Управним ООдбором предаје ово питање на расправу самоме скупу.

Удружење је на предлог Управног Одбора усвојило да ове године приреди екскурзију у Берлин -- Дрезду — Лајпциг и Граг. Одбор је од своје стране учинио потребне кораке да се ова екскурзија приреди што удобније и са што мање материјалних жртава. Међутим, на жалост, код страних железница није наишао на предусретљивост која се могла с правом очекивати.

И ова, као и прошла година, била је година жалости за Удружење. Удружење је у току године изгубило неколико својих врсних чланова а српска техника осетан број ваљаних радника : |

миливоја Е. Јосимовића, Живадина Димитријевића, Миливоја П. Павлићевића, Станка Маринковића, Стевана Миросављевића, Перу Велимировића, Мату Станисављевића и Душана Нинковића.

_ Нека им је лака мајка земља и светао спомен међу нама!

У прошлој години Удружење је добило једног члана добротвора поч. Живадина Димитријевића и два утемељача: г. Сретена Сретеновића грађевинара и поч. Стеву Миросављевића. Нових редовних чланова примљено је у прошлој години 48, те Удружење данас броји 239 редовних чланова.

Према чл. 32 Устава Удружења иступају коцком из Управног Одбора гл. Душан Божић, Бор. Поповић и Јован Николић, чланови Управног Одбора и потпредседник г. Павао Димић. Њихова места имају се попунити на данашњем скупу.

Управни Одбор на завршетку моли господу чланове Удружења да припомогну што могу те да рад Удружења буде у идућојгодини обилатији и плоднији.

Подпредседник инж. Џавао А. Димић

Председник инж, Ј. Стефановић Секретар Јанко Шафарик архит. Чланови: Драг. Маслаћ арх,, Душан Божић инж., Нешко Смиљанић инж., Бор. Поповић инж., Миливоје Смиљанић архит., Јован Николић инж.