Srpski tehnički list

—145—

Извештај о Српском Техничком Листу

ОРГАНУ УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Прошлогодишњи извештај о Српском Техничком Листу био је кратак а овогодишњи могао би бити још краћи; могао би се написати само у две три речи, и замолити господу чланови Удружења, да изволе прочитати прошлогодишњи извештај, пошто се ни ове године неможемо похвалити скупу, бољом и обилнијом сарадњом.

И ове године, редакциони одбор био је принуђен да више пута попуни по неколико узастопних бројева сам без ичије сарадње са стране и онда није ни чудо, зашто нам лист није онакав, какав бисмо желели да буде, и какав он према својој важности и приликама треба да буде. |

Као прилог своме годишњем извештају Редакциони Одбор износи пред чланове Удружења искрену реч једног нашег млађег колеге и сарадника у којој је са пуно примера показано: ко све има да носи одговорност за сарадњу Срп. Техн. Листа, и о чему би све могао и требао Технички Лист да пише и обавештава своје читаоце. Требало би само мало воље и мало пожртвовања код наших колега, па да наш Лист и по сарадњи и по форми стекне глас и углед, који би једини стручни гласник српских инжењера и архитекта одавно требао да има.

Још једно обавештење Редакциони Одбор сматра да је потребно дати у овом извештају. До пре кратког времена Технички Лист није био у материјалној могућности да у већем обиму доноси слике и нацрте уз поједине

своје чланке, што је уздржавало многе сгра-

днике да Техничком Листу уступају извештаје о радовима или научне радове, који би несумњиво били од општег интереса. Данас су прилике знатно побољшане. Технички „Лист располаже данас приличном готовином, те ће од сада не само моћи израђивати клишета и копије сваковрсних цртежа, већ ће, надамо се, нови Редакциони Одбор моћи да својим сарадницима накнади не само све трошкове око припреме цртежа и слика, већ и да им додели скромне награде за труд уложен на сарадњи Срп. Техн. Листу.

Пре кратког времена Редакциони је Одбор у друштву са неким нашим архитектима претресао питање о повременом издавању једног засебног стручног архитектонског додатка, у коме би наше архитекте износили

нацрте, снимке и описе важнијих новопројек тованих и извршених јавних и приватних грађевина. Ако г,г. архитекте у току идуће године буду свесрдно прихватили ову идеју, углед нашега Листа биће тиме знатно уздигнут.

Редакциони Одбор и ове године апелују на све чланове и пријатеље Удружења, да бар у будуће покажу више пажње према нашем листу.

Што се тиче материјалних прилика Српског Техничког Листа, они су се, знатно побољшале, што се јасно види из приложених биланса, јер благајница данас на завршетку друштвене године располаже готовином од 4200 динара.

Господин Министар Грађевина изволео је и ове године издати из буџета Министарства Грађевина 2000 дин. као помоћ одређену Српском Техничком Листу.

Редакциони одбор сматра за дужност, да и овом приликом изјави Господину Министру своју најтоплију захвалност на овој пажњи.

Редакционом одбору част је известити Главни Скуп, даје у прошлој год. лист примало 618 које чланова удружења које претплатника, у току ове године одустало је 15 а приновило се 44 тако, да сада лист примају свега 647. рачунајући: чланове удружења, претплатнике; неколико српских академских друштава у иностанству којима лист шаљемо бесплатно и неколико редакција којима лист шаљемо у замену.

Тачан преглед примања и издавања Сриског Техничког Листа за 1911 год. и од 1]. јануара до 6. маја ове год. јасно се види из приложених биланса.

Најзад, редакционом одбору част је поднети Главноме скупу на одобрење и предлог буџета Срп. Техн. Листа за 1912. год.

Редакциони Одбор.

ИЗВЕШТАЈ

ХИП главном скупу Удружења Српских Инжињера И Крхитекта 0 стању књижнице

Поклоном редовног члана и једнога од првих оснивача нашег Удружења и Листа г. Мише Николића инжињера и начелника Желз. Дирекције, књижница наша је ове године обогаћена. Госп. Николић поклонио је удружењу: Српски Технички Лист од његовог постанка до ове године у лепом повезу, и од особитог је значаја да је у првој години повезан