Srpsko kolo

Год. IV.

СРПСКО КОЛО

Стр. 5.

након проведене расправе по маличном поступку осудом изрећп, да ми је тужени дужан платити као зајам 160 К са 6% каматима од 1. децембра 1902. до платежа и парбени трошак за 8 дана под пријетњом оврхе. Петар ПетровнИ Табак се по дужини савије на двоје и споља се напише (и то 4 прста од врха:) Славном кр. котарском суду у Глини. (На средини): ТужбаП. Петровића кбр. 5. из Малог Граца против Павла Павловића кбр. 20. из Грабовца ради платежа зајма од 160 К спп. (с припатцима). Поступац пред с\?дом маличним. Странке се могу у маличном поступку саме главом заступати, а могу и по адвокатима. Али накнада трошка је иста, дошла странка главом или дошао адвокат мјесто ње. Тужба. Тужба се може предати писмено или усмено у записник. Једном тужбом против истог дужника може се и више тражбина потјерати, ако не прелазе 200 К. Након тужбе одреди се рочиште пред судом, на које се позову странке да понесу документе и да поведу по могућности свједоке. Парница је јавна и усмена. Кад судац преслуша странке, покушаће да их нагоди. Ако се нагоде, нагодба се ставља у записник. Доказна средства. Странка се може послужити овим доказима: 1.) исправама (документима), 2.) свједоцима, 3.) вјештацима, 4.) очевидом, 5.) преслушавањем странака као свједока. Присега није у маличном поступку дозвољена, ни тужигељу ни туженику, али се може склопити нагодба уз погодбу, да се једна или друга страна закуне (присегне), #ако су споразумне у томе. Судац изриче осуду по освједочењу своме, уважавајући све изнесено на расправи. Против осуде преостаје незадовољној странци жалба ништавна. Ако странка промаши рочиште, а изостатак може оправдати, може предати суду молбу усмено или писмено у року од 8 дана. Ако се нађе нових доказа може се и након докончане осуде тражити поврата у пређашње стање, па ће доћи до нове расправе. Биљеговине маличном поступку. За усмену тужбу до 40 К ништа За писмену тужбу до 40 К по таб. 0 - 40 п.

За писм. или усм. туж. до 100 К по таб. 040 п. „ „ „ „ „ преко 100 К по таб. К Г— п. Преписи и написи плаћају се до 100 К 20 потура, иначе 30 потура. За осуде плаћа се до 100 К — 2 К. од 100 до 400 К — 4 К., од 400 до 1000 К — 10 К. Код нагоде плаћа се половицу оног што би се платило за осуду. За ништовне жаобе плаћа се до 100 К 2 К од првог табака, преко 100 — 4 К, а од сваког даљег табака плаћа се биљег са 40 потура до 100 К, са 1 К преко 100 К.

Народно здравље. ЈЈрезивање к°зица или богиња. Ово је слика човека, који је за свога живота толико добра учинио, као ретко који на овој земљи. Он је први показао, да човек ако се калеми (обележи) мајом од крављих богиња и те бобице прими, не може ухватити велике богиње или красте за пуних десет година. Он је први почео равно пре сто година народ пелцовати крављом мајом и тиме силне спасавати од страшне заразне бољке великих богиња. Он је био доктор у Енглеској, звао се Џенер. а умро је пре седамдесет година.

Послушај његов мудри савет па калами лети децу која су те године рођена и нису пелцована, исто тако калами и све оне који 10 година нису поново пелцовани. Ако тако урадиш онда велике богиње не можеш ухватити, или ако их ко и ухвати, што ретко бива, преболе их на ногама. Дете на пелцовање треба донети окупано у чистој кошуљици; после пелцовања треба дете чисто држати, купати се не мора док бобице и ватра са свим не пређу, него само изапирати ваља дете. После десетак дванаест дана можеш почети опет дете уредно купати. Ако се у месту појаве у којој кући велике богиње, одмах треба да се сви у месту пелцују поново, па ће зараза одмах престати. Знај да се више не узима маја с дечије руке, но се сви крављом мајом пелцују.

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и нитају овај лист.