Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО КОЛО

Год. IV.

Немађарски народи у Угарској и нови избори. Српска народна радикална странка у Угарској сазвала је за трећи дан Ускрса збор у Нови Сад. На том збору биће говора о избору посланика за државни сабор и о постављању кандидата. — Словаци се такођер крећу. Вођа словачке народне странке Павле Мудрон. издао је проглас, у ком тражи права за словачки језик и слободе за Словаке.

Различне вијести.

Српски сватови. Наш пријатељ и вриједни српски трговац из Двора г. Перо Бекић, а и особити пријатељ овог народног листа, вјенчаће се са госпођицом Даницом Томашевићевом из Гомирја дана 9. (22.) априла у манастиру Гомирју. Било срећно ! Треба ли послије јела спавати? Једни кажу треба, други да не треба. У најновије вријеме један њемачки љекар је то пробао код 2 човјека здрава желуца и то је један спавао послије јела, а други се мало само одморио. Онда им је извадио из желуца храну, па је гледао, какве су настале промјене. Тај љекар је онда на темељу тога утврдио, да је боље да се човјек само пружи послије јела и неко вријеме одмори и да не треба спавати. Особито не треба да спавају људи које обично мори љутина.

СВАКА СРПСКА КУЋА

ТРЕБА ДА ИМА КАРТУ

= ПРАВОСЛАВНИ СРБИ = У ХРВАТСКОЈИ СЛАВОНИЈИ

по политичким опЋИНАМА И ИЗБОРНИМ СРЕЗОВИМАЗА ЗЕМАЉСКИ САБОР. КАРТУ ЈЕ САСТАВИО Г. ДР. ВАСА РУВАРАЦ, А ИЗДАЛО „СРПСКО КОЛО" У ЗАГРЕБУ. ИМА ДВИЈЕ ВРСТЕ КАРАТА: НА ДЕБЉЕМ ПАПИРУ К 2, А НА ТАЊЕМ ПО К 1. РАТАРИ ДОБИВАЈУ У ПОЛА ЦИ- - ЈЕНЕ. - КО ХОЋЕ ДА ИМА ОВУ КАРТУ НЕКА ПОШЉЕ УПРАВИ „СРП. КОЛА" ЗА ПРВУ К 1 И 10 ПОТ. ЗА ПОШТАРИНУ ИЛИ ЗА ДРУГУ 50 ПОТ. И 10 ПОТ. ПОШТАРИНЕ.

М

џ

НОВИ СРБОБРАН

ПРИМА ОГЛАСЕ ПО НАЈУМЈЕРЕНИЈОЈ ЦИЈЕНИ -

V

СРПШ ВЕЗИЉА

-0

ИЛУСТРОВАНИ лист ЗА РУЧНИ РАД, ДОМАЂУ ПОТРЕБУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ, СА ЦРТЕЖИМА И СЛИКАМА. Стаје годншње = 5 КРУНА = Шаље се ованом на увнд, ко га желн.

2011 З—з

8АРШ УЕША, ИЕВ5СНЕТ2

Фабрика жалузија, ролета, дрвених и желзезних завојних напака

р. скрбић Илица 40. — ЗАГРЕБ — Илица 40. препоручује своје признато солидне, тачнс и јсФТине Фабрицатс ОЈеновници бадава и Франко.

Штампа: Српсне Штампарије у Загребу.

Одговорни уредник: Буде БудисављевиЋ.