Srpsko kolo

Год. IV.

стоје целе седмице отворене, а то значи, да је Христос својим васкрсењем свима, који верују у њ, отворио врата небескога царства. — Црвено јаје, које се даје о Ускрсу, символ је васкрсења Христова. Јаје је символ живота: из њега се рађа живот, који је дотле био сакривен под његовом љуском. Тако је и Христос лежао као мртвац у гробу, па је васкрсао. Црвена боја нас сећа, да је наше спасење задобивено по цену крви Христове. Обичај, да се дају црвена јаја, долази од св. Марије Магдалине. (Види 22. јули). 23. апр. Св. Ђурађ је живео за време римскога цара Диоклецијана, који је страховито прогањао и мучио хришћане. Родитељи св. Ђурђа беху хришћани а он беше војник. Због своје храбрости брзо је напредовао у војсци и постао је војвода. Када јеједном св. Ђурађ пред царем самим почео бранити хришћане, те је цар сазнао из тога, да је и он хришћанин, поче га обећањима одговарати, а кад од тога не би успеха, баци га у тамницу и удари га на страшне муке. Св. Ђурађ је све муке подносио, али се не хтеде одрећи Христа. Кад је због тога почео силан свет веровати у Христа, заповиједи Диоклецијан, те га погубе 23. априла 303. год. 29. Св. Василије Острошки. Као монах живео је богоугодно и подвижнички у манастиру Требињу, а касније постао је митрополит Херцеговачки. Последње дане провео је у манастиру Острогу у Црној Гори па је и ту умро 1671. године. На Духове се скупља око тела св. Василија толико народа из Црне Горе, Херцеговине, Боке и Далмације, Босне, Старе Србије и Ар баније, данаћивот светитељев падне око 15.000. круна прилога. Међу поклоницима се може видети и римокатолика, па чак и мухамедоваца. У Никшићу је лањске године довршен величанствен храм, посвећен св. Василију Острошком.

Шта се збива у нас и у свијету. Христос васкрс! Такав се поздрав чује данас широм света. Тако се поздравља и српски народ вере православне. Васкрсао је. Победила је истина неистину, правда неправду, праведник грешнике. За наук свој, за уверење своје гоњен је, страдао и разапет је на мученички крст као прости разбојник. И при свем томе је он победио. И ти си мученик, народе српски. Куд год погледаш, непријатељ твој гони те и мучи. Али дужност је твоја, да се не даш, да не сагибаш главе, већ треба да се бориш за добро своје, за права своја. Ако сам не узрадиш, Други неће за тебе. Ако тако не узрадиш, с каквом ћеш се надом моћи сећати и у будуће голготског мученика, који се борио али и победио. Христос васкрс! Промјена владе у Хрватској. Влада Пејачевића бана и народна странка за цијело вријеме

Стр. 7.

борбе маџарске удружене опозиције стајали су против ње, а уз Фејерварија и Беч. Сад је удружена опозиција маџарска дошла на владу, Бана пак именује краљ на предлог угарског министра предсједника. Ако бан није на доброј нози с министром предсједником, онда бан ставља свој положај на располагање министру предсједнику. Тако је сада и било.

Сазив сабор краљевине Хрватске и Славоније сазван је на 18. о. мј., но, како изгледа, неће саборисати, него ће одмах бити распуштен и биће нови избори. Срби ратари! Немојте ником давати ријечи, да ће те гласати за кога, док Вам то не кажу народна господа и док се не јави у „Српском Колу" и „Новом Србобрану" за кога ћете дати свој глас. У Угарској, као што смо у уводном чланку опширно разложили, дошло је до привременог мира. У брзо ће се обавити избори за нови сабор. Овај ће сабор одобрити прорачун државни и узимање новака. Дакле нећемо дуго чекати, па ће се на све стране обављати асентација (ревизија), које већ двије године није било, а порез државни моћи ће се оврхом (егзекуцијом) угонити, што до сад није било слободно. Ми смо увијек савјетовали наше читаоце, да добре воље плаћају порез државни, јер ће га касније свеједно морати плаћати, а биће теже, ако га се наго^цламного заостатака. Нова влада у Угарској. У Угарској је побијједила* народна воља, јер су дошли сада на владу људи, уз. које стоји скоро сав мађарски народ. На влади су сада. први људи у Угарској, они сви веле, да ће сада тек,, када су на влади, радити и борити се за народна права. и самосталност свога народа и Угарске. Министарство у Угарској овако је састављено : др. Александар Векерле, министар је председник и за финансије; гроф Јулије Андраши за унутрашња дјела, за трговину Фрањо Кошут, за наставу и црквена дјела гроф Алберт Апоњи, министар правде је Геза Полоњи, министар привреде Игњат Дарањи, министар краљеве особе гроф Адалар Зичи. Министар за Хрватску и Славонију још није постављен. 'Го ће се ријешити за дан два. Догађаји у Србији. Чини се, да ће у Србији опет доћи нова влада. Аустрија хоће да присили Србију по што по то, да наручи топове за српску војску у аустријској фабрици Шкодиној. Влада је пристала да бар један дио топова наручи код Шкоде, да тако скине биједу с врата, али странка, која стоји уз данашњу владу, не ће то да одобри. И тако би влада самосталних радикала, која данас управља Србијом, а коју води генерал Грујић, морала отићи, а на њезино би мјесто дошла влада старих радикала.

СРПСКО КОЛО